18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Ege Orman Vakfı-İlker Sarıer

Bugünkü sütunumu, ülkemizde sessiz sedasız kahramanca işler yapan insanlara ayırmak istiyorum, izninizle. İşte size, kurulduğundan beri İzmir ve çevresine 5 milyondan fazla ağaç diken bir vakfın kısa hikayesi.

Sözü hemen, Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol’a bırakıyorum:

"Ege Orman Vakfı, ormanları korumak, ağaçlandırma yapmak amacıyla 1995 yılında Cem Bakioğlu başkanlığında kurulmuştur. Kurulduğundan bugüne kadar 5 milyon fidanı 31.250 dekar alana dikmiş, dikilen her fidana bakım yapmış, ağaç olup ormana karışmasını sağlamıştır.

Ağaçlandırma çalışmalarımızla birkaç örnek vermek istiyorum:

İzmir Menderes ilçesindeki en önemli içme suyu kaynağı Tahtalı Barajı Mutlak Koruma Alanı’na 438 bin fidan dikip bakımını yaptık. İçme suyunun kalitesi artarken erozyon önlendi.

Merhum Ahmet Piriştina İzmir’deki sel baskınlarının, sadece kent içinde yağmur sularının deşarjını sağlayacak tesisler yapılarak önlenemeyeceği gerçeğini gördü. Örnek olarak; Poligon’da 1010 dekarlık sel havzasında yağmur sularının akışını önleyen tesisleri yaptık. Yağmur damlalarını yerinde tuttuk. Ayrıca 110 bin fidan diktik. Şimdi Poligondere Havzasına en yoğun yağışta sel baskını olmuyor.

Aydın otoyolunda, Selçuk çıkışına 5 km. kala Varan Tesislerinin sağ yamacında 1998 yılında diktiğimiz fıstık çamları kozalak verirken konaklayan yolculara da görsel bir şölen sunuyor.
İlk kez Türkiye’nin en büyük zeytin plantasyonunu 2002’de Menderes-Oğlananası’nda gerçekleştirdik. 30.000 zeytin fidanı iki yıl sonra mahsul vermeye başlayacak.

Sessiz sedasız depremde yitirdiğimiz 18.000 vatandaşımız adına birer fidan diktik. Barış Manço, Cem Karaca adına 10’ar bin fidan diktik.

Bu yıl Çeşme’de İzmir Valiliği ile işbirliği yaparak 2.750 dekar alanda 350 bin fidan dikimini gerçekleştiriyoruz."

Sevgili okuyucular! Ege Orman Vakfı’nın adresini aşağıda veriyorum. Tel: 0 232 464 51
60. e-mail: egeorman@egeorman.org.tr

Web: http://www.egeorman.org.tr

Sadece 1.5 yeni TL bağış yaparak bir fidanın dikilmesine yardımcı olabilir, ülkemizin geleceğe ışıkla bakmasına katkıda bulunabilirsiniz.

İlker Sarıer - Sabah Gazetesi
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2005 Pazar 12:31:57
Güncelleme :30 Ocak 2005 Pazar 17:09:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?