19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Oktay Ekşi - Hürriyet Gazetesi

20.02.2004

Oktay EKŞİ

Reform olmaya reform ama...

 

DEVLETİN temel yapısına neşter atan ‘‘Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı’’ TBMM'de görüşülüyor.

İyi anımsarız:

Türkiye'de demokratik rejimin kaderini belirleyen 1961 Anayasası'nın Kurucu Meclis'te yapılan görüşmeleri de, halen yürürlükte bulunan 1982 Anayasası ile ilgili çok önemli itirazlar da kamuoyunda fazla tartışılmadı.

Daha da ilginci... Bunları tartışmayanlar hatta tartışılmasından ayrıca sıkıntı duyanlar 1961'den ve 1982'den sonraki dönemlerde, en fazla bağıranlardı:

‘‘Böyle anayasa yapılır mıymış? Bu memleketi (veya bireyleri) düşünen hiç mi çıkmayacakmış...’’

Bizim bu satırları yazdığımız dakikalarda TBMM Genel Kurulu'nda Kamu Yönetimi tasarısının 5'inci maddesi üzerinde tartışma yapılıyordu.

İktidar kararlı... Bu tasarıyı yasalaştıracak... Ve kamu yönetimini ‘‘Cumhuriyetin ve laikliğin artık gereksiz olduğunu’’ savunan Başbakanlık Müsteşarı Prof.Dr. Ömer Dinçer'in elinden çıkmış modele dönüştürecek.

Aslında kamu yönetiminde reforma ihtiyaç yok diyen yok. Tam tersine herkes merkezi yönetimdeki yetkilerin yerel yönetimlere devri ilkesinde de mutabık.

Ancak hangi yetkileri ve bu yetkilerin ne kadarını?

En önemli nokta bu.

Çünkü bu nokta mahalli (yerel) yönetimlerin (il özel idaresi, belediye ve köyün) merkezden tamamen kopmasına ve hatta bazılarının siyasi ayrılık rüzgarlarına kapılmasına yol açabilir.

Hani Türkiye'nin her tarafını Kadıköy; Pendik; Sarıyer yahut Çankaya veya Bornova gibi görüp de ‘‘Neden dar bölgeli seçim sistemine geçmiyoruz?’’ diye soranlar vardır ya... Onlarınki gibi bir aymazlıktan söz ediyoruz.

Doğunun zaten aşiret bağlarından hálá kurtulamamış bölgelerinde güçlendirilmiş derebeyleri (yahut küçük Şeyh Sait'ler) yaratacaklarını ‘‘dar bölge’’ isteyenler gibi davranmayıp, özel idareleri tamamen başıboş bırakan yaklaşımın muhtemel sonuçlarını şimdiden tartmak gerekir diyoruz.

İşin tuhafı... Tasarının TBMM komisyonlarındaki görüşmeleri sırasında ‘‘Bu proje Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısında zaafa yol açan hükümler getiriyor’’ tezini savunanların Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında ‘‘amaç’’la yani kendi tezleriyle ilgili birinci maddede buna ilişkin önerge vermek gereğini duymamış olmalarıdır.

Tasarıyla ilgili görüşmeleri CHP bilindiği gibi engellemeye çalışıyor. O nedenle TBMM Genel Kurulu'nun toplam 60 maddelik tasarıyı yasalaştırması daha birkaç gün alacak gibi görünüyor. O nedenle öteki noktaları başka yazıda ele alacağız.

OKTAY EKŞİ - HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2004 Cumartesi 18:00:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?