19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB yolunda Türkiye'nin 'artı'ları ve 'eksi'leri

Alman Focus dergisi, Türkiye’nin AB yolundaki ‘eksi’ ve ‘artı’larını sıraladı.Türkiye’nin farklı bir kültüre sahip olduğunu yazan Focus dergisi, AB üyeliğinin ülkenin çeşitli bölgelerindeki yaşam standartları farkını dengeleyebileceğini yazdı.

‘Artı’lar Ekonomik büyüme hızının ve enflasyonun yüzde 20’nin altına düşürülmesi


AB’nin güvenliğinde önemli rol oynaması


Büyük reformlara imza atılması

‘Eksi’ler


Doğu bölgelerinin geri kalmışlığı


Türkiye coğrafyasının sadece yüzde 3’ünün Avrupa’ya ait olması


Üyelikten sonra Fas ya da Ukrayna gibi ülkelerin de üyelik talebinde bulunabilecekleri


AB ülkelerine yönelik göçün artabileceği endişesi


İnsan hakları konusundaki eksiklikler

Haberde, yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre, Almanların yüzde 54’ünün Türkiye’nin AB üyeliğine karşı, yüzde 40’ının ise üyeliğinden yana olduğu belirtildi.

Schröder, Türkiye’nin güçlü destekçisi

Focus, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Vural Öger ile AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen’in Türkiye’nin AB üyeliği yolundaki çabalarını aktarırken, Başbakan Gerhard Schröder’in 1963 yılından bu yana Türkiye’ye üyelik sözü verildiğini söylediğini ve ’’sanki bu sözü veren herkesin, ’Bunu vaat edebiliriz. Türkler bunu zaten başaramaz’ gibi düşündükleri duygusuna kapılıyorum’’ sözlerine de yer ayırdı.

Roth: "Endişeler yersiz"

Dergiye bir açıklama yapan Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili olarak “insanların endişelerini ciddiye almalıyız. Türkiye’de insan haklarının durumu nasıl? Bunlar garanti edilmeli. İnsanlar kendi işyerleri konusunda endişe duydukları için göç konusundaki endişelerini de anlayabiliyorum. Ancak diğer üye ülkelere baktığımızda, bu endişelerin yersiz olduğunu görüyoruz’’ dedi.

Patten’den Türkiye’ye önemli rol

AB Komisyonu’nun Dış İlişkilerden Sorumlu Üyesi Chris Patten, ’’katılım sonrası Avrupa, bölgede Ortadoğu ve Asya’da çok daha önemli olacak. Türkiye, Avrupa’yı daha aktif ve anlamlı bir uluslararası aktör haline dönüştürecek’’ derken, Türkiye karşıtı sesler de yükseliyor.

Muhalifler sesler

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in Türkiye taraftarı tutumuna rağmen, Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos, ’’Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımaz ve Yunanistan’la ilişkilerini normalleştirmezse, AB’ye giremez’’ diyor.

Stefanopulos, üyelik için aynı zamanda Fener Rum Patrikhanesi’nin eküminikliğinin tanınması ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını da şart koşuyor.

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tassos Papadopulos ise, Türkiye ile ilgili kararlarını 17 aralıkta yapılacak AB zirvesinde vereceklerini belirtiyor.

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi lideri Angela Merkel, Türkiye’nin üyeliğine karşı bir imza kampanyası başlatılmasının düşünülebileceğini söylüyor. Buna karşılık Alman hükümeti sözcü yardımcısı Hans Langguth ise, birlik partilerinin (CDU/CSU) Türkiye’nin AB üyeliğine karşı başlatmayı düşündüğü imza kampanyasını anlayışla karşılamadıklarını açıklıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da, ’’Fransa her aşamada Türkiye’nin üyeliğine veto koyabilir, çekilebilir ve reddedebilir. O zaman da müzakereler durur’’ şeklinde konuşuyor.

alman focus dergisi
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2004 Pazartesi 20:06:35
Güncelleme :11 Ekim 2004 Pazartesi 20:10:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?