22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

DTP, Sofya modeli istedi /Aydın Hasan

DTP Kongresi'nde, 26 - 28 Ekim günleri arasında Diyarbakır'da 'şahin' kanadın aldığı karar uyarınca 'demokratik özerklik' talebi parti programına girdi, 'Bulgaristan modeli önerildi


Diyarbakır'da 26-28 Ekim günleri arasında yapılan Demokratik Toplum Kongresi'nde "şahin" kanadın etkisiyle alınan kararlar, dün Ankara'da toplanan DTP'nin 2. Olağanüstü Kongresi'nde uygulamaya kondu. DTP kongresi, dün Park Otel'de yapıldı.
Kongre, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın "Kürt halk önderi" ifadesiyle kayıtlara geçirildiği Diyarbakır toplantısına paralel olarak "tek genel başkan adayı" ile yapıldı ve "demokratik özerklik" talebini içeren siyasi tutum belgesi parti programına dahil edildi.


3. turda seçildi
Diyarbakır toplantısından çıkan bildiriyi kamuoyuna açıklayan ve tek genel başkan adayı olan Nurettin Demirtaş 3. turda DTP Genel Başkanı seçildi. Kongreye 878 delegeden 456'sı katıldı.
Oylama öncesi Divan Başkanlığı'ndan, "Genel başkanın ilk turda seçilmesi için salt çoğunluk olan 440 oy gerekiyor. Delegeler otel dışına çıkmasın" anonsu yapıldı.
Ancak, bu anonsa rağmen oylamaya 433 delege katıldı.
Hukuki zorunluluk nedeniyle yapılan ikinci turda ise sembolik oylama yapılarak sadece 14 delege oy kullandı. Delegelerin önemli bölümü oteli terk ettiği için 3. turda, 234 delege oy verdi. Demirtaş, 3. turda kullanılan oyların tamamını alarak genel başkan seçildi.


Öcalan DTP vitrininde
Terörist Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, 282 oy alarak DTP Parti Meclisi'ne (PM) 17. sıradan girdi. PM seçiminin geçici sonuçlarına göre eşbaşkanlığa getirilecek olan Emine Ayna 390 oyla en yüksek oyu aldı.
Ayna'yı, Sebahat Tuncel, Pervin Buldan, Selma Irmak, Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk, Orhan Miroğlu, Fatma Kurtulan, Osman Özçelik, Sevahir Bayındır ve Ahmet Türk izledi. DTP grubundaki 19 milletvekili PM'ye girerken, milletvekillerinden Akın Birdal ise kendisi listede yer almak istemedi.
Açılış konuşmasında "yıllardır Kürtlerin asimilasyonu ve imhasına yönelik şiddet politikalarının uygulandığını" iddia eden Demirtaş, Milliyet'te yayımlanan emekli orgenerallerin açıklamalarına gönderme yaparak, "Emekli paşalar bile bugün hatalarını itiraf etmektedir" dedi.


Bulgaristan modeli
Demirtaş, PKK'nın kaçırdığı 8 askerin DTP'nin "diplomatik ve insani çabalarıyla" teslim alınması konusunda yöneltilen suçlamalar için "İnsanlığın bittiği son nokta" ifadesini kullandı.
Bulgaristan'da yaşayan Türklere verilen siyasi hakların Türkiye'de model alınması çağrısında bulunan Demirtaş, "Bulgaristan'da Türk halkının hakları verilerek sorun çözüldü. Biz de demokratik özerklik ve anayasa ile bu sorunların çözülmesini istiyoruz" diye konuştu.
Demirtaş, DTP'yi hedef göstererek ırkçı saldırıları körüklemekle suçladığı Başbakan Erdoğan'ın her demecinden sonra parti binalarının saldırıya uğradığını öne sürdü.
Demirtaş, "Meclis'te de inanılmaz bir linç yaklaşımı ile karşı karşıyayız. Bu kampanyanın sonunun nereye varacağını, kimin zarar göreceğini kimse bilemez" dedi.
DTP Eşbaşkan Vekili Selma Irmak da, "Tek bayrak, tek millet, tek vatan olgusu bizi karşı karşıya getirdi. Çokluk politikasını esas almalıyız. Çözüm demokratik özerkliktir" diye konuştu.



PORTRE
Örgüt yöneticiliğinden DTP başkanlığına 

1972'de Elazığ'ın Palu ilçesinde doğan Nurettin Demirtaş, İnsan Hakları Derneği'nin internet sitesinde yer alan, "AİHM kararları" sayfasındaki bilgiye göre, Muğla Üniversitesi'nde öğrenci iken PKK'nın İzmir gençlik sorumlusu olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanan Demirtaş, örgüt üyeliğinden ceza aldı. İnfaz Kanunu uyarınca yaklaşık 10 yıl hapis yatan Demirtaş, tahliye olduktan sonra siyasete atıldı. Demirtaş, Haziran 2005'te DTP'de Parti Meclisi üyeliğine, ardından da MYK'ya seçilerek örgütlenmeden sorumlu eşbaşkan yardımcılığına getirildi. 22 Temmuz seçimleri öncesinde Ahmet Türk'ün parti genel başkanlığından ayrılması üzerine genel başkanvekilliği görevini üstlendi. Askerlikten kaçmak için sahte çürük raporu aldığı iddiasıyla geçen haziran ayında gözaltına alınan Demirtaş aleyhinde 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. "9 gencin üstüne 10 bin asker gönderiyorlar" sözleriyle tepki toplayan Demirtaş'ın kardeşi DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş da PKK'yı övdüğü gerekçesiyle hüküm giydi.



Kongrede Aysel Tuğluk'tan farklı söylem 

Kongrede, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile diğer konuşmacılar arasındaki söylem farkı dikkat çekti.
Kongreye DTP Grup Başkanı Ahmet Türk gibi 2 saat geç katılan Tuğluk, "sorunların Kürt milliyetçiliği ile değil, ancak demokratik Kürt siyaseti ile aşılacağını" vurguladı. Zor kullanmanın artık bir çözüm olmadığını söyleyen Tuğluk, eyalet ve federasyon kavramlarının da bir çözümü ifade etmediğini belirtti.
Tuğluk, "tek dil, tek tarih ve tek devlet anlayışının, cumhuriyet dönemiyle birlikte isyan ve çatışma sürecini başlattığını" iddia etti.
Halkların iç içe geçmişliği ve nüfus dağılışının bu modelleri gündemden çıkardığını belirten Tuğluk, çözümün "demokratik birlik" modelinde olduğunu dile getirdi. Tuğluk, DTP'nin kendi iç demokrasisini geliştirmek zorunda olduğuna gönderme yaparak, "Demokrasi mücadelesi sadece imaj sahibi karakterlerle de başarılamaz" dedi.
Tuğluk, "eşbaşkan" olduğu seçim sürecinde başarılı bir parti yöneticiliği yapamadığını ifade ederek, "Sizi iyi temsil edemedim. Özür diliyorum. Kendimi borçlu ve mahcup hessediyorum" diyerek, emaneti devrettiğini söyledi.
Tuğluk, delegelere şöyle seslendi: "Acılarınız ve ölüler üzerinden siyaset yapanlara, Kürtlüğün erdeminden nasiplenmemiş olanların sahte milliyetçiliğine fırsat vermeyin. Siz sömürülecek, aldatılacak bir halk değilsiniz. ABD'nin Ortadoğu'ya yönelik stratejisi, 'iyi Kürt- kötü Kürt' ayrımı ile bölgede ciddi bir sorun oluşturacak Kürt çelişkisi yaratmaktadır. Bu politika derinleşirse yeni bir İsrail-Filistin yaratılması anlamına gelir."
Ahmet Türk de genel başkanlıkta bir nöbet değişiminin yaşandığını belirterek, "Eksikliklerim varsa halkım, partim beni bağışlasın" diye konuştu.


2 saat geç katıldılar
Türk ile Tuğluk'un kongreye 2 saat geç katılması dikkat çekti.
Diyarbakır'da yapılan kongrenin sonunda açıklanan "yeni anayasa süreci çerçevesinde" açıklanan ve "özerklik" talebini içeren bildirgenin okunması sırasında Demirtaş'ın yanında yer alan Leyla Zana da kongreye katılmadı.



NOTLAR
İstiklal Marşı okunmadı
 

-DTP'nin 2. Olağanüstü Kongresi, Park Otel'in Likya Salonu'nda yapıldı. Sadece delegeler ve az sayıdaki konuğun alındığı kongre salonu tamamen doldu.

-Orta boyutlarda bir Türk bayrağının asıldığı salonda, Atatürk posterine yer verilmedi, İstiklal Marşı okunmadı.Salona sadece vefat eden eski milletvekili Orhan Doğan'ın posteri asıldı.

 -Salonda "Demokratik özerklik ile demokratik cumhuriyet" ve "Demokratik sosyalizm ışığında özgürlüğün zaferine yürüyoruz" pankartları yer aldı.

-Kongrenin açılışında "özgürlük ve demokrasi şehitleri için saygı duruşu" anonsundan sonra 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

-Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, eski DEP milletvekilleri Hatip Dicle ile Selim Sadak, eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve "barış annesi" olduğu belirtilen Saadet Çaçan protokol sırasında oturdu.

-DTP milletvekilleri arasında basının en fazla ilgilendiği isim, eşi PKK'lı olarak "arananlar" listesinde bulunan Fatma Kurtulan oldu.

-Delege ve konuklar, yoğun güvenlik önlemleri arasında iki noktada yapılan aramadan geçerek salona girdi. Polis, ruhsatlı silahlarıyla salona girmek isteyen iki delegeyi engelledi. Bomba imha ekipleri binada arama yaptı.

-Toplantıya ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Sosyalist Demokrasi Partisi Başkanı Filiz Koçali, KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi ve diğer sosyalist partilerden temsilciler katıldı.

-Park Otel'in önüne gelen iki çocuklu bir kadın, "Burası Türkiye, şehitler ölmez" diye bağırarak DTP'yi protesto etti.

-Terörist Abdullah Öcalan'ın, DTP çizgisinde diğer partilerin kongrelerine katılan kız kardeşleri bu kez yer almadı.

-Şeyh Sait'in torunlarından Bedri Fırat da PM'ye aday gösterildi.

 

Aydın Hasan / Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 11:22:20
Güncelleme :9 Kasım 2007 Cuma 11:34:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhammet cerekci IP: 82.233.225.xxx Tarih : 10.11.2007 01:08:58

sunlara birileri anlatsin bulgar daki turkler neler cekmis zamanin da o devletten. sunuda kus beyinlerine yerlesdirsinler bulgardaki turkler silahi alipda daga cikmamislar