20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Kazalar iç savaş gibi

Trafik kazalarının yüzde 30’una aşırı sürat yol açıyor. Alkollü araç kullanılması kazaların artmasında önemli faktörler arasında yer alıyor. Uzmanlar, emniyet kemeri takmanın ölüm ve yaralanmaları azalttığını belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) yapılan açıklamada, “Trafik kazaları, AIDS ya da sıtma kadar çok insanın ölümüne yol açtığı halde bunların engellenmesi yolunda uluslararası alanda herhangi bir çaba harcanmadığı” ifade ediliyor.

İstatistikler korkutucu
Dünyada trafik kazalarından her yıl 1.2 milyon kişi ölüyor ve bu sayının 15 yıl içinde iki katına çıkacağı bildiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2005 yılı ilk 5 ayında 215 bin 772 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 1038 kişi öldü, 41 bin 452 kişi yaralandı. 2004 yılı ilk 5 ayında ise 184 bin 135 trafik kazası meydana geldi, bu kazalarda bin 36 kişi hayatını kaybetti ve 36 bin 597 kişi de yaralandı. İstatistiklere göre geçen yıla oranla bu yıl kaza sayısında yüzde 17’lik artış olduğu gözleniyor. Türkiye’de ve dünyada trafik sorunu yıllardır çözülemeyen bir problem. Trafik kazalarının artması binlerce vatandaşımızın canını almasının yanı sıra, kazalarda sakat kalanların oranı da az değil. Dünya yollarında her gün 140 bin kişinin trafik kazalarında yaralandığı, 3 binden fazla kişinin öldüğü ve 15 bin kişinin sakat kaldığını belirtiliyor. Ayrıca Güneydoğu Asya ülkelerinde trafik kazaları kurbanlarının çoğunluğunu bisiklet ya da motosiklet kullananlar oluştururken, az gelişmiş ülkelerde daha çok yayalar kazaya kurban gidiyor.

Trafik terörüne ‘dur’ denmeli
Trafik kazalarının yüzde 30’una aşırı sürat yol açması nedeniyle trafik cezalarının artırılması gerekiyor. Alkollü araç kullanımın kazaya neden olan faktörler arasında başlarda yer alması nedeniyle, özellikle alkollü araç kullananlara ve sürat yapanlara caydırıcı cezalar verilmeli. Yolların da trafiğe uygun bir hale getirilmesi gerekirken, vatandaşlarımız da trafik konusunda daha fazla bilinçlenmeli ve eğitim almalı.

mertcan
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2005 Pazartesi 00:04:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?