19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Katsayıda geri adım/Abbas Güçlü/Milliyet

17. Milli Eğitim Şûrası'nda, katsayılar konusunda geri adım atıldı. Önceki gün alt komisyonda 4 aleyhte oya karşı 66 oyla kabul edilen katsayıların kaldırılması önerisi, dün şûra genel kurulunda iptal edildi. Yeni karara göre, meslek lisesi mezunları, kendi alanlarıyla ilgili yükseköğrenim kurullarına yöneldiklerinde bırakın puan kaybını, artı puan alabilecekler. 

Şûranın nihai kararı niteliğindeki bu sistemi, hayata geçebilmesi için YÖK'ün de onaylaması gerekiyor... 

Örneğin iletişim lisesi mezunu bir öğrenci, eskiden iletişim fakültesini tercih ettiğinde, katsayısı 0.8 yerine 0.3 ile çarpılıyordu. Aynı şekilde meslek lisesinin elektrik bölümünden mezun bir öğrenci de elektrik mühendisliğine yöneldiğinde ortaöğretim başarı puanı 0.8 yerine 0.3 ile çarpılıyor ve bu da öğrenci ve ailelerin büyük tepkisine neden oluyordu. 

Yeni duruma göre, öğrenci kendi alanıyla ilgili fakülte ya da yüksekokullara yöneldiğinde artı puan alacak, alan dışına çıktığında ise puan kaybına uğrayacak. Yani elektrikten mezun olan bir öğrenci hukuk ya da tıbba yöneldiğinde katsayısı 0.3 ile çarpılacak. 

Bir örnek vermek gerekirse, ortaöğretim başarı puanı 60 olan bir öğrenci, elektrikten mezun olup elektrik mühendisliğini seçtiğinde eskiden 60x0.3=18 puan alıyordu. Şimdi ise 60x0.8=48 puan almakla kalmayacak, 5-10 puan daha ilave puan alabilecek...

Bakanlık neden çark etti? 

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, her ne kadar şûranın görüş değiştirmediğini ifade etse de, 48 saat içinde yaşanan iki farklı karar, pek çok söylentiyi de beraberinde getirdi. 

Kamuoyu baskısının bu konuda etkili olduğunu söyleyenler kadar, farklı makamlardan bu yönde telkin geldiğini iddia edenler de çoğunluktaydı... 

Hatırlanacağı gibi başta Başbakan Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Çelik olmak üzere AKP kurmaylarının neredeyse tümü, katsayıların kaldırılması gerektiğini vurguluyorlardı. Nitekim, alt komisyondaki, 70 üyeden 66'sının bu yönde oy kullanması da esen bu rüzgârın bir sonucuydu... 

Peki bu yeni karar AKP tabanını mutlu edecek mi? Evet demek çok zor. Çünkü onlara vaat edilen ile ortaya çıkan karar çok farklı. Ama meslek lisesi müdürleri alınan karardan çok mutlu gözüküyor. Müdürler, "Bugüne kadar bir taşla iki kuş vuralım derken elimiz hep boş dönüyorduk. Ama şimdi anladık ki eldeki bir kuş, daldaki iki kuştan daha iyi. Bu yüzden öğrencilerimiz kendi alanlarıyla ilgili fakültelere yöneldiklerinde artı puan verilmesi, yerinde bir karar. Umarız, YÖK artık sorun yaratmaz" dediler... 

Köşemizi izleyenler bilir. Bu öneriyi, yıllardan beri dile getiriyoruz. YÖK bu teklifi daha önce ciddiye almış olsaydı, ne yıllardır yaşanan katsayı gerginliği ortaya çıkar, ne yüz binlerce liseli mağdur edilir, ne de konu şûranın gündeminde yer alırdı. 

Bu konuda sürekli yanlış yapan YÖK, yanlışı son dakikada da olsa düzelten yani doğruyu bulan 17. Milli Eğitim Şûrası olmuştur.

Özelden hizmet alınacak 

Bakan Çelik'in özel okul sevdası, şûraya da damgasını vurdu. Daha önce bu yönde hazırladığı yasalar defalarca Çankaya'dan ve mahkemelerden dönmesine karşın, şûrada bir kez daha bu yönde karar alındı. 

CHP Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın yardımı öngören komisyon kararının iptal edilmesine yönelik teklifi, Bakan Çelik'in telkiniyle reddedildi. Bir şûra daha geldi geçti. Bugün kapanış var. Açılışa gelmeyen devlet büyüklerimiz bakalım bugün kapanışa gelecekler mi?.. 

Özetin özeti: AKP iktidarı, mehter yürüyüşüne devam ediyor. Önce bir adım atıyor. Ardından tepkilere bakıyor. Sessizlik varsa yoluna devam ediyor. İtirazlar yoğunsa anında çark ediyor. Şûrada yaşanan da yine bu oldu.
Abbas Güçlü/Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2006 Cuma 10:24:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?