23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

AKP asıl şimdi merkeze kaydı - Enis Berberoğlu

AKP’yi hem de tam kaçak Kuran kurslarına yeşil ışık yaktığı sırada merkez sağ parti ilan etmemiz aykırı bir başlık oyunu sanılabilir.

Oysa maksadımız kara mizah değil, izninizle başlığı izaha çalışalım:

* Bizdeki merkez sağ partilerin Adnan Menderes’ten bu yana tarihi taktiği bellidir. Seçmene hoş görünmek adına Kuran kursu, imam hatip veya türban gibi meseleler -laik sistem şiddetli tepki verene kadar- istismar edilir.

* İktidar, laik tepki karşısında ya geri adım atar veya kaçınılmaz vetoya takılır. Seçmene ‘biz elimizden geleni yaptık; ama gördünüz izin vermediler’ mesajı yollanır. Kriz, sistem riskine yol açmadan atlatılır.

Şimdi elinizi vicdanınıza koyun söyleyin; AKP’nin son kararı bu taktiğin eseri değilse nedir? Hükümet kaçak kurslara Çankaya vetosu geleceğinin bal gibi farkında. Derdi sadece yandaşı birkaç gazetenin okurunun doldurduğu tribünlere oynamaktan ibaret.

* * *

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kaçak Kuran kursları kararını ‘Bu millet Müslüman’dır. Kendi kitabı Kuran’ı rahatlıkla öğrenebilir’ diye savundu.

Yani son düzenlemenin ihtiyaçtan kaynaklandığını ima etti.

Haklı mı, gelin rakamlarla analiz edelim.

28 Şubat kararları, Kuran kurslarında yapısal değişiklik yarattı:

1) Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi Kuran kursuna katılmak için sekiz yıllık ilköğretimi bitirmek şartı konuldu.

2) Beşinci sınıfı bitirenlere Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaz aylarında düzenlediği Kuran kurslarına katılma imkánı/istisnası tanındı.

Tablodan da anlaşılacağı üzere, Diyanet’in resmi Kuran kurslarına yönelik talep geriliyor. Yani Başbakan’ın iddia ettiği gibi kursa gitmek isteyip de sokakta kalan yok, tam aksine;

Erkek öğrenci sayısı üçte bire geriledi.

Kız öğrenci sayısında çok az artış var.

Son 8 yılda binden fazla resmi kurs kapandı.

* * *

Başbakan ve hükümetinin niyeti gerçekten Kuran bilgisini yaymaksa, acaba neden Diyanet İşleri’nin resmi kurslarını daha cazip kılmıyorlar. Amaç, gençlerin dini bilgileri en emin kaynaktan teminini sağlamak değil mi?

Neden sokak aralarında açılan veya yaz kampı kisvesinde düzenlenen tarikat kurslarında, çoluk çocuk yaştakileri yalan yanlış bilgilerle, siyasi hurafelerle kandırmanın cezasız kalması isteniyor?

Din ticaretini bırakıp bu soruların yanıtını versinler.

* * *

Merkez sağ partiler din ipine ne zaman sarılır bilir misiniz? İç ve dış koşullar yüzünden iktidarlarını tehdit altında gördükleri zaman. Galiba AKP de artık AB ve IMF çıpasına bağlı iktidardan sıkıldı, bunaldı. Acaba bu yolun sonunda erken seçim mi gözüküyor?

Kuran kursları kapanıyor

1997 2005

Kurs sayısı 5.241 4.322

Öğrenci sayısı 177.120 155.285

Erkek 59.937 17.891

Kız 117.183 137.394
ENİS BERBEROĞLU - HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2005 Pazar 15:49:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AHMET KALMACI IP: 85.105.9.xxx Tarih : 23.09.2005 14:50:22
ENİS BEYE KATILIYORUM.DAHA AÇIK KONUŞABİLİRDİ ŞÖYLE, TAVİZLE GELEN TAVİZ VERİR MİSALİ. BUNLAR İFLAH OLMAZ. SAYGILAR