30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kutlu olsun!


Cumhuriyet Bayramı en büyük bayramımızdır tüm ulusumuza kutlu olsun.

Bu bayram ve 10 Kasım ezberlerin tekrarı ile geçmeyecek.

Can Dündar’ın senaryosunu yazıp yönettiği “Mustafa” adlı filmin gündeme getirdiği belgeler ve onlardan etkilenecek olan yorumlar tartışmalarımıza zenginlik kazandıracak ve mutlaka yeni ufuklar açacaktır.

Can Dündar’ın dediğine göre film Atatürk’ün insan yönünü ortaya çıkaracaktır. Peki bu çaba, yıllardan beri korumaya çalıştığımız efsanevi kurtarıcı ve kurucuya zarar verecek midir?

Atatürk’e dil uzatmanın ucuz kahramanlık sağladığı bir dönemden geçiyoruz. Ama biz iftiraların bile zarar veremediği Atatürk’ün kendine ait insani tutku ve zaafları nedeniyle milletin sevgi ve bağlılığını yitirmeyeceğine inanıyoruz.

Unutulmamalı ki hayatının büyük kısmı cephelerde geçmiş bir komutan olarak sicilinde savaş suçu olmayan, hatta bir defa bile suçlanmayan bir askerdir o...

Atatürk’e diktatör diyenler, Hitler, Stalin ve Mussolini’nin körüklediği cehennem ateşlerine dünya sürüklenirken onun ömür boyu cumhurbaşkanlığı önerisine karşı çıktığını, tüm yetkileri tek elde toplayan “başkanlık” sistemini demokrasi dışı bulduğunu acaba neden unuturlar?

Atatürk uyarıyor...

Mustafa filmi umuyoruz ki kutsal sırları saklayan kilidi kırıp bir kapağı açacaktır. Açılacak olan şeyin içinden kötülük çıkacağını vehmedip kaygılanmak hatadır.

Buradan Atatürk’ü daha da yüceltecek ve dünyaya onu sevdirecek yeni filmlere ilham veren bir hazine çıkacağını beklemek daha akılcıdır.

Atatürk’ün dehası ileri görüşlülükte kendini hep kanıtlamıştır:

“Biz büyük bir inkılâp yaptık. Memleketi bir çağdan alıp yeni bir çağa götürdük. Birçok eski müesseseleri yıktık. Bunların binlerce taraftarı vardır. Fırsat beklediklerini unutmamak lâzım.”

Doğru... O, temeli bağımsızlık ve milli egemenlik olan bir cumhuriyet kurdu

Milletine bilimin ışıklı yolunu önerdi, çağdaş uygarlığı hedef gösterdi

Türk kadını seçme, seçilme hakkını elde ederek erkeklerle eşitliğini kazandı

Dini hurafelerden kurtardı, Türkçe Kur’an’la din simsarlarının egemenliğine ve cehalet karanlığına son verdi

Bütün bu hak ve özgürlükler kan dökülmeden kazanıldı.

Cumhuriyet fazilettir

Cumhuriyet kurulduğu günden beri din devleti kurmaya ve devleti etnik temelde bölmeye adanmış zavallı ruhlar hep vardı ve bundan sonra da olacak.

Bütün bu yapılanlar için onlardan takdir ve övgü bekleyemeyiz. Ama onların üretecekleri vehimlerin, iftiraların Atatürk’e zarar vereceğinden de korkmamalıyız.

AKP yönetimi, ellerindeki belediyelere “29 Ekim’de mülki amirliklerce düzenlenecek olan programlara paralel bir eğlence ve şölen projeleri varsa bunları iptal etmeleri” için yazı gönderdi.

“Mustafa” filminden gocunabilecek kesimler olabileceği küçük hesapları da biliyorsunuz Turkcell’in sponsorluktan çekilmesine sebep olmuştu.

Atatürk “Cumhuriyet fazilettir. Cumhuriyet faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir” demişti.

İki olaya okurlarımızdan gelen tepkilerin yoğunluğu ve kalitesi Atatürk’ün sözlerini doğruluyor.

Sonuç: “Mustafa” bir film olarak şöyledir, böyledir, tartışalım, tartışılacak.

Ama Atatürk Atatürk’tür.

Hep milletin kalbinde olacak.

O yattıkça cumhuriyetimiz yaşayacak... 

Güngör Mengi/Vatan
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 09:45:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?