24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kerkük’te Türkmenlere baskın - Ferai Tınç

DÜN, Kerkük’ten arayan bir ses, ‘Şimdi Amerikalılar bize ait lokallerda arama yapıyor ve üzerimize kayıtlı tüm silahlarımızı topluyorlar’ diyor.

Seçmen kaydı sona ermesine rağmen, Kürtlerin yüzlerce yeni seçmeni Kerkük’te kayıt ettirecekleri haberleri Irak Türkmenlerinin tedirginliğini artırdı, aslında Türkmenler seçimlere katılmak istemiyorlar.

Kerkük’te, demografik yapının değiştirilmek istediğini ilk söyleyenlerden biri ABD’li yetkililerdi. Ama şimdi onlar, bu değişime göz yummakla kalmıyor, Türkmenler üzerindeki baskının artması, bu değişime destek olunduğunu da gösteriyor.

* * *

IRAK Türkmenleri destek değil, hiç değilse haklarının korunmasını bekliyorlar.

Kürtlerin seçim öncesi Kerkük’e getirecekleri 70 bin Kürtün, çevre ülkelerden toplandığı iddiaları var. Türkiye ama daha çok İran ve Suriye’den gelenlerin kente yerleştirileceği söyleniyor. Kerküklü Türkmenler, şikayetlerini Washington’a iletmişler.

Kendilerine verilen yanıt: ‘Siz de o kadar bulun getirin’ olmuş.

Taleplerinin hiç bir biçimde ciddiye alınmadığını söyleyen Türkmenler, aslında seçimlere girmekten yana değil.

Musullu bir Türkmen, kendi bölgelerinde kesinlikle oy kullanmayacaklarını haber veriyor. ‘Zaten sonucu belli olan bu seçimlere katılmak onu legalleştirmektir. Biz neden buna alet olalım?’ diyor.

Sünniler de seçimleri protesto ediyor. Kürtler ve Şiiler’in seçimleri desteklemelerinin gerekçesi anlaşılabilir bir şey.

Seçim sandıklarının yanında, Kürt Meclisi’nin adaylarını belirleyecek ikinci sandıklar var. Ayrıca seçimlerde Kürt bölgesinde bağımsızlık referandumu yapılacağı da belirtiliyor.

Şiiler ise Irak tarihinde ilk kez iktidara gelecekler.

Bu seçimlerin demokratik bir Irak’ın kurulmasını sağlayacağını kimse beklemiyor. Hiç değilse demokrasi yolunda düzgün bir adım olabilirdi.

Ama mümkün değil. Kuralların, güçlü tarafından sürekli olarak çiğnendiği bir başlangıcın varacağı nokta karmaşanın derinleşmesi olacak.

* * *

KARDEŞÇE yaşamak için Iraklı Türkmenler seçim sonuçlarının adil olması gerektiğini söylüyorlar. Amerikan askerlerinin yaptığı baskında ruhsatlı silahların toplanması, bugün Irak’ı yöneten ABD’nin de, seçim sonrasında ‘kardeşçe yaşama ortamının sağlanamayacağı’ndan endişe duyduğunu gösteriyor.

Dün, Avrupa Auschwitz ölüm kampının Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmesinin 60’ıncı yıl dönümü nedeniyle soykırımı andı. Ayrımcı ve ırkçı gözü dönmüşlüğün hedefi olan Avrupa Yahudileri, çingeneleri ve eşcinsellerinin yanı sıra bu kamplarda, Avrupa’nın her ülkesinden deliliğe karşı çıkan komünistler, muhalif aydınlar, sanatçılar da aynı kaderi paylaşıyordu.

Ama işbirlikçilerin sayısı çok daha fazla olduğu için, Faşist Hitler rejimi durdurulamadı. Irak’taki gelişmeler, dünya liderlerinin ırkçılığa dikkat çektikleri bir günde bile, ırkçılığın ve mezhep ayrımcılığının küçümsendiğinin, bunun ne gibi felaketlere yol açabileceğini hesaplamadıklarını gösteriyor.

FERAİ TINÇ - HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 13:25:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?