4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Zam karmaşası

İstanbul’da minibüsler dünden itibaren zamlı tarifeye geçti. Büyükşehir Belediyesi zammı uygulayana yasal işlem başlatacağını açıkladı. Minibüsçüler Odası "Yetki bizde, yaparız" dedi.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (İSTESOB) yayınladığı ücret tarifelerinin yasal bir dayanağı bulunmadığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Büyükşehir Belediyeleri kanunu görev ve sorumlulukları çerçevesinde ilgili maddeler uyarınca, ’Kara, deniz, göl, nehir, kanal ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini belirlemek’ UKOME’nin görev yetki alanındadır. Ulaşım koordinasyon merkezi tarafından toplu taşıma ile ilgili alınan kararlar, belediyeler ve bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgililer için bağlayıcıdır. UKOME’nin minibüs zammı ile ilgili herhangi bir kararı bulunmadığı için alınan zam kararının yasal bir dayanağı bulunmamaktadır. İstanbul Esnaf ve Sanatkárlar Odaları Birliği’nin yayınlamış olduğu ücret tarifelerinin yasal bir dayanağı ve uygulanabilirliği bulunmamaktadır. Zamlı tarife uygulayanlar hakkında yasal yollara başvurulacaktır. Toplu taşım ücretlerinde yapılacak zamlar UKOME kararı ve Büyükşehir Başkanlık onayından sonra yürürlüğe girmektedir."

İstanbul Esnaf ve Sanatkárlar Odaları Birliği Yazı İşleri Müdür Yardımcısı İlyas Altuncu ise 2005’te çıkan 5362 Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nun 62’nci maddesine göre ücret tarifelerini düzenleme yetkisinin odalarında olduğunu belirterek, zammın bu yetki kapsamında yapıldığını söyledi. Altuncu, kanun gereği mülki amirin bir komisyon oluşturarak zamma itiraz edebileceğini söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 09:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?