2
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Açıkta satış yok

İstanbul Valisi Muammer Güler yaptığı açıklamada, İstanbul'da Gaziosmanpaşa - Cebeci mahallesi, Küçükçekmece - Ziya Gökalp mahallesi ve Esenler'in 3 km yarıçapındaki alan 'kontrol bölgesi' ilan edildi, karantina tedbirleri uygulanacak.

İl Hayvan Sağlık Kurulu toplantısı sonrası bir açıklama yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, karantina önlemlerinin yanı sıra açıkta kanatlı hayvan ve yumurta satışının da il genelinde yasaklandığını belirtti. Entegre tesisler bu uygulamanın dışında tutulacak.

Kentte ayrıca Bayrampaşa, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Eyüp ve Güngören ilçelerinin 7 km çapındaki alan da 'gözetim bölgesi' ilan edildi. Baraj gölleri ve su havzalarının çevresi de 'gözetim bölgesi' ilan edilen noktalar arasında yer alıyor.

Vali Güler, 'kontrol bölgesi' ilan edilen noktalarda mecburi itlaf yapılacağını, 'gözetim bölgeleri'nin ise takipte tutulacağını ve şüpheli hayvanların itlaf edileceğini bildirdi. Güler, itlaf sırasında 'çirkin görüntüler'den kaçınılacağının altını çizdi.

'Hayvanları elinize almayın, görevlilere bırakın'

Buralarda yaşayanları kanatlı hayvanlarla temastan kaçınmaya çağıran Vali Güler, "itlaf yapılacak bölgelerde kesinlikle kümes hayvanlarına dokunmamalarını istiyoruz. Kümeslerini kapalı tutarak, itlaf için gelecek ekipleri beklemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Kentte şu ana kadar insanlarda kuş gribi vakasına rastlanmamasının sevindirici olduğunu söyleyen Güler, virüsün bulaşma riskinin sürdüğünü belirtti ve itlaf ekiplerine yardım amacıyla olsa dahi, kanatlıların elde tutularak görevlilere teslim edilmesi gibi davranışlardan kaçınılmasını istedi.

Bir tavukta kuş gribi saptandı

İstanbul Valisi Güler toplantı öncesi yaptığı açıklamada, Gaziosmanpaşa'daki bir tavukta kuş gribi virüsü görüldüğünü açıklamış ancak insanlarda kesinleşmiş vaka olmadığını bildirmişti.

Güler, şu ana kadar Gaziosmanpaşa'da iki, Küçükçekmece'de dördü ölü biri canlı toplam yedi tavuktan numune alındığını ve bunların ön tespitlerinin pozitif olduğunu kaydetmiş ve tahlil sonuçlarından birinin kesinleştiğini ve kuş gribine işaret ettiğini bildirmişti.

"Kesinleşmiş vaka yok"

Güler, şu ana kadar kuş gribi şüphesiyle 61 vatandaşın hastanelere müracaat ettiğini, bunlardan 31'inin ayakta tedavi edildiğini, 13'ü çocuk 23 hastanın ise Haseki, Şişli Etfal, Okmeydanı ve Göztepe hastanelerinde tedavi altına alındığını açıkladı. Güler, kesinleşmiş vaka olmadığına dikkat çekti.

Bu hastalardan 10'u için laboratuvar tetkikine gerek görüldüğünü bildiren Güler, bu kişiler arasında Ağrı'nın Patnos ilçesinde kestikleri tavuğu yiyen 3 kişinin de bulunduğunu bildirdi. Güler, diğer hastaların hayvanlarla yoğun temas içinde olmadığının altını çizdi.

Muammer Güler, şu an itibariyle kentteki yedi eğitim hastanesinin enfeksiyon bölümlerinin uzmanlar nezaretinde olası vakalar için hazır tutulduğunu bildirdi.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2006 Pazartesi 13:14:53
Güncelleme :15 Ocak 2006 Pazar 14:21:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?