20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Dumlupınar çağın simgesidir - Yalçın Bayer (Hürriyet Gazetesi)

30 Ağustos, Türk’ün şanlı zafer tarihinin en önemlilerinden biridir.

26 Ağustos 1071’de Alparslan’ın kumandanlığında Malazgirt’ten Anadolu’ya giren Türkler, 1922 yılının 26 Ağustos’unda, Mustafa Kemal Atatürk’ün kumandanlığında, biz Türkleri Anadolu’dan atmak için harekete geçen Yunanlıları Anadolu’dan atmışlardır.

Bu bakımdan, Anadolu’nun Türk yurdu olarak kalması, bu büyük zaferle sağlanmıştır.

2004 yılının 30 Ağustos’una girerken yine Türkleri, Anadolu’dan atmak için çabalayan emperyalist güçlerle boğuşuyoruz. Gerek Kıbrıs’ta, gerek Güneydoğumuzda emperyalist güçlerin maşalığına soyunanlarla mücadele ediyoruz.

Türk’ün Anadolu’da tutunmasının iki önemli üssü olan Kıbrıs ve Güneydoğu’da gerek Yunan yayılmacılığına, gerekse Kürt bölücülüğü ve istilacılığına karşı 30 Ağustos önümüzü açacak bir örnek teşkil ediyor.

Türk tarihinin bu önemli zaferini, onu hazırlayan günler ve gelişmelerle ve elbette zafer muharebesi ile günümüze taşımak bu açıdan bizim için son derece önemli bir vatan görevi.’

E.Kurmay Yarbay Talat Turhan’ın yeni çıkan ‘30 Ağustos-Türk İstiklal Harbi’nde Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi’ (İleri Yayıncılık) adlı kitabın önsözünde böyle yazıyor.

Talat Turhan, Atatürk’ün nasıl bir askeri deha olduğunu ortaya koyuyor, ‘30 Ağustos’u sadece bir askeri zaferle sınırlamak olmaz. Çünkü 30 Ağustos öncesinde Atatürk’ün kendisine muhalefet edenlerle TBMM’de hesaplaşması ve Başkomutanlık yetkilerini alması vardır. Bu mücadeleyi ve ardından gelen zaferi Atatürk, Nutuk’ta anlatmıştır’ diyor.

Turhan’ın hazırladığı savaş krokileri ile Dumlupınar Savaşı an be an izlenebiliyor.

Atatürk’ün 30 Ağustos’tan sonra yaptığı iki konuşmasına yer veren Turhan, ‘30 Ağustos, tüm mazlum milletlerin emperyalizme karşı başlattıkları kurtuluş savaşları çağını’ açtığını belirterek ‘Dumlupınar ise bu çağın simgesidir’ diyor.

Atatürk’ün ‘Kadro’ hareketi içinde yer alan Şevket Süreyya, Cumhuriyet’in 10. kuruluş yıldönümünde yayınladığı yazıda ‘Tarih içinde bu kadar manalı, fakat bu kadar yakın bir kahramanlık misali nasip olan kaç nesil vardır?’ diye soruyor ve şöyle bir tespitte bulunuyor:

‘Bu ihtilal akim kalsaydı, Türk inkılabı başlayamaz ve inkişaf edemezdi. Dumlupınar, milli kurtuluş hareketimizin ihtilal safhasını inkılap safhasından ayrılan bir hattı vasıldır.’

30 Ağustos Zaferi kutlu olsun.

YARININ SÖZÜ

‘Efendiler, asırlardan beri Türkiye’yi idare edenler çok düşünmüşlerdir; fakat yalnız bir şeyi düşünmemişlerdir; Türkiye’yi... Bu düşüncesizlik yüzünden Türk vatanının, Türk milletinin duçar olduğu zararları ancak bir tarzda telafi edebiliriz. O da artık Türkiye’de Türkiye’den başka bir şey düşünmemek. Ancak bu zihniyetle hareket ederek her türlü selamet ve saadet hedeflerine vasıl olabiliriz.’

(Atatürk’ün, Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın 2. yıldönümündeki -30 Ağustos 1924- konuşmasından)

YALÇIN BAYER - HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2004 Pazartesi 01:22:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?