28
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

AKP neden oy kaybediyor?

AKP’nin oy kaybettiğini hem Başbakan ve anketler söylüyor.. Hemde eğer toplumla ilşkiniz varsa , hissedebiliyorsunuz..
İktidardaki partiler genellikle oy kaybeder.. Zira istesede beklentilerin tamamını karşılayamaz.. Ancak AKP’nin ayrıca oy kaybetmesinin özel nedenleri de var..
Bu nedenlerden birisi, dış politikada ABD’ye ve AB’ye aşırı taviz vermesidir..
Bir diğeri PKK ile ve terörle mücadelede, istenen performansı göstermemiş olmasıdır..
Üçüncüsü , iç politikada hülle yapılmasıdır.. Artık toplum açık olmayan , şeffaf olmayan politkalardan rahatsız olmuştur.. Aldatıldığını düşünmektedir. Örneğin başbakan en son konuşmasında , yaklaşık olarak ‘’İrtica konusunu konuşmaya ve Önlem almaya hazırız.. Ancak , işe irtica kavramını tarifte anlaşarak işe başlamalıyız..’’ dedi. Bu söz lafı dolandırarak İrtica yok demektir.. Misal olarak , Eğer Tarikatı irtica kaynağı olarak kabul etmezsen , irtica yok demektir.. Gerçekte ise toplum tarikatların bir irtica kaynağı olduğunu biliyor.
Dördüncüsü ,ekonomik nedenlerdir..
1)Ekonomide kırılganlık çok yüksektir..
Günü kurtarmak için Uygulanmakta olan yüksek faiz – düşük kur politikası, bu politika sonucu oluşan yüksek cari açık ve giren sıcak para piyasayı aşırı derecede kırılgan yaptı.. hergün çalkantı var.. Bu çalkantılarla bir yıl daha idare edilmesi olanağı yoktur.. Muhakkak olan ekonomide bir sıkıntının olacağıdır.. Bu şartlarda bırakın oy kaybını , AKP’nin iktidar olma şansı sıfıra inebilir.
2)Ekonomik sorunlar Çalışanların sırtında kaldı..
2001 krizi , bankaların hortumlanan bankaların yükü çalışanların ve köylünün sırtında kaldı.. Bunların verdiği vergide artış oldu.. Ancak satınalma güçleri göreceli olarak düştü.
2003 yılını temel yıl alırsak , TÜİK ‘in verilerine göre , 2004- 2005 ve 2006 ( 8 ay) yıllarında yüzde olarak şu gelişmeler ortaya çıktı..

Ekonomide Büyüme ………….. …………25.3
İmalat san. Verimlilik artışı……………… 20.0
Enflasyon (Kümülatif) TÜFE…………….25.3
İmalat.san. brüt ücret artışı ……………34.0

Çalışanın büyümeden ve verimlilik artışından pay almadığı açıkça görülüyor. Verimlilik artışından ve büyümeden pay alanlara göre , AKP iktidarı döneminde çalışanların nisbi durumu , diğer sosyal guruplara göre satınalma gücü geride kaldı.
3. Tarımda barınan 25 milyon nüfus, açlık sınırında yaşıyor..
IMF’ her stand- by düzenlemesinde, 1999 yılından önce , tarıma verilen fiyat desteğine bir tepki olarak tarıma verilen desteğin azaltılmasını istiyordu.. Geçen hafta başbakanda , teşvik verilen ürünü toplayıp yakmak yerine oy kaybetmeyi tercih ederim demişti..
Aslında yıllarca tarıma yanlış teşvik verildi.. Ancak yanlışın düzeltilmesi ayrı , tarıma verilen desteğin azaltılması ayrıdır..
Tarıma tüm dünya destek verirken bizim verdiğimiz destek , yok düzeyine indirildi.. Üstelik fındıkta olduğu gibi ,tarıma devlet hiç el atmadı.. Bu durum tarım nüfusunu zora soktu.. Hemde dünyada tarımsal ürünlerin rekabet gücünü düşürdü.
4. Artık vergiyi fakir- fukara veriyor..
AKP iktidarında , zengin ve fakirin aynı oarnda ödediği KDV gibi dolaylı vergilerin , toplam vergi gelirleri içindeki apyı arttı.. 2002 yılında toplam vergi gelirlerinin yüzde 33’ü , gelri ve kurumlar vergisi gibi dolaysız vergilerden oluşuyordu.. şimdi bu sene oran yüzde 27’ye geriledi.. Buna karşılık dolaylı vergilerin payı aynı yıllar içinde yüzde 66’dan yüzde 73’e çıktı..
AKP ‘den önce ücretlilerin gelri vergisi tarifesi , genel terifeden düşüktü.. AKP eşitledi.. kurmlar vergisini on puan düşürdü.. Vergi yükü Fakir- fukaraya yüklendi..
Bu şartlarda vatandaş neden AKP’ oy versin ? 


esfenderkorkmaz.com
Prof. Dr. Esfender KORKMAZ
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 05:06:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?