2
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

42 kg kokain elegeçirildi

Haydarpaşa Limanı'na getirilen ağaç yüklü bir konteynıra düzenlenen operasyonda kerestelerin içine gizlenmiş halde 42 kilogram kokain ele geçirildi. Operasyonun, Adalet Bakanlığı'nın izniyle gerçekleştirilen ilk operasyon olduğu öğrenilirken, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, 42 kilogramın İstanbul'da bir defada ele geçirilen en yüklü miktar olduğunu açıkladı.
Alınan bilgiye göre, geçtiğimiz yıl Nisan, Mayıs, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılan sokak operasyonlarında 43 şüpheliyle beraber doğu ve güney illerinden getirilen 15 kilo 524 gram kokain ele geçirilmişti. Yapılan çalışmalar neticesinde kokainin Güney Amerika'dan Ortadoğu ülkelerine ulaştığı ve doğu-güney sınırlarından Türkiye'ye giriş yaptığı anlaşılmıştı. Devam eden soruşturma neticesinde şebekeyle bağlantılı şahısların, Bolivya'da deniz yoluyla bir sevkıyata hazırlandığı tespit edildi. 12 Aralık 2005 tarihinde Bolivya'dan hareket eden konteynırların 19 Ocak 2006 tarihinde Gambia'nın Banujul Limanı'na indiği tespit edildi. Banjul'da işlemleri tamamlanan ve Gambia orijinli hale getirilen 2 konteynır, 8 Şubat 2006 tarihinde taşıyıcı firmaya ait bir gemiyle İran'ın Bender Abbas Limanı'na doğru yola çıktı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Adalet Bakanlığı'ndan aldığı özel izinle tahkikat yurt dışındaki suç fiillerini de kapsar hale getirildi. Adalet Bakanlığı'nın izniyle gerçekleştirilen ilk operasyonun soruşturma aşamasında, kargonun güzergahının değiştirilerek iki hedef konteynırın Türkiye'ye yönlendirildiği belirtildi.
Konteynırlar 25 Şubat'ta Haydarpaşa Limanı'na getirildi. Ağaç yüklü konteynırlarda yapılan aramada, keresteler içine gizlenmiş halde 42 kilogram kokain ele geçirildi. Operasyonlar kapsamında 1'i Hakkari'de olmak üzere toplam 9 kişi gözaltına alındı. Sorguları tamamlanan 1'i bayan 9 kişi Beşiktaş'taki Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, 42 kilogramın İstanbul'da bir defada ele geçirilen en yüklü miktar olduğunu açıkladı. Cerrah, "Dört dörtlük bir operasyon yapılmıştır. İstanbul ve Türk polisi, bundan böyle Türkiye içindeki uyuşturucuyla değil, yurt dışından Türkiye'ye gelecek olan uyuşturucuları da yeni yasamıza göre takip etme imkanındadır. Amacımız Türk halkının ve Türk gençliğini uyuşturucudan uzaklaştırmaktır. Dış ülke polislerinin de yardımıyla şirketlerle görüşmek suretiyle gelmeyecek konteynırları ülkemize yönlendirmek suretiyle bu operasyon gerçekleştirilmiştir" dedi.
.
Yayın Tarihi : 2 Mart 2006 Perşembe 02:49:54
Güncelleme :2 Mart 2006 Perşembe 03:11:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?