22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

MEB İhbarcı Arıyor /Abbas Güçlü

Milli Eğitim Bakanlığı "ihbar hattı" kurdu. Kimler için? Kopyacılar, öğretmenlerin aleyhinde konuşanlar, okul malına zarar verenler, sigara içenler ya da okuldan kaytaranlar için mi? Şimdilik hayır. Peki kimler için?
Cinsellik, şiddet, kumar, ideolojik propaganda ve bomba yapımı konusunda öğrencileri etkilemeye çalışanlar için. Bakanlık "Bu konularda sizinle sohbet etmek isteyen, yetişkin olduğunu anladığınız kişileri ve çevrimiçi olduğunuz bir sitede yer alan zararlı içeriğe sahip web sayfalarını aşağıdaki formu doldurmak suretiyle ihbar edebilirsiniz" diyor.
İnternetin yaşamımıza yoğun bir şekilde girdiği ve çılgınlığın her türlüsünün yaşandığı bir ortamda, çocuklarımızı korumak için MEB'in böyle bir karar alması, doğru mu yanlış mı?
Bu yönde farklı tepkiler geliyor. Yapılanı doğru bulanlar kadar öğrencileri ihbarcılığa, ispiyonculuğa alıştıracağı için karşı çıkanlar da var.
Ama üzerinde ısrarla durulan konu, "zararlı içeriğe sahip" ibaresi. Bu konu öylesine geniş bir kavramı içeriyor ki, kimine göre çok masum olan bir konu, bir başkasına göre çok zararlı olarak nitelendirilebilir. Bunun sınırı nedir diyenler çoğunlukta.
İhbar Hattı'nın vatandaşlara da açık olması, farklı tartışmaları da beraberinde getirecek. Bakanlık her ne kadar, "ihbar"cılığı sadece internetteki çirkinlikler için sınırlasa da, kapsamının çok genişleyeceği kesin. Keşke, bir de eğitimde yaşanan olumsuzluklar için benzeri geri bildirim hattı kurulsa!..

İhbar hattı
"İhbar Hattı"yla ilgili olarak MEB'in www.meb.gov.tr adresinde şu bilgiler yer alıyor: "İhbar Hattı, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan "İnternetin Bilinçli Kullanımı ve İnternet Güvenliği Projesi" kapsamında yürütülen bir faaliyettir. İnternet ihbar hattı internette yer alan her türlü zararlı içeriğe ilişkin şikâyetin alınacağı, değerlendirileceği bir birim olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. İnternet ihbar hattı öğrencilerimize, öğretmenlerimize tüm vatandaşlarımız ile resmi birimlerimize açıktır.
İnternet ihbar hattı internet ortamında yer alan zararlı içeriğin ihbar edilmesini sağlama amacıyla kurulmuştur. İnternet içeriğiyle ilgisi olmayan bildirimler dikkate alınmayacaktır.
İnternette; özellikle cinsellik, şiddet, kumar, ideolojik propaganda, bomba yapımı vb. konularda sizinle sohbet etmek isteyen yetişkin olduğunu anladığınız kişileri, çevrimiçi olduğunuz bir sitede yer alan zararlı içeriğe sahip web sayfalarını aşağıdaki formu doldurmak suretiyle ihbar edebilirsiniz."
İhbar hattına direkt olarak http://ihbarhatti.meb.gov.tr adresinden de ulaşabilirsiniz. Söz konusu başvuru formunda ise ad soyad, e-mail adresi, ihbar konusu ve her başvuru için ayrı olarak verilen güvenlik kodu yer alıyor. İhbar hattına dün akşam saatlerine kadar 50 bin ihbarda bulunuldu.

Bilişim yasası
Çocukları ve gençleri sanal ortamın yarattığı olumsuzluklardan korumak için dünyanın dört bir yanında çeşitli önlemler alınıyor. MEB'in internet ihbar hattı da bunlardan biri. Filitreleme, yani bazı sözcük ve görüntülere karşı koruyucu önlemlerin alınması en yaygın yöntem. Peki yararlı oluyor mu? Evet demek güç. Çünkü, bu konuda korsanlar, program yazılımcılarından çok daha önde gidiyor.
Çocukları internetin zararlı içeriğinden koruma yönünde getirilen yasaklar ise ilgiyi daha da artırıyor. Örneğin şu sitelere giriş yasaklandı denildiğinde, tıklayanların sayısı bir anda ikiye katlanıyor.
En önemlisi de bilişim suçlarına yönelik ayrıntılı yasaların bulunmaması. Bu da MEB'in öğrencileri korumak istediği sitelerin daha da çoğalmasına neden oluyor.
Bir araştırmaya göre, diğer pek çok ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de internete girmek demek, oyun, cinsellik, sohbet demek anlamına geliyor. Araştırmadan çok eğlence için kullanıldığı kesin. Peki tersine çevrilebilir mi? Bunu da zaman gösterecek.
Özetin özeti: Çocuklarımızı korumak zorundayız. Bu kesin. MEB'in ihbar hattı da bu amaçla faaliyete konulmuş. Umarız hedefine ulaşır. Amacın dışına çıkmaz!..

Abbas Güçlü/Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 12:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?