19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kolejlere giriş şifres i- Abbas Güçlü - Milliyet

Milliyet gazetesinden Abbas Güçlü'nün "Kolejlere girmek bu yıl daha kolay" başlıklı köşe yazısı şöyle... 

OKS puanlarından sonra dün de kolejlere yerleşenlerin listesi açıklandı. Tabii yine kafalar karmakarışık.
Milli Eğitim Bakanlığı, sınavları birleştirip tercih listelerini ayrı ayrı bırakınca ortaya tam bir kaos çıktı. Veliler, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi okullar arasında gel-git'ten şaşkına dönecekler.
Okul kontenjanları bir yandan dolacak, öte yandan boşalacak. Puanlar bir düşecek, bir yükselecek. Bu yüzden yaz tatilinizin zehrolmasını şimdiden göze almalısınız...

Kolejlere başvuru azaldı
Kolejlere geçen yıl 36 bin civarında aday başvurmuştu. Bu yılki rakam ise 25 bin. Taban puanlarında fazla bir farklılık yok. Örneğin Robert Lisesi (Kız), geçen yıl,ilk kayıt döneminde 785 puanla öğrenci almıştı. Bu yılki puanı ise 780. Erkeklerde ise 789'a 787. Aşağılara indikçe puan aralığı artıyor.
Çünkü soruların zorluğu, kolejlere başvuran öğrencileri de etkiledi. Ama puan aralığı OKS'de olduğu gibi 50-60 puan değil. En fazla 30 puan. Sıralamada da binlerce kişilik uçurum yok.
Örneğin geçen yıl 741 puan alan bir öğrenci 2 bin 291'inci sıradaydı. Bu yıl ise 1725'inci sırada. 731 puan alan geçen yıl 2 bin 999'uncuydu, bu yıl ise 2 bin 351'inci oldu.

Peki bu ne anlama geliyor?
Başta Robert olmak üzere tüm okulların net sayıları düşecek. Geçen yıl 80 netle öğrenci alan okullar 70'lere, 70 netle alanlar da 60'lara inecek...
Dün açıklanan listelerde hiçbir yeri kazanamayan öğrenciler telaşlanmasın. Okullardan pek çoğunun kontenjanlarının dolmadığı aşağıdaki tabloda çok net görülüyor.
Ayrıca, yine aşağıdaki tablolardan geçen yılın verilerine bakıldığında da görüldüğü gibi ilk kayıt dönemi ile son kayıt dönemi arasında köprülerin altından çok sular akabiliyor. Yani puanlar bir hayli düşecek.
Size düşen görev, kayıt dönemlerini çok yakından izlemeniz...

Tercih ve kayıtlar
Anadolu liseleri, fen liseleri ve meslek liseleri için tercih dönemi başladı. 21 Temmuz'a kadar devam edecek. Ama acele etmemelisiniz. Önce olup bitenleri yakından izlemelisiniz. Bu konuda gerekli tüm bilgileri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.
Ayrıca puanların ötesinde çok önemli ayrıntılar var. Örneğin ÖSS başarıları, örneğin bundan sonraki yol haritanız, örneğin kolejlerin öğrenim ücretleri. Tüm bu detaylara vâkıf olmadan atacağınız her adım ileride başınızı fazlasıyla ağrıtabilir. Kolejlerde kayıtlar 1 Ağustos'ta başlayacak ve okullar açılıncaya kadar devam edecek. Kazananlar, kazandıkları okullara kayıt yaptırmasa da çok fazla bir şey kaybetmezler.

Kayıt parasına dikkat
Kendilerine mutlaka tekrar sıra gelecektir. Yoksa kayıt olmanız halinde öğrenim ücretinin üçte birini alırlar ve kaydınızı alıp başka okula gittiğinizde önemli bir bölümüne el koyabilirler.
Aslında tüm okullar, sınav ve kayıt sisteminden kaynaklanan bu saçma sapan durum nedeniyle, başka bir okulda kayıt hakkı kazandığı için giden öğrencilerden hiçbir kesinti yapmayacaklarını şimdiden açıklamalılar.

Puslu hava dağılmalı
Yoksa, bir eğitim kurumundan çok, ticari bir kurum damgası yerler.
Bazı illerde anadolu liseleri kontenjanlarında önemli düşüşler var. Bazı illerde yeni anadolu liseleri açılıyor. Bazı illerde ise meslek lisesini tercih eden öğrencilere okul bitinceye kadar Koç Holding ayda 50 YTL burs verecek.
İşte tüm bu ayrıntılar için puslu havanın biraz daha dağılması gerekiyor...
Sıralama neye göre yapılacak?
Her gün sizlerden binlerce soru geliyor. En çok sorulan soru şu: OKS'de sıralamayı neye göre yapmalıyız? İşte bu konudaki tüm ayrıntıları da yarın sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Ayrıca hangi okullar burs veriyor, hangi ilde kaçıncı öğrenciye kadar şans doğar? Bizi izlemeye devam edin...
Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2006 Çarşamba 11:26:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?