3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

TAYSAD'dan doğalgaz zammı tepkisi

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu, "Hükümetten destek beklerken, bizi çok zor durumda bırakacak bir zam haberi ile karşılaştık. Birçok ülke hükümeti şirketler için destek paketleri açıklarken, biz zamlarla sarsılıyoruz" dedi. 

1 Kasım'da yürürlüğe giren doğalgaz zammıyla ilgili açıklamada bulunan TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu, üretim rakamlarının pek çok girdi maliyetlerini dahi karşılamaya yetmediği bir dönemde tüm nakit akışlarının bozulduğunu söyledi. Burhanoğlu, "Hükümetten destek beklerken, bizi çok zor durumda bırakacak bir zam haberi ile karşılaştık. Birçok ülke hükümeti şirketler için destek paketleri açıklarken, biz zamlarla sarsılıyoruz" diye kaydetti. Krize yatırım ortamında yakalanan otomotiv yan sanayinin kredilerin pahalanmasından ve nakit akışından dolayı sıkıntı yaşadığını söyleyen Burhanoğlu, "Üretim rakamlarının pek çok girdi maliyetlerini dahi karşılamaya yetmediği bu dönemde bir de nakit akışımızı bozan KDV ödemelerinin geciktirilmesi ile maliyetlerimizi ciddi şekilde artıracak olan doğalgaz zammına sanayiciler olarak anlam veremiyoruz. TAYSAD olarak tüm endüstriyi ve devleti dayanışmaya çağırmıştık. Dünyanın krizle çalkalandığı bir ortamda biz destek beklerken, açıklanan zam haberleriyle desteksiz kaldık" diye konuştu. 

Sektörün ana kalem giderlerinden biri olan doğalgaza yapılan zam ile krizden bunalan otomotiv yan sanayinin karamsarlığının arttığını dile getiren Burhanoğlu, üyelerinden gelen talepleri de şöyle sıraladı: "Aylar ayrılarak farklı fiyatlar uygulansın. Özellikle yaz aylarında evlerde doğalgaz kullanılmazken, sanayici yine kullanıyor. Dolayısıyla bu dönemde farklı tarifeler uygulanarak sanayici için daha makul bir ortam oluşturulsun. Türkiye, otomotivdeki rakipleri olan Rusya ve İran'dan gaz alırken, onlara ihracat yapmayı kolaylaştıracak bir mekanizma kurulabilir ve devletlerin anlaşmasıyla ihracatçıya ve sanayiciye doğalgazda imkanlar oluşturulabilir. Türk ekonomisine hem istihdam, hem de ihracat anlamında en büyük katkıyı sağlayan sektörümüze hiç değilse son doğalgaz zammının yansıtılmaması gerektiğine inanıyoruz. Ürün maliyetlerimizde yüzde 4- 5 gibi bir artışa yol açacak bu zamlarla eksiye inen karlılıktaki olumsuzluk gittikçe artıyor."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 18:42:09
Güncelleme :4 Kasım 2008 Salı 18:45:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?