Cami cami dolaşıp gördük İslami holdingzede işini geçiştirmeye kalkmayın
CHP Milletvekili Bihlun Tamaylıgil aradı, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in Avrupa ülkelerindeki gurbetçilerin yaşadığı "İslami holdingzede" sorununa bakışına karşı çıktı:
"İslami holdingzede işi öyle geçiştirilip, bir kenara atılacak konu değil. Paralar yurtdışında da toplanmış olsa, sonuçta toplayanların kaynağı içerdedir. O zaman Türkiye’de bu soruna bir çözüm üretmek gerekir."
Bihlun Tamaylıgil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) "İslami holdingler"le ilgili kurulan komisyonda görev aldığını hatırlatıp, hazırlanan raporu da gönderdi.
Tamaylıgil, benimle konuşurken, "Toplanan para Sayın Çiçek’in dediği gibi 3 milyar Euro’yla kalmıyor. Rahat 10 milyar Euro’su var" bilgisini aktarırken, raporda 78 holding ve bunlara bağlı yüzlerce şirket için kesin olmamakla birlikte 5 milyar Euro toplandığı ayrıntısı var.
Bihlun Tamaylıgil ve komisyon üyesi milletvekilleri, İslami holdinglerin para toplama yöntemlerini, kimlerden para topladıklarını, işin boyutunu anlamak için başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine gitmişler: "Para toplama merkezlerine dönüşen camileri tek tek dolaştık. Hangi dini motiflerin kullanıldığını, kimlerin hangi nedenle paralarını söz konusu holdinglere yatırdığını belirledik."
Tamaylıgil’in söylediklerinin tüm ayrıntıları 271 sayfalık komisyon raporuna dökülmüş. Başta Kombassan ve Yimpaş olmak üzere çoğu Konya merkezli holdingler ve onlara bağlı şirketlerin listelerine raporda yer verilmiş.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski başkanları Ali İhsan Karacan ve Muhsin Mengütürk ile şimdiki Başkan Doğan Cansızlar’ın komisyonda yaptığı konuşmalar, milletvekillerinin sorularına verdikleri yanıtlar ayrıntılarıyla rapora alınmış.
Bihlun Tamaylıgil, raporun ortaya çıkmasında büyük emeği geçenlerden biri olarak, "İslami holdingzede" sorununun çözümsüz bırakılmasından, bir kenara atılmasından yana değil:
"Aslında SPK’nın kendi kanununda bu konuları da kapsayacak bir değişiklik önerisi var. Bence bir yasa değişikliğiyle İslami holdingzedelerin yarasına belirli ölçülerde merhem bulunabilir. Elbette sorunun tamamı çözülemez, ama sorunun üzerine odaklanmamak da yanlış."
Bihlun Tamaylıgil, Almanya’daki cami turları sırasında İslami holdinglere para yatıranların pek de kendilerini deşifre etme yanlısı olmadığını gözlemlemiş: "İslami holdinglere para kaptıranların bir bölümü Almanya’da sosyal yardım alıyor. Doğrudan ortaya çıkıp, ’Benim şu kadar param, şu holdingte battı’ dese, sosyal yardımı kesilecek. Ayrıca, Almanya’nın o paranın kendilerinden neden gizlendiği, vergisinin neden ödenmediği sorgusu yapabileceği korkusu da var."
SPK Başkanı Doğan Cansızlar’ın rapordaki sözlerine göre, İslami holdinglerin yüzde 80’i batık durumda. Sadece yüzde 20’si işletilip, toplanılan paraların bir bölümünün iadesi söz konusu olabilir. Benzeri bir izlenimi eski SPK Başkanı Ali İhsan Karacan’dan da edindim...
Tamaylıgil, "Bu işi çözümsüz bırakmayalım" dese de, sorunun çözümü pek de kolay görünmüyor...
Eğer bir formül bulunacaksa, "camiye yardım" yöntemiyle uçup giden paraların yükünü tüm topluma taşıtmamak gerekiyor...
Vahap Munyar/Hürriyet
Yayın Tarihi :
16 Ekim 2006 Pazartesi 12:38:10