20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Mustafa Mutlu - Star Gazetesi


Mustafa MUTLU
mmutlu@stargazete.com





Devlette değişim


Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmesi kuşkusuz Meclis’te görüşülmeye başlanan ‘Kamu Yönetimi Reformu Temel Yasa Tasarısı’ydı...

Eğer bu tasarı aynen yasalaşırsa devlet kesiminde ‘A’dan Z’ye’ herşey değişecek... İyi ama biz bu konularda ne kadar bilgi sahibiyiz?

Gelin, birlikte bir fikir jimnastiği yapalım ve başımıza gelecekleri görelim:

H H H

1.) Tasarıya yöneltilen eleştirilerin başında ‘devlette cemaatçi, tarikatçı bir örgütlenmeyi öngörmesi’ geliyor. Bunu; ‘devletin üniter yapısına zarar vereceği’ iddiaları izliyor... Teftiş kurullarının tarihe karışacak olması da eleştirilen konular arasında... Bu kurulların sadece son üç yılda ortaya çıkardıkları yolsuzlukların kaç katrilyon lira olduğunu biliyor musunuz?

a- 3.3 b- 5.1

c- 7.7 d- 11.6



2.) Yasa tasarısını şiddetle eleştiren kesimlerden biri de çiftçiler. Tarım Bakanlığı’nın taşra örgütünün yasayla özel sektöre devredilmesine şiddetle karşı çıkıyorlar... Neden?

a- İşe adam aldıramayacaklar.

b- Kredi alamayacaklar.

c- Ucuz yakıt alamayacaklar.

d- Satın aldıkları hizmetin fiyatı artacak



3.) Tasarıya karşı çıkan kesimlerin başında sendikalar da geliyor. Çünkü tasarı, kamu kesiminde çalışanların sayısında önemli bir indirime gitmeyi hedefliyor... Eğer yasa aynen çıkarsa; bugün 2 milyon 600 bin kişinin çalıştığı kamu sektöründe kaç kişinin işten çıkarılacağı hakkında fikriniz var mı?

a- 30 bin b- 48 bin

c- 180 bin d- 450 bin



4.) Sendikaların karşı çıktığı düzenlemelerden biri de mahalli idarelere devredilen memurların ‘sözleşmeli personel’ rejimine geçirilecek olmaları... Bu uygulamanın kapsayacağı memur sayasını biliyor musunuz?

a- 21 bin b- 28 bin

c- 38 bin d- 70 bin



5.) Yasa, orman ve SİT alanlarının kaderini yerel yönetimlerin insafına bırakacağı için çevrecilerin de kıyasıya eleştirisine hedef oluyor... Peki Türkiye’deki çevreciler tasarıdaki bu maddenin çıkarılması için ne yapıyorlar?

a- Yürüyüş b- Miting

c- Yayın d- Laf



6.) Hükümet bırakın milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmayı, bu tasarıyla belediye başkanlarına da ‘kısmi dokunulmazlık zırhı’ getiriyor... Ayrıca yetkilerini de artırıyor. Bilin bakalım belediye başkanları aşağıdaki yetkilerden hangisine sahip olacaklar?

a- Vergi koymaya

b- Eğitim hizmeti vermeye

c- Sağlık hizmeti vermeye

d- Hepsine



7.) Yasayla bugün Türkiye’nin en büyük kamu kuruluşlarından biri olan ve yüz bine yakın işçiye istihdam olanağı sağlayan önemli bir kurum tarihe karışacak... Biliyor musunuz bu kurumu?

a- DSİ b- PTT

c- SSK d- Köy Hizmetleri



8.) Kamu Yönetimi Reformu Temel Yasa Tasarısı yurtiçinde büyük tepkilere neden olurken, yurtdışından büyük destek alıyor... Bu tasarıyı destekleyen uluslararası kurumu biliyor musunuz?

a- IMF b- Dünya Bankası

c- AB d- Hepsi

Yanıtlar: Hepsi (d)

22.02.2004


MUSTAFA MUTLU - STAR GAZETESİ
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2004 Pazar 17:24:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?