29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Ankara'da adaylık meselesi


Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı belediye başkan adayları arasında, Melih Gökçek yok. Belli ki, o noktada, hâlâ AK Parti Genel Başkanı kararlı değil. Gökçek, 1994'ten beri, 3 dönem üst üste, belediye başkanlığı yaptı. Erdoğan, geçtiğimiz seçimde, 3 dönem milletvekilliği yapanların pek çoğunu elemişti. Bundan dolayı, zaten, Gökçek'in durumu kritikti. Öte yandan, ilk günden beri Erdoğan ve Gökçek arasında itimada dayalı derin bir bağ mevcut değil.

Tayyip Erdoğan, ihtiyacı olduğu için Gökçek'i AK Parti'ye aldı. Fazilet Partisi kapatıldıktan sonra, AK Parti'nin kuruluş aşamasında, Gökçek kendi başına hareket etmek istemiş, hatta bugün Başbakan yardımcılığı görevini yürüten Cemil Çiçek de, onun yanında yer almıştı. O tarihlerde, "Tayyip Erdoğan'a geçit verilmeyecek" iddiaları mevcuttu. Nitekim, mahkûmiyeti gerekçe gösterilerek önü kesilmeye de çalışıldı.

Demek istediğim o ki, herhalde Tayyip Erdoğan'ın içinde, geçmişten kalan bir ukde vardır.

Bununla beraber, Kemal Kılıçdaroğlu ile girdiği tartışmadan sonra Gökçek'ten vazgeçilirse, bu tavır CHP'nin başarısı gibi de algılanabilir. Ayrıca, AK Parti oylarında muhtemel bir gerileme, Erdoğan'ın yanlış bir kararı gibi değerlendirilecektir. AK Parti lideri, zor bir tercih karşısında. Partinin yaptırdığı son kamuoyu araştırmasında, Turgut Altınok, Melih Gökçek'in 3 puan önündeydi. O zaman başka bir isim hesapta yoktu. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığını koyarsa, AK Parti oylarına ilâve olarak, farklı kesimlerin katkısını sağlayabilir mi? Hem Gökçek'in, hem de Altınok'un MHP oylarını çektiği söyleniyor.

Herkes merakla Tayyip Erdoğan'ın Ankara kararını bekliyor. 1994'te, Milli Görüş İstanbul ve Ankara kalesini fethetmişti. Şu anda, İstanbul, AK Parti açısından sağlam görünüyor. Ankara ise, siyasetteki dalgalanmalardan etkilendiği için, belirsiz bir süreçte yol alıyor.

Nazlı Ilıcak/Sabah
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 10:45:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
surullah kuş IP: 78.162.94.xxx Tarih : 23.12.2008 14:09:55

yahu hala chp nin başarısı gibi algılanır korkusuyla yaşamaya ,siyaset yapmaya çalışıyorsunuz.birde muhalefet görevini yapmıyor diye fetva verip duruyorsunuz.cumhuriyet tarihinde kaç tane iktidara gelmiş bir partinin iki genel başkan yardımcısı iki anakent belediye başkanı yolsuzluk iddaları ile suçlanarak belgeli bir şekilde ortaya konarak mensup olduğu parti tarafından dışlandırılmasına sebep olunmuştur.bana göre bu tarihi bir olaydır.fakat hala küçük bir vakaymış gibi lanse edilmektedir.bana göre buda normaldir.çünkü türkiyede siyaset hem tabanda hem tavanda menfaat ilişkisi haline dönüştürülmüştür.çıkar siyaseti ,köşe dönme siyaseti haline getirilmiştir.ölen ölür kalan sağlar bizimdir mantığı işlemektedir. chp daha ne yapsın.eline sopa alıp tek tek başlarına mı vursun.chp nin başarısı olarak görülecek diye,akp puan kaybedecek diye millet bunlara katlanmak zorundamıdır. madem okadar dürüsttünüz bu insanların nelerle meşgul olduğunu akp bilmiyormuydu,akp basını heryerden haberi oluyorduda ,bunlardan niye haberdar olmadı. üzerine gitseydinizde chp ye iş düşürmeseydiniz.siz ortaya çıkarsaydınızda bu puanları siz alsaydınız.başkasının gözündeki saman çöpüyle uğraşıncaya kadar kendi gözünüzdeki saban okunu görüp bu yolsuzluklara müdahale etseydiniz.yolsuzluklarla sözde değil özde mücadele azminizi ortaya koysaydınız. bunları yapmayacaksınız yapanada bahaneler uydurup karalamaya çalışacaksınız. kardeşim bu memlekette yolsuzlukta oluyor,uğursuzlukta oluyor halk size %47 verdi herşey elinizde bahane aramayın,bu millet sizin iktidarınız bozulmayacak,saltanatınız zarar görecek diye canını verecek değil.yapabiliyorsanız yapın,yapamıyorsanız çekin gidin.beceriksizliğinize kılıf uydurup durmayın.