AB ülkelerinde sağlık hizmeti tamamen bilgisayar otomasyon sistemi üzerinde sunulmakta ve bireylerin sağlık kurumlarından yararlanmaları hızlı ve kolay olmaktadır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde bu sistemin kurulması ancak uyum süreciyle gerçekleşebilmektedir.
Avrupa ülkelerinin birçoğunda ve ABD'de sağlık hizmeti tek çatıda toplanmış ve devlet-özel sağlık kurumu ayrımı ortadan kaldırılarak eşit statüye getirilmiştir. Sağlık hizmetlerindeki kamu ile özel sektör arasındaki eşitliğin sağlanması ile rekabet ortamı geliştirilmiş ve sağlık hizmetinin sunumundaki kalite artırılmıştır.
Sosyal güvenlik kurumları arasındaki devlet-özel ayrımına son verilerek bireylerin istediği sigorta kurumuna bağlanmalarına fırsat verilmiş ve her birey kendine bakmakla yükümlü olarak sağlık tasarrufu sağlanmış,işsizlik sigortaları ile de ülkede yaşayan bireylerin tamamı güvence altına alınmıştır.
Avrupa ülkelerindeki bireyler, kredi kartına benzer akıllı kart sistemi ile tedavi kurumlarından(poliklinikler, hastaneler vs.) ve ilaç-medikal tedarikçilerinden (eczaneler) hızlı ve en kolay bir şekilde sağlık hizmetine ulaşabilmektedirler. Karne, rapor, sevk evrakı gibi malzemeleri taşımadan sadece bir adet akıllı kart ile ülkesinin her yerinde sağlık hizmetine kolayca ulaşabilmektedir.
Ülkemizdeki son yıllarda yapılan sağlık reformları, Avrupa ülkelerindeki sisteme ulaşmaya yönelik adımlardır. Sağlık kurumlarının tek çatıda toplanması,bireylerin istedikleri sağlık kurumundan hizmet alabilmelerinin önünün açılması, SSK'lı ve yeşil kartlı hastaların serbest eczanelerden ilaçlarına kolayca ulaşabilmeleri, bilgisayar otomasyon sistemi ile ilaç tüketiminin kontrol altına alınarak tasarrufun sağlanması, mevzuat değişikliği ile bireyin sağlık haklarının korunması çalışmaları sağlık alanındaki iyileşmelerin somut göstergeleridir.
Mevzuat ve yönetmeliklerde yapılan bu çalışmaların istikrarlı bir şekilde bireylere yansıması için, mevzuatı uygulayacak olan bürokratların bu değişime hazırlanmaları, eğitim sürecinden geçirilmeleri ve merkezi kontrol sistemiyle pratikte yaşanan bürokratik engellerin kaldırılması gerekir.
Sağlıkta yapılan bu reformların devam ettirilerek, Avrupa ülkelerindeki sağlık hizmeti sunum kalitesine ulaşılabilmelidir. Bütün bu değişiklikler, ülke insanımızın daha kaliteli ve kolay bir sağlık hizmeti alabilmeleri için gereklidir.
Globalleşen dünyamızdaki değişiklikleri yakından izlemeli ve onlara uyum sağlayarak gelişmiş ülkelerin hizmet kalitesini yakalayabilmeliyiz. Değişim sürecine uyum sağlayamayan ülkeler, kendi iç dünyalarının kabuğuna çekilerek gerilemeye mahkum olacaklardır.
Dr. Hasan Avşar (TGTV İcra Kurulu Üyesi)