22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Olgunluk sınavı/Abbas Güçlü/Milliyet

Üniversiteye girişte olgunluk sınavı geliyor haberi, adayları olduğu kadar velileri de tedirgin etmiş durumda. Ne zaman başlıyor, ne yapmamız gerekiyor diye telaş içindeler. Oysa uygulanabilirliği hiç de yüksek olmayan bir proje. Yani, ne bugün ne de yarın pat diye uygulanabilecek bir sistem değil. 

Dahası bugün bu kararı alacakların, yarın o koltukta oturuyor olma ihtimalleri yüzde 1 bile değil. İşte bu yüzden, ne tedirgin olun ne de telaşa kapılın. 

Bu konuda kafa yoranların, ÖSS'ye başvuran aday profilini çok iyi incelemeleri gerekiyor. 1.5 milyon adayın 1 milyonu eski mezun. Yani getirilecek bir olgunluk sınavını, hele hele lise 2'de uygulanacak olanını eski mezunlar için zorunlu kılmak, hukuki sorunları da beraberinde getirecektir. Kaldı ki uygulansa bile değişen ne olacak? 

Üniversiteye girişte asıl sorun, sınavın nasıl yapılacağı, girişin nasıl olacağı değil, kontenjanların azlığıdır. 

İlle de başarı diyenlere şu soruyu sormak gerekir: Adayların üçte ikisi tam puan alsa ne yapacaksınız? Yeterli kontenjanınız var mı? Hadi aldınız, mezun ettiniz, istihdamları ne olacak? Şu anda işsizlik oranının en yüksek olduğu kesimin üniversite mezunlarından oluştuğunun farkında mısınız?.. 

Üniversiteye girişte büyük haksızlıkların olduğu kesin. Ama, bunu böyle ayaküstü alınacak bir kararla önlemek mümkün değil. 

Eğitim sistemi, okulöncesinden üniversiteye kadar bir bütün olarak ele alınmalı ve gençleri harcamaya değil, kazanmaya yönelik olmalıdır. Oysa bizde bunun tam tersi yapılıyor. 

Önemli olan, hep o saçma sapan sistemler. Bu sistemler, zaten kıt olan kaynaklarımızı alıp götürmüş, gençleri hayatlarından bezdirmiş, ne ülkeye ne de millete hiç kimseye bir yararı dokunmamış. Bu kimsenin umurunda değil. Varsa yoksa o saçma sapan sistemler ve onları ayakta tutan kurumlar. 

İşte ÖSS ve işte YÖK! Birileri çıkıp da her ikisinin de tüm getiri ve götürüleriyle bir muhasebesini yapsa aslında ne iyi olur... 

Özetin özeti: Türkiye'nin ciddi sorunları ya yeterince tartışılmıyor ya da yanlış platformlarda ele alınıyor. Oysa eğitim, sadece gençlerin değil ülkemizin de geleceği!..

Abbas Güçlü/Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2007 Çarşamba 10:06:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat aygün IP: 88.234.176.xxx Tarih : 17.01.2007 19:42:50
oh ya vallahi saolun içime su serptiniz ben da yeni liseye geçtim ben geçtim bir sürü olaay oldu yok karneye puanla yazılacakmış yok olgunluk sınavı öfff korkutuyolar insanı yaa... bence öss bile çok saçma gelior bna 4 senelik çalışmanın 2 saatlik bir sınava bakacağı çok garip o gün ne olacağı belli olmaz moralmen,ruhen,vb... nedenlerle benim bide kötü yanı diploma notum 5.00 dı şimdi oks yi kaldıracaklarmış keşke bir sene önce doğsaydım şu bi fen liisesinde olabilirdim neyse böyle işte yaaa.....