28
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

Bu duaya amin der misiniz? - Oktay Ekşi / Hürriyet

BAKALIM CHP Lideri Deniz Baykal sonunda nerede karar kılacak?

Ne demek istediğimizi merak edenler, Sayın Baykal’ın geçen hafta Çorlu’da partisinin "merkez sağ"a açılma kararına ilişkin sözlerini gazetelerde gördülerse yanıtı biliyorlar demektir.

Baykal o konuşma ardından birkaç defa daha bu açılımın altını çizdi. Biz de anladık ki bu öyle ayaküstü söylenmiş bir söz değil.

Oturulmuş, düşünülmüş, tartılmış, karar verilmiş. Sonra söylenmiş.

Tabii Parti Meclisi’nin bundan haberi var mı diye sormayacağız. Çünkü olmadığı ortaya çıkarsa, biraz ayıp olur.

Bir sosyal demokrat -ya da eski tanımlamayla Ortanın Solu’nda yer almış- parti, kendine düşen her şeyi başarıyla tamamlar, ama iktidara gelmek için yeni arayışlar içine girmekten başka çaresi kalmazsa, umudunu "yeni açılım"lara bağlamasının bir açıklaması olur.

Bir de normal olarak desteğini ve oylarını almayı bekleyebileceği toplum kesimlerinden destek alamadığını gören, yeni taraftar bulmakta zorlanan partide -zihinlere bir de erimekte olduğu korkusu düşerse- böyle bir arayış kaçınılmaz görünebilir.

Belki bir iki ihtimal daha söz konusudur, ama biz şimdi yukarıdakileri esas alarak konuşalım:

CHP’nin durumu sizce bunlardan hangisine uyuyor?

Yanıtı sizin yerinize biz verelim:

Hangisi olursa olsun, fark etmez. Çünkü hepsi birbirinden kötü.

Gerçekten CHP bir zamanlar en büyük gücünü oluşturan gençlerin şimdi nerelerde olduğunu hiç merak edip, "onları tekrar nasıl kazanırız?" diyor mu?

Diyor da biz mi duyamıyoruz.

Toplumun ister işli, ister işsiz, ister emekli, ister dul, ister çiftçi, ister köylü olsun, normal olarak kendi sorunlarının çözümü için bir sosyal demokrat partiye umut bağlaması gereken kesimleri neredeler? CHP’yi yönetenler bu soruyu kendilerine olsun sormuyorlar mı?

Cumhuriyetin temel değerlerini koruma öncelikle hangi partinin işi? Arada bir verilmiş asabi üsluplu demeçler o değerleri korumaya yetiyorsa, hiç sorun yok. CHP çok iyi... Deniz Baykal mükemmel...

Oysa o değerlerden elimizde dejenere edilmemiş, tanınmaz hale getirilmemiş neredeyse hiçbiri kalmadı.

Zaten biz de CHP liderinin asabi dediğimiz türden bir çıkışına, durum bu kadar vahim hale gelmeden tanık olamadık.

Bir sosyal demokrat parti olarak CHP hangi önemli sorunun çözümü için bir temel politika üretti ve kitlelerin ilgisini çekebildi de bizim haberimiz olmadı? Hadi bizim olmadı diyelim, bu satırları okuyan kişi sıfatıyla söyleyin... Sizin aklınızda kalan bir örnek var mı?

Sayın Baykal’ın bu tür açılımlarına daha önce tanık olmadık mı?

Bir zamanlar "Yeni Sol"u ilan eden o değil miydi? Daha sonra "Gonzales (o tarihte İspanya Başbakanı olan zat) tipi sosyal demokrasi"yi öneren kimdi? Onun ardından "Anadolu Solu" teorisini o icat etmedi mi?

Tüm bu ayaküstü bel bağlanmış politikalarla Sayın Baykal nereye ulaştıysa, merak etmesin, merkez sağa açılarak varacağı nokta da ondan farklı olmayacaktır.
.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2006 Pazar 12:30:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?