28
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

Bombalar çıkınca... Okay Gönensin / Vatan

Bombalar çıkınca 


Cumhuriyet Gazetesi'ne bir haftada üç kez bomba atıldı. İlk bomba, pimi çekilmediği için patlamadı. İkinci bombanın pimi çekilmişti ama bomba patlamadı. Ertesi gün, dün sokakların en kalabalık olduğu saatlerde üç kişi "Allahüekber" diye bağırarak üçüncü bombayı attı. Bu bir ses bombasıydı, camları kırdı.

Cumhuriyet'e üçüncü bombanın atıldığı sıralarda Ordu'da Büyük Birlik Partisi binası önünde bir bomba patladı, yaralananlar oldu.

Bunların tesadüf olduğunu düşünebiliriz. Ama o zaman da bu bombaların, el bombalarının ortaya çıkmasının nedenini anlamaya çalışmak gerekiyor.

* İstanbul'un merkezinde, günün en kalabalık saatinde tekbir getirilerek bir gazeteye bomba atılıyorsa, bunun bir amacı vardır.

En basit mantık der ki: "İktidardaki AKP'nin desteklediği radikal dinciler artık bombaları da ellerine aldı ve laik cumhuriyetin kalelerine saldırıya girişti..."

Bu şekilde düşünmek ve bu yönde tepkiler vermek, hatta bombaları atanların bekledikleri tepkileri vermek kolaydır.

* Aynı durum Büyük Birlik Partisi önünde patlayan bomba için de geçerlidir. Yine basit mantıkla BBP'nin bugün PKK karşıtı sokak gösterilerinde etkili olduğunu ve bu nedenle teröristlerce hedef seçildiğini düşünmek kolaydır.

Tuzağı görelim! 

Dünkü bombalar iki kesime "haydi harekete geçin" çağrısı niteliğindedir. Radikal milliyetçilere ve AKP'ye en muhalif laik çevrelere aynı çağrı yapılıyor: "Haydi harekete geçin, saldırın!"

Ne kadar "fazla" harekete geçilirse bombalar o kadar hedefine ulaşmış olacaktır.

Birileri sadece PKK'nın değil bütün Kürt kökenli vatandaşların hedef durumuna gelmesini istiyor.

Yine birileri, laik kesimle AKP arasındaki çatışmanın daha sıcak aşamalara geçmesini istiyor.

Bombalar bunu açıkça söylüyor.

* O zaman bu bombalarla kurulan tuzağa düşmek için fazla saf olmak gerekir.

Ordu'da BBP'ye, İstanbul'da Cumhuriyet Gazetesi'ne "Allahüekber" diye bağırılarak bomba atılıyorsa, üstelik her iki saldırı aynı saatlere rastlıyorsa herkes uyanık olmak zorundadır.

Bu oyunlar gerçek siyasi iradeyle bozulabilir.

Halkın doğru dürüst bilgilendirilmesiyle bozulabilir.

Bombaları atanlar meydanı boş buldukları sürece de bu kışkırtmaların arkası gelir. Bunu iyi görmek, bombaların hedefini iyi teşhis etmek öncelikle siyasi iktidarın görevidir.


.
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2006 Cuma 10:13:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?