22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

İnternet medyası-M. Duran Sönmez

Türkiye’de internetten yayın yapan, en çok izlenen ve okunan -gazetelerinki hariç- 20’yi geçkin ‘internet medyası’ var.

Bu kadar sayıya ulaşmış ve halen sayısı çoğalmaya devam eden internet medyası bugüne kadar bir güç oluşturamadığı gibi belirli bir saygınlığa ve etkinliğe de henüz erişememiştir.

Elbette bunda internet kullanımının ülkemizde henüz yaygınlaşmış olmamasının etkileri yanında diğer görsel, işitsel ve yazılı basında olduğu gibi ilan-reklam gelirlerinin ve de internet medyasına reklam verme alışkanlığının olmaması etkilidir.

Bugün, en basit bir yerel gazete, içeriğine bakılmaksızın bazı ufak kriterleri yerine getirmesi halinde resmî kurum ve kuruluşlardan ilan alabilmektedir. Ama, bir yerel ve genel internet gazetesi sitesinin böyle bir kaynaktan yararlanma olanağı yoktur. Hatta ticarî amaçlı kuruluşlar bile okunma ya da ziyaret sayısı birçok gazeteden çok daha yüksek reytinge ulaşmış olsa dahi internet gazetesi sitesine ilan-reklam vermekte hayli çekimser davranmaktadırlar.

İnternet medyası resmî ve özel sektör desteğinden yoksun kaldığı sürece de gelişemez. Halbuki internet medyası, internet sayesinde tüm dünyada rahatça izlenme olanağına sahiptir. Böyle bir geniş yayın ağı imkânına sahip yayın organı ne gariptir ki en basit bir gazetenin bile maddî imkânlarına henüz kavuşabilmiş değildir. İnternetten yayın yapan ‘internet medyası’ sahip ve yöneticilerinin konuyu sahiplenerek bu özel haftada gündeme almalarını, görüşüp tartışmaları gerektiğini düşünüyorum.

11-24 Nisan 2005 tarihleri “İnternet Haftası” olarak ilân edilmiştir. Bu haftada bütün kurum ve kuruluşlar ‘internet etkinlikleri’ne davet edilmektedir. İnternet medyasının “İnternet Haftası” etkinliklerine katılarak sorunlarının tartışılıp görüşülmesi ve bu haftayı bir vesile bilerek, bütün yönleriyle ele alınarak masaya yatırılması gerektiğini tüm internet medyası yöneticilerine hatırlatmakta fayda vardır.

İnternet gazeteciliğinin, ya da geniş anlamda söylenişiyle internet medyasının, başıboşluktan çıkarılıp belirli yasal statü içerisinde değerlendirilerek basın-yayın kanunları çerçevesi içerisine alınması gerekir.

İnternet haftanız kutlu olsun...

M. Duran Sönmez
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2005 Pazartesi 10:39:14
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 10:42:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?