22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Vahdettin'den Lozan'a - Cüneyt Arcayürek


Lozan Antlaşması'nın 82. yıldönümüne Vahdettin 'i aklama çabalarıyla girdik.

Üstelik olayın şampiyonu da kendisinden daha ileri Atatürkçü olmadığını söyleyen bir eski başbakan.

Bir zamanlar gardırop Atatürkçülüğünden söz ederdi; tarih yazımında yeni bir yöntem keşfetti. Çocukluğunda ailesinden duyduklarını tarih diye kâğıda döktüğünü açıkladı.

Tarihsel olayları, o olaylarda yer alanları karıştırıyorsa fazla büyütmemek gerekiyor. Belki yaşı nedeniyle... Belki de sık sık -ekranlarda da izlendiği gibi- kimi yerleri, isimleri, ya anımsamıyor ya da karıştırıyor olmasından...

Sanki bir sır açıklıyor. Vahdettin'in Atatürk 'ün Anadolu'ya gideceğinden haberi olduğunu söyledi.

Oysa Ecevit 'in yaşıtları Atatürk'ün Anadolu'ya nasıl geçtiğini hem Atatürk'ün anlatımlarından, hem de tarihsel verilere dayanarak yazılanlardan öğrendi.

Yazılı belgeler Atatürk'ü Samsun ve çevresinde çetelerin çıkardığı karışıklığı ve yaşanan olayları önlemek için padişahın görevlendirdiğini gösteriyor. Zaten Atatürk açıklamalarında bu görevi aldığını, Vahdettin ile iki kez konuştuğunu saklamıyor.

Ama, Atatürk'ün kendine sakladığı amaç, görevle gittiği Anadolu'da ulusal savaşı başlatmak!

Turgut Özakman 'la konuşuyorduk; dedi ki: ''Ecevit'e susmasını, konuşmamasını söyleyecek kimse yok mu çevresinde''

Var, var olmasına da...

****

Bir zamanlar Lozan yıldönümlerinde İsmet Paşa Pembe Köşk'ün bir salonunda ya TRT'yi ya da bir gazeteciyi kabul eder, o günleri anlatan güçlükleri anımsatan anıları tazelerdi.

O yıllarda (AB'ye girme düşleri kimi kafaları bozduktan sonraki yıllara kadar) içimizde, bağımsız ulus-devleti var eden Lozan Antlaşması üzerinde bugün olduğu gibi çarpık tartışmalar yapılmadı. İki ulus kavramı, Türk ve Kürt uluslarının varlığını kabul ettirmeyi ve anayasayı bu görüşe göre yeniden düzenlemeyi içeren çabalar bugünlerin eseri.

CHP Genel Merkezi, Ankara'da Çankaya Belediyesi'ni kullanarak düzenlediği bir programa göre Ankaralıları Anıtkabir'e yürümeye çağırdı. Değerli konuşmacılar panelde Lozan'ın değerini anlatacaklar. İstanbul'da Baykal 'ın katılacağı bir başka toplantı düzenleniyor.

****

Cumhuriyetin bütünlüğünün tartışıldığı duyarlı günlerden geçiyor ülkemiz. Türkiye Cumhuriyeti'ni yaşatan temelleri yıkmak, parçalamak için içeride ve dışarıda olağanüstü çaba sarf ediliyor.

Bu aşamada İşçi Partisi 82. yıldönümünde Lozan Antlaşması'nın değerini ve anlamını bugün, imzalandığı İsviçre'nin Lozan kentinde (ve Zürih'te) dünyaya anlatacak bir programı (ve eylemleri) açıkladı.

Sesimizi dışarda duyurmak açısından kuşku yok, CHP'nin Ankara ve İstanbul'daki Türk'ten Türk'e kampanyasından çok daha fazla önemde ve her açıdan olumlu (başarılı olması temenni edilen) bir girişim.

İşçi Partisi'nin bildirdiğine göre, İsviçre'deki eylemlerde bulunmak üzere 200 aydın Türkiye'den Lozan'a gidiyor.

Başta ABD olmak üzere Batılı devletlerin cumhuriyeti çökertmek ve ülkemizi parçalamak yönündeki girişimlerine ''Dur'' demek, bağımsız ve özgür yaşama kararlılığımızı dünyaya haykırmak için...

CÜNEYT ARCAYÜREK / CUMHURIYET GAZETESI
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2005 Pazar 11:27:22
Güncelleme :24 Temmuz 2005 Pazar 11:31:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?