1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Zeytinburnu'da tehlike çanları

İstanbul'un Zeytinburnu ilçesi önceki gece faciayı ucuz atlattı. Çırpıcı Mahallesi'ndeki 7 katlı binanın çökmesi sonucu 2 kişi öldü, 28 kişi yaralandı. Olayın, 1999 depreminden sonra pilot bölge seçilen Zeytinburnu'nda yaşanması, dikkatleri bu ilçeye çevirdi.

Birinci derece deprem bölgesi olan ilçede, resmî rakamlara göre 2 bin 295 riskli bina var. Muhtemel ilk sarsıntıda bu yapıların yıkılacağı öngörülüyor. Üstelik, çöken bina gibi hasar durumu kayıtlara geçmeyen apartmanlar bu rakama dahil değil. Halk, 'gerekli tedbirleri almadığı' gerekçesiyle devleti suçlarken Belediye Başkanı Murat Aydın, vatandaşlara sitem ediyor. Oturulamayacak durumdaki 52 binayı mühürlediklerini anlatan Aydın, mühürleri söken ev sahiplerinin binayı kullanmaya devam ettiğini vurguluyor. 


Marmara Bölgesi'ndeki depremin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen İstanbul'un taşıdığı riski azaltmak için yeterli adım atılamadı. Zemini sağlam olmayan 10 ilçedeki bütün binaların kontrole tabi tutulacağı açıklandı. Pilot bölge seçilen Zeytinburnu'nda rapor hazırlamanın ötesine geçilemezken diğer 9 ilçeye henüz sıra gelmedi. Yerel yönetimler, kentsel dönüşümle ilgili yasa tasarısının bir an önce Meclis'ten geçmesini istiyor. Şehri yenilemek zorunda olduklarını kaydeden belediye başkanları, vatandaşlarla yaşanan problemleri çözmek için yasal düzenlemenin şart olduğunu vurguluyor.



Marmara Depremi sonrası yapılan incelemede İstanbul'da 17 bin 613 bina orta hasarlı, 20 bin 161 binanın az hasarlı olduğu tespit edildi. Şehirde 3.510 dairenin de ağır hasarlı olduğu belirlendi. Depremde hasar görüp görmediği tartışma konusu olan Zeytinburnu'ndaki binanın enkazını kaldırma çalışmaları, yan binaların yıkılma tehlikesi dolayısıyla durduruldu.



Zaman
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2007 Perşembe 10:00:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?