3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara dikkat

Çorlu Şifa Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Niyazi Yağıbasan, dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda gösterilen cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavi edilmediği sürece, belirtisiz enfeksiyonu olan kişiler tarafından başka kişilerede bulaşabileceğini söyledi. 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilgi veren Çorlu Şifa Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Niyazi Yağıbasan, "Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada geldiğine işaret ettiği cinsel yolla bulaşan hastalıkların aslında ne kadar önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtmeye gerek yok. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ancak cinsel hastalığı olan birisiyle girilen cinsel ilişki sırasında ya da fiziksel temas sonucunda bulaşabilir. Doğal olarak birden fazla seks partneri olan kişiler, daha fazla risk altındadırlar. Bunun yanında CYBH içinde sınıflanmakla birlikte HIV ( AIDS virüsü), hepatit B virüsü ve sfiliz (frengi) mikrobu kanda da bulunduğundan cinsel ilişki dışında kan yolu ile de bulaşabilen hastalıklardır. Bulaşmada kontrolsüz kan nakli, steril ( mikroplardan arındırılmış) olmayan şırınga ve iğneler, kesici ve delici aletler de rol oynar. Damar içi uyuşturucu bağımlılarının kullandıkları şırınga ve iğneler ile bu hastalıkların bulaşma riski vardır. Yine eklememiz gereken diğer bir bilgi ise HIV enfeksiyonu, hepatit B, sifiliz (frengi), gonore (bel soğukluğu), herpes ve klamidyoz adı verilen hastalıklar gebelik süresince veya doğum sırasında anneden bebeğine bulaşabilmesidir" dedi. 

Op. Dr. Niyazi Yağıbasan, insel temastan sonra hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için geçen sürenin hastalıktan hastalığa göre farklılık göstereceğini belirterek, "Her zaman belirti olmayabilir. Bu süre günler (bel soğukluğu ), haftalar ( klamidyoz,hepatit B ), aylar ( frengi ) ya da yıllar (AIDS) olabilir. Bazen de rahatsız etmeyecek kadar hafif belirtileri olabilir. Özellikle kadınlarda bazen hiç belirti görülmez. Ancak, tedavi edilmediği sürece, belirtisiz enfeksiyonu olanlar, bilmeden hastalığı başkalarına bulaştırırlar. İdrar yaparken yanma, acıma, sık sık idrara gitme; peniste, vajinada, makatta veya ağızda yaralar, siğiller ve içi su dolu kabarcıklar oluşması; penis, vajina veya makattan akıntı olması.( Bu akıntı su gibi, süt gibi, beyaz, sarımtırak veya yeşil olabilir ve kokusu normal vajina akıntısından farklıdır.); kasık kıllarında, makatta veya vajina etrafında kalıntı; kasıklarda şişkinlikler ve bezeler; yumurtalıkların birinde veya her ikisinde ağrı; karnın alt bölümünde ağrı; cinsel ilişkiden sonra kanama gibi belirtiler şüpheli ilişkinin varlığında dikkate alınması gereken belirtilerdir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda bu belirtilerden biri ya da birkaçı beraberce görülebilir, ancak bunlar başka hastalılara da bağlı olabilirler. Tanı konması ve tedavi için cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan şüphelenip doktora gitmelisiniz. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavi edilebilirler. Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanıp tedavi edilmezseniz bu ciddi sonuçlar verebilir. Kısırlık ya da kadınlarda dış gebelik gibi sonuçlar doğurabilir" diye konuştu. 

"Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak en önemli konsepti oluşturur" diyen ve korunma yollarını sıralayan Op. Dr. Niyazi Yağıbasan; "Cinsel ilişkide kondom kullanılması, cinsel eş sayısının artmasının, hastalık bulaşma riskini de arttırdığını ve hastalık belirtisi olmadan da bulaşma olabileceğini akılda tutmak. Alkol ve uyuşturucunun doğru ve sağlıklı düşünmeyi engelleyerek, cinsel ilişki sırasında olumsuz davranışlara neden olabileceğini her zaman akılda tutmak, nakledilecek kanda gerekli testlerin yapılıp yapılmadığını sorgulamak, başkalarının kullandığı şırınga ve iğneyi kullanmamak, bir defa kullanılıp atılan şırınga ve iğne kullanılmasını talep etmek, hamilelik mevcut ise doğum öncesi dönemde düzenli sağlık kontrollerini yaptırmak korunma yollarıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalık belirtilerinden kuşkulandığınızda muhakkak bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Belirtiler veya yakınmalar kaybolsa da, hastalıklar genellikle kendiliğinden iyileşmezler. Tedavi her zaman gerekmektedir. Bugün için 40' dan fazla cinsel yolla bulaşan hastalık bilinmektedir. En sık rastlanılanları HIV enfeksiyonu ( AIDS ), Hepatit B, bel soğukluğu ( Gonore ), frengi, klamidyoz, kandidiyazis, trikomoniyazis, yumuşak şankır, granuloma inguinale, genital herpes ve lenfogranuloma venerium'dur. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğunun tedavisi kolaydır. Laboratuar incelemeleri gerekebilir. Verilen tedaviyi, şikayetler geçse bile tam uygulamak gerekmekte ve tedavi süresince cinsel ilişkide bulunmaktan ya da ilişki olduğunda kondom kullanıldığından emin olunup güvenliği elde tutmakta fayda vardır. Şunu unutmamak gerekir ki, başkasıyla cinsel ilişkiye girdiği düşünülen herkesle kurulan ilişki şüphelidir. Cinsel yolla bulaşan hastalığı olmayan, başka biriyle ilişkisi olmayan ve tabiki tek bir eşle cinsel ilişki kurmaya özen göstermek bu hastalıklardan korunmadaki en önemli husustur" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 19:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?