18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Deniz Gökçe - Akşam Gazetesi

Deniz Gökçe

 
deniz.gokce@aksam.com.tr
deniz-gokce@superonline.com
 
Havaalanı standarda kavuşsun!

Cumartesi günü İstanbul Havaalanı'nda alan taksileri ile yaşadıklarımı sadece benim başıma gelen ekstrem bir olay gibi düşünmüştüm. Ama ne çok dertli insan varmış bu konuda. Dünyanın her yerinden yağmur gibi mesaj yağıyor. Tabii hepsi haklı değil, hepsi de kibar değil. Ama konunun çok geniş bir tüketici kitlesini ilgilendirdiği açık. Üstelik bir turizm ülkesi olarak da çok dikkat etmemiz gereken bir konu olduğuna itiraz edecek kimse pek çıkamaz! Ancak eleştirmek çözüm değildir. Bizce adil bir eleştiri, çözüm alternatifi de önermelidir. Bu ülkenin bazı gerçekleri var. Bunların şıp diye ortadan kaldırılması pek mümkün değil. Ama çözümü hep beraber aramalıyız. Bu arada belirtmeliyim ki İstanbul Havaalanı Kooperatif Başkanı Yahya Uğur son derece bilinçli, mantıklı ve kültürlü bir kimse. Aradı ve sorunların hemen hepsini kabullendiği gibi daha bizim farkında olmadığımız birçok ek sorunu da gündeme getirdi. Kendisine teşekkür ederiz.

Havaalanı taksileri kooperatifi ve monopol hakkı konusu bilindiği gibi 1980 sonrasında askeri yönetim döneminde gündeme gelmiş. Ancak bugün ortada bir yedi kocalı hürmüz sorunu var, yerleşmiş bir standart da yok. Mülki Amir (mesela Vali), Belediye (Büyükşehir), Emniyet (Trafik), Mesleki Kuruluşlar (Esnaf Dernekleri veya Otomobilciler benzeri), veya Devlet Hava Meydanları İşletmesi gibi birçok ilgili ve yetkili taraf düşünülebilir. Koordinasyon ve sahip çıkma artık gerekiyor!

Diğer taraftan düşünülmesi gereken başka şeyler, mesela çıkar çatışmaları var! Alan Taksi Kooperatifi bir taraftan araç sahiplerini içeriyor, diğer taraftan da şoförleri. Mesela bavul için ekstra ve fahiş para alındığı zaman araç sahibi bundan haberdar olmamakta, bu konu şoförlere avanta sağlayan bir olay olmakta, ama araç sahiplerine de fatura çıkmaktadır. Biz çoklukla şoförlerle muhatabız. Onlar da birçoğu geçici olarak görev yapan, sık sık değişen kimseler. Burada standart yerleştirmenin de zor olduğunu düşünmemiz gerekir. Ama araç sahipleri standardı sağlamazlarsa zaman içinde monopol konumlarını kaybedeceklerdir. Minimum yapılması gerekenler var. Bunlar yapılmadığı takdirde halı ayaklarının altından çekilecektir. Birincisi, hem araç sahipleri hem şoförler bilmelidirler ki, hizmet kaliteli ve fiyat makul olmazsa havaalanının kullanımı zaman içinde artmakla beraber kooperatifin taksilerinin kullanımı göreli olarak azalacaktır. Zaten de azalmaktadır. Bunun bir kısmı kendi yarattıkları sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bir kısmı ise dış faktörler nedeni ile olmaktadır. Dünyada zaman içinde görülen ne? Havaalanı taksileri standart tarifeye geçmedikleri, makul fiyata standart bir hizmet vermedikleri ve şoförler de davranış bozukluğu içinde olduğu zaman alternatifler gündeme geliyor. Sadece HAVAŞ veya özel araba-araç parkı kullanımı değil, birçok alternatif hizmet şekli gündeme gelecektir. Mesela bugün bile havalanındaki rent a car şirketleri korsan günlük kiralama uygulamakta.

İkinci bilinmesi gereken de tarifenin açık, seçik ve uygulanabilir olması gerekmektedir. Kimse para ödemekten çekinmiyor, tüketici kazıklanmaktan çekiniyor. 50 kilodan fazla bavul ücrete tabi dediğiniz zaman orada tartma olanağı gerekli. Tartı göz kararı ile olamaz. Ben 49 kilo derim vermem, sen de bir şeyi ispat edemezsin. Havaalanı kaldırımında bavul tartılamayacağına göre, tartı değil bavul sayısı gündeme gelmelidir. Mesela 'üç bavuldan sonrası ödemeye tabidir, bavul başına da x TL veya dolar alınacaktır' benzeri, şeffaf, bilinen, makul, pratik bir tarife! Bu tarife de tüm araçlarda göz önünde, resmi, tasdikli, çıkartma olarak yapışık olmalıdır. Tabii çoğu bagaj yeri olmayan (gaz tüpü veya araba eski tip), eski, dökülen, hurda arabaların yenilenmesi ve Doblo tipi (markaya kıyak geçmiyoruz, tip anlatıyoruz) geniş bagajlı araçlara acilen geçilmesi zorunludur. Yetkililerin bunu zorlaması gerekir. Geçiş de bir zaman dilimine yayılmış olarak düşünülmeli, araç sahiplerinin bütçeleri delinmemelidir, ama bu iş derhal başlatılmalıdır.

Tabii şoförlerin, insan ilişkileri konusunda eğitilmeleri, minimum lisan öğrenmeleri, kısa mesafeli yolcuya hakaret edilmemesi için bir metot bulunması gibi konular da kooperatifin kendi içinde çözmesi gereken şeylerdir. Kooperatif Başkanı bunlara çözüm üretmeye çalıştıklarını söylüyor ama biz de sonuçları görmek istiyoruz!

Doğrusu şu anda çok sayıda tüketici şikayetçi! Yetkililer kim ise uyarıyoruz, konuyu da takip edeceğiz!

DENİZ GÖKÇE - AKŞAM GAZETESİ
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2004 Çarşamba 16:01:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?