16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Bu Devlet Bedevi Çadırında Kurulmadı/Mehmet Y. Yılmaz

SONUNDA bunu da gördük. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı, Ankara’da bir ziyaret için bulunan Suudi Arabistan Kralı’nın ayağına kadar gitti.

Hürriyet’te yayımlanan haber, bu davranışın "kralın yaşına saygı ve iki devlet adamının arasındaki dostluk ve tebrik için gelmesinden kaynaklandığını" duyuruyordu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin yıllar içinde oluşmuş protokol kuralları biliniyor.

Cumhurbaşkanı’nın, yabancı misafirlerini nasıl ağırlayacağı, karşılama ve uğurlamaların ne şekilde gerçekleştirileceği belli.

Ve bu kurallar ilk kez bugün de konmuş değil. Dünyanın birçok yerinde de benzer şekilde uygulanıyor ve uygulanmasında titizlik gösteriliyor.

Çünkü "protokol kuralları" dediğimiz şey aslına bakarsanız "devlet idaresindeki görgü kurallarından" başka bir şey değil.

Makama ve o makamın temsil ettiği değerlere saygının yollarını ve yöntemlerini gösteren kurallar bütünü.

Devlet olmanın bir gereği!

Yani iki devlet adamı arasındaki dostluğun niteliğine göre değiştirilebilecek bir şey değil.

Nitekim Suudi Kralı, memleketine dönerken havaalanında Suudi bayrağının göndere çekilmesine izin vermemiş. "İki lider arasındaki dostluk", Suudi Kralı’nın kendi kurallarını yumuşatmasına yetmemiş!

Birilerinin Abdullah Gül’e, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bedevi çadırında kurulmadığını ve bu devletin kurallarının yüzlerce yıllık bir gelenekten süzülerek olgunlaştığını hatırlatması gerek.

Bu kurallar hasbelkader o makama oturmuş kişilerin Arapçılığıyla bozulamayacak kadar önemli kurallardır.

Hürriyet/Mehmet Y. Yılmaz
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 10:31:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AOD IP: 85.98.190.xxx Tarih : 12.11.2007 13:28:20

Basit şeyleri çok abarmaya ne gerek var, misafiri üzmemiş ya önemli olan o. Memlekette okadar önemli konu varki böyle basit işleleri yazıpda yorum kirliliği yaratmayın kardeşim. NE olmuş sanki cumhurbaşkanımızın şimdi rutbesimi Düştü, yoksa kıral amerikanın kıralımı oldu yime arabistan kralı olarak kaldı. Biz Türk Milleti misafir perverizdir. Bilmiyormusun AaA saygılarımla...