18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kasımpaşalı’nın Bir Günü... - Cüneyt Arcayürek

Sıfatı başbakan ya; esip savurmayı hak biliyor. O doğru söyler, medya ise ’’maksatlı yalan haber’’ üretir.

RTE, eşi Emine Hanım’a armağan edilen kolye ile broşun değerini yüksek gösterdi diye medyaya ağzına geleni söyledi mi? Söyledi.

Armağanları iade etmekten söz etti mi? Etmedi!

10 bin dolarlık armağanların değerini 40 bin dolar diye yazan gazetecilerin gerçekle yalan arasındaki farkı -30 bin doları- ödeyeceklerini ilan eylemedi mi? İlan etti!

Hanımefendileri mücevherle ilgili soruları yanıtlamaz, beyefendi ise yasal yoldan bir çıkış yolu ararken armağanlar üzerine yayınlar bir hafta sürdü.

Sonra?.. Hiddet, şiddet gösterileri arasında hop oturup hop kalkan RTE, yelkenleri suya indirdi.

Kasımpaşalılık bir hafta sürdü. Kolye ile broş iade, ipek halı ise demirbaşa!

Peki ama medyayı suçlayan açıklamalarını nereye koyacak?

****

İade açıklaması hazırlanırken Başbakanlık’ta; Kasımpaşalı, ısmarlama kalabalığa tarım alanında yaptıklarıyla yapacakları hamleleri anlatıyordu.

AB’yle başlayacak müzakerelerde tarım öncelikli sorun: velakin Başbakan AB’nin tarımla geçinenlerin başına öreceği çoraplara değinmiyor. 30 milyon insanın ekmek yediği tarım alanında gizli işsizlik büyük ölçüde. Sözünü etmiyor.

Açıkladığı 80 milyon dolarlık çiftçiye yardım paketi tarım alanındaki giderek büyüyen yaraya basit bir pansuman.

****

Bayram öncesi emekli maaşlarını ödüyor ama, banka önünde uzayıp giden kuyruklara hâlâ bir çözüm yok. Soğukta bekleyen yaşlı kadınlar, erkekler... Sanki bir esir kampında yemek kuyruğuna girmiş gibi. Ürkek bakışlı insanlar. Soğuktan korunmaya çalışıyor ve çaresizlik içinde kameralara bakıyorlar. Bu da Kasımpaşalı’nın banka kuyruğundaki emekliye armağanı:

’Bayram çilesi!’’

****

Hükümet sözcüsü Çiçek Cemil, ’’2005’te kamuya 48 bin yeni atama yapılacağını’’ açıkladı.

Kuşku yok; RTE,-daha önce yaptığı gibi- 10 milyon dolayındaki işsiz sayısından 48 bini düşecek, bulduğu rakamı işsizlikle mücadeledeki başarılarına örnek gösterecek.

Bu türden örneklere bir göz atalım: Bugüne dek 148 bin işsize iş bulmuş. Geriye 9.852 bin işsiz kalıyor.

****

TV’ler günlerdir her Kurban Bayramı’nda yol kenarlarında, mahalle aralarında görmeye alıştığımız sağlıksız kurban kesme görüntülerine karşı bu yıl AB ölçütlerinin devreye gireceğini halka duyurdular.

Oysa geçen Kurban Bayramı’nda gazetelere yansıyan fotoğrafları, helikopterden alınan manzaraları anımsayınız. Örneğin İstanbul kan kokuyordu. Yer yer deniz kıpkırmızı.

İlgililer ilan etti: Valilik, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve belediye ekipleri izinsiz alanlarda kesim yapanlara, hayvanlara kötü muamele edenlere 123 ila 1250 YTL ceza kesecek.

Koşullara uygun kesim yapılmazsa ceza hayvan başına 1250 YTL.

Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü.

Açıklanan sert önlemlere karşın kurban kesenlerin kaçı açıklanan kurallara uyacak ve... İlgililer kurallara uymayanlara para cezalarını ne ölçüde uygulayacaklar?

Gerekli önlemleri almayan belediyelere Çevre ve Orman Bakanlığı ekipleri 4378 YTL para cezası verecekler mi?

İki bakanlık uygun koşullarda kesim yapılıp yapılmadığını saptadıkları gibi, atıkların nerelerde saklandığını denetleyecek mi?

Koşulların uygun olmaması durumunda kesime izin verecekler mi?

Kısacası bu yıl ilgili bakanlıklar, belediyeler AB ölçütlerine ne ölçüde uyacaklar?

Ya da Müslüman bir ülkede İslam kurallarına uyarak dini vecibelerimizi dilediğimiz gibi yerine getireceğiz diyerek aklımızın kestiği yerde hayvanı yatırıp bıçağı vuracak mıyız?

Kimi gerekçeler üretip ceza yerine yine nasihatle mi geçiştireceğiz bu Kurban Bayramı’nı da?

Göreceğiz.

Bugün Kasımpaşalı’nın AB önünde ilk sınavı.


CÜNEYT ARCAYÜREK - CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2005 Perşembe 19:03:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?