17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Yalçın Bayer - Hürriyet Gazetesi

400 trilyonluk okul ihalesinde ne döndü?

LÜTFEN dikkatle dinleyin; ben Konya Ereğli doğumlu, inşaat mühendisi Abdullah Kalkan’ım. Ankara Kızılay’da Okan İnşaat’ın sahibiyim, ayrıca iki firmam daha var.

Hiç kimse ve iktidarla ahbap-çavuş ilişkileri içinde değilim. Adapazarı’nda 520 kalıcı deprem konutu yaptım; 3 trilyon lira zarar ettim; ama zamanında teslim ettim. Ne sigorta, ne vergi borcum vardır. Devlette sicilim temiz bir işadamıyım.

Size Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı bir ihaleyi, devletin nasıl trilyonlarca lirasının gittiğini anlatacağım.

Geçen yıl Başbakan Tayyip Erdoğan ile İMKB Başkanı Osman Birsen’in katıldığı bir törende ‘Eğitime Fiziksel Katkı Projesi’ (EFİKAP) imzalandı. Yani, Borsa’nın parasıyla, yurdun çeşitli yerlerinde 62 adet paket (yaklaşık 130 okul olabilir) temel eğitim okulu yaptırılacaktı. Milli Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Dairesi’nin açtığı ihalenin teklifleri 7.6.2004 tarihinde Ankara’da alındı. İhalenin sonuçlarını üç ay sonra, dünden itibaren öğrenmeye başladık.

Sonuçlar benim gibi ihaleye katılan 40 müteahhit firma için de şaşırtıcı olmalıdır.

Ne yazık ki, ihaleler en düşük teklifi verenlere değil de, bakanın işaret ettiği, en yüksek teklif veren müteahhit firmalara ihale edilmiştir. Uzan grubunun araçlarını satıp 15-20 trilyon gelir elde edildiği yolunda propaganda yapılırken, bu tarafta 100 trilyona yakın para müteahhit firmalara haksız yere hortumlatılmıştır.

Size anlattıklarımı bugün (dün) bir faksla Sayın Başbakanımıza gönderdim. Emin olun bu ihaleler böyle devam ederse zarar 500 trilyonu bulur, dedim. Başbakanımıza değer veriyor ve güveniyorum. Ancak bunlardan haberi olmadığını sanıyorum. Bakanı da yıpratalım demiyorum. Başbakan dört dörtlük ama arkasındaki adamları iyi tanıması lazım.

- Peki ihaledeki çarpıklıklar nedir?

- Ben 12 paket ihaleye teklif verdim; % 15, 18, 20 gibi kırımlarla... Emin olun en ucuz tekliflerdi ve para da kazanılırdı... Örneğin bir pakete 5 trilyon teklif verdim; ama ihale 8 trilyona bir başka firmaya verildi. Yine 6 trilyonluk bir paket 10 trilyona gitmiş; daha doğrusu yapılaşma maliyetinin üzerine... Metrekare maliyet 290-300 milyon iken 400-450 milyon olur mu? Kırım maliyeti yapmadan artı para ile verildi bunlar maalesef... Daha açık tabiriyle, bu ihaleler Bayındırlık birim fiyatlarının üstünde gitti. İçimde ciddi şüpheler doğdu. Emin olun bunları da kıskançlıktan anlatmıyorum. Devletin kaynaklarının hortumlanmasına üzülüyorum.

PARTİ DEĞİL, CEP GÖZETİLDİ

-
Şüpheleriniz?

- Menfaatin olmadığı yerde risk olmaz. Ben yargıya gideceğim bu konuda.

- Siz korkusuzca bunları nasıl söyleyebiliyorsunuz?

-
Ben hiçbir parti üyesi falan değilim, bir yere de yandaş değilim. Şunu da ekleyeyim, burada parti değil, cep gözetimi yapılmıştır. Açıkçası ortada devletin kaybı vardır. Benim isteğim, ihalelerin rekabet ortamına uygun ve hakkaniyetle yapılmasıdır. Sayın Başbakanımız lütfederse bunları kendisine anlatabilirim.

YALÇIN BAYER - HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2004 Cuma 18:25:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?