3
Mayıs
2024
Cuma
TEKİRDAĞ

Kiraz üreticilerin hedefi ihracat

Tekirdağ Kiraz Yetiştiriciler Birliği Başkanı Sami Durak, hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte kiraz üreticilerinin ihracat yapamadığı için zor günler yaşadığını ifade ederek, "Dededen kalma yöntemler ile kiraz yetiştiren üreticilerimiz yurt dışına kiraz ihraç yapamıyor" dedi. 

Türkiye'nin kirazı ile ünlü olan Tekirdağ'da da hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte çiftçiler ihracat yapamadığı için zor günler yaşıyor. Tekirdağ'da üreticilerin eski yöntemler ile kiraz yetiştirdiğini belirten Kiraz Yetiştiriciler Birliği Başkanı Sami Durak, ihracat için modern yöntemlerin benimsenmesi gerektiğini söyledi. Durak, "Kiraz yetiştiricilerinin Avrupa standartlarında üretim yapamadığı için ihracat yapamıyor. Gerekli irilikte ve hormonsuz kiraz yetiştirmeyen üreticiler, ürünlerini iç piyasada düşük fiyatla sattığı zorunda kalıyor. Tekirdağ merkeze bağlı Naip köyü çevresinde yoğunlaşan kiraz yetiştiricileri ihracat yapamadıkları için emeklerinin karşılığını alamıyor" dedi. 

İhracat yapılacak kirazın bazı standartlarının olduğunu ifade eden Tekirdağ Kiraz Yetiştiriciler Birliği Başkanı Sami Durak, eski yöntemler ile üretim yapan çiftçilerin bu standardı yakalamadığını belirtti. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta bazı özelliklerin arandığını belirten Durak, Tekirdağlı üreticilerin bunu henüz yakalayamadıklarını söyledi. Birlik olarak çiftçilerin AB standartlarında üretim yapmasını amaçladıklarını kaydeden Durak, "Üreticilerimizi önceden bilgilendirerek
kaliteli üretim yapılması için öncülük etmeye çalışıyoruz. Bir yıl önce kurduğumuz birliğimiz üreticilere eğitimler vererek üreticinin doğru ürünü yetiştirerek kazanç sağlamasını hedefliyoruz. Tekirdağ'da 500'ün üzerinde kiraz üreticisi var. Bu üreticilere modern yöntemleri öğreterek kirazın kalitesinin arttırmak istiyoruz. Böylelik kirazlarımızı yurt dışına çok rahat bir şekilde pazarlama şansı elde edeceğiz. İhracatta sertifikalı ürün üretiminin aranıyor. Tekirdağlı üreticilerin sertifikalı üretimi henüz tanımıyor. Bu nedenle AB standartlarında sertifikalı ürün yetiştirilmeden ihracatın önünün açamayız. İhracatın yapılabilmesi için üreticilerin dededen kalma yöntemlerden vazgeçerek modern üretime geçmesi gerek. Birlik olarak bunu sağlamayı hedefliyoruz. Üreticiye uygun ürünü önererek bunu kısmen sağladık ancak tüm üreticilerin aynı yöntemleri kullanması gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Tekirdağ Kiraz Yetiştiriciler Birliği'ne 57 üreticinin üye olduğunu kaydeden Durak, daha kaliteli ürün için dernekleşmenin ve kooperatifleşmenin çok önemli olduğunu ifade ederek Tekirdağ'da kiraz yetiştiren tüm üreticilerin birliğe üye olmasını istedi.

.
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2008 Salı 11:43:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?