6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Terör bir kez daha lanetlendi

İstanbul’da Neve Şalom ve Beth İsrael sinagoglarında yapılan bombalı saldırılarda hayatını kaybeden 25 kişi, saldırıların yıldönümünde düzenlenen iki ayrı törenle anıldı.

İlk tören Beyoğlu’ndaki Neve Şalom sinagogunda yapıldı. Türk Musevi Cemaati’nin Beyoğlu belediyesiyle birlikte, saldırıların yıldönümünde Neve Şalom sinagogu önünde düzenlediği anma töreni saldırının gerçekleştirildiği saatte başladı.

Törene, bombalı intihar saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınları da katıldı. Terörün birkez daha lanetlendiği anma töreninde Kuran-ı Kerim’den ve Tevrat’tan bölümler okundu.

Neve Şalom sinagogundaki tören barış anıtına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

Beth İsrail sinagogunda İbranice dualar okundu

Beth İsrail sinagogundaki anma töreninde de İbranice dualar okundu. Ölenlerin fotoğrafları sinagog önüne bırakıldı. Törene Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de katıldı.

Tören başlamadan önce, Şişli belediyesi yetkilileri, Sinagog’un bulunduğu sokakta, bir yıldır tamiratın bitirilmediği bazı binaların önündeki iskeleleri, basın gelene kadar kaldırmak istedi.

Apartman sakinleriyle belediye yetkilileri arasında tartışma çıktı. Daha sonra iskeleler, yeniden kurulmak şartıyla belediye yetkilileri tarafından kaldırıldı.

Saldırılar nasıl gerçekleşmişti?

İstanbul’daki ilk patlama sesi, 15 kasım cumartesi saat 09:25’te Şişli’deki Beth İsrail sinagogundan geldi. Bu patlamanın gürültüsü kulaklarda yankılanırken, beş dakika sonra ikinci bomba Kuledibi’ndeki Neva Şalom sinagogunda patladı.

Patlamaların ardından hastaneler yaralılarla doldu. Saldırıları ise hangi örgütün düzenlediği tam olarak bilinmiyordu.

İstanbul, 20 kasımda bir kez daha sarsıldı

Saldırılardan beş gün sonra, 20 kasım 2003’de İstanbul, bir kez daha sarsıldı. Hedef bu kez İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Bank’tı. Saldırılar ise yine eş zamanlıydı.

64 kişinin öldüğü ve 750 kişinin yaralandıği saldırıları, El-Kaide üstlendi ve ’ölüm arabalarının’ Türkiye’de saldırılara devam edeceğini duyurdu.

İstihbarat birimleri ve Emniyet çalışmalarını El-Kaide’nin Türkiye yapılanması üzerinde yoğunlaştırdı. Ancak saldırılara kadar, Türk Emniyeti’nin ’El-Kaide arşivi’ neredeyse boştu.

El-Kaide’nin Türkiye yapılanması ortaya çıkartıldı

Saldırılarda kullanılan araçlardan yola çıkıldı ve deliller titizlikle toplandı. Saldırganların kimlikleri tespit edilerek El-Kaide’nin Türkiye yapılanması ortaya çıkartıldı.

Örgüt lideri Aktaş, Irak’ta öldürüldü

Örgütün lideri ise Habib Aktaş’tı. Sinagog saldırılarından sonra Irak’a geçen Aktaş, Irak’ta öldürüldü. Örgütün aralarında El-Kaide lideri Usame Bin Ladin ile görüşün üst düzey yöneticileri teker teker yakalandı.

El-Kaide’nin Türkiye yapılanması içinde olduğu iddia edilen 50’si tutuklu 69 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

istanbul
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2004 Pazartesi 15:51:58
Güncelleme :15 Kasım 2004 Pazartesi 17:32:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?