18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İşte El Kaide terör örgütünün kanlı tarihçesi

El Kaide dünya ülkelerini tehdit eden kanlı terör örgütü. Doğduğu yer, kendi ifadeleriyle, ’kutsal topraklardaki Amerikan-İsrail işgaline son vermek’ olan radikal islamcı bir grup.. Gözünü kan bürümüş bu örgütün, din uğruna başlattığı savaş, bir başka değiş ile ’cihat’ çağrısı dünya ülkelerine ve insan yaşamının kutsallığına göz dikmeye devam ediyor.

Ama artık Afganistan-Pakistan hattında, Uzakdoğu’da, Afrika’da, Ortadoğu’da, Amerika’da ve şimdi de Avrupa’da pekçok eyleme imza atar hale gelen bir terör örgütü.

Dünya El Kaide adını ilk olarak ABD Başkanı George Bush’un 11 eylül saldırılarından 10 gün sonra Amerikan Kongresi’nde yaptığı konuşmada duydu.

Bu isimle bilinmese de Usame Bin Ladin önderliğindeki bir grup radikal islamcının varlığı ve eylemleri biliniyordu.

Örgütün temelinde Vehhabi mezhebinin görüşleri ağır basıyor

El Kaide temelde Arap kökenli farklı uluslardan radikal dinci militanların oluşturduğu bir yapı.

Örgütün lider kadrosu aynı zamanda yerel düzeydeki bazı islamcı örgütlerin de liderlerinden oluşuyor. Özellikle de Mısır Cemaati İslamisi ve El Cihat örgütleri El Kaide’nin iskeletini oluşturuyor.

El Kaide’nin temelde herhangi köktendinci bir örgütten farklı bir inanç sistemi yok. Örgütün temelinde Suudi Arabistan’da yaygın olan Vehhabi mezhebinin görüşleri ağır basıyor.

Vehhabiler Kuranı tek kaynak görüyor, peygamberin ve diğer din bilginlerinin sözlerine, yorumlarına başvurmak yerine dini hükümleri kendi anlayışlarına göre veriyor.

Silahlı mücadeleyi en önemli cihad kabul eden örgütün farklılığı net hedefler seçmesiyle ortaya çıkıyor.

Usame Bin Ladin gerçeği

Bin Ladin ve arkadaşları 23 Şubat 1998’de ’Yahudi ve Haçlılara Karşı Dünya İslami Cihad Cephesi’ adı altında yayınladıkları fetvada amaçlarını net bir şekilde açıkladı.

Usame Bin Ladin, Ayman Zawahiri, Ebu-Yasir Rifa’i Ahmad Taha, Şeyh Mir Hamzah ve Fazlur Rahman imzalı belgede özetle şu ifadelere yer verildi:

"Başta Arap Yarımadası ve İslam’ın kutsal yerleri Amerikan işgali altındadır. Amerika İsrail’e destek olarak Kudüs’ün işgaline ve müslümanların katledilmesine ortam hazırlamaktadır. Bütün bunlar açık bir savaş ilanıdır."

Bu cihada çağrı belgesinde Amerikalıların ve müttefiklerinin, sivil ya da asker, öldürülmesi çağrısında bulunuluyor.

El Kaide bu amaçla son beş yıldır Afganistan, Bosna, Çeçenistan Tacikistan, Somali, Yemen ve Kosova’daki islamcı hareketleri destekliyor.

Ayrıca Filipinler, Cezayir, Eritre gibi ülkelerdeki terör örgütlerine de finans ve militan sağlıyor, hedef gösteriyor.

Bazılarına göre El Kaide, tüm dünya müslümanlarını çatısı altına toplayan bir hilafet kurma peşinde.

Bu nedenle Batı ile işbirliği içindeki müslüman hükümetlerini devirmek istiyor. Fas, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerdeki saldırıların altında bu amaç yatıyor.

Batı ile işbirliği içinde olan ülkelere düşman

Dünyanın farklı yerlerindeki birçok terör eyleminin ardından doğrudan ya da dolaylı olarak El Kaide adı telaffuz ediliyor.

Örgütün yapılanmasının ve eylem biçiminin, 11 Eylül saldırıları ve Amerika’nın Afganistan operasyonundan sonra farklı bir yapıya büründüğü görülüyor.

Dünyanın pekçok bölgesindeki yerel örgütleri taşeron olarak kullandığı görülüyor.

ABD, Afganistan’a saldırıyor ve bir buçuk ay içinde Taliban yönetimini deviriyor. Bu El Kaide için de yeni bir başlangıç.

Radikal İslamcı örgüt mensupları artık ülkelerine dönüyor ve cihat ruhunu eve götürüyorlar.

El Kaide ile bağlantılı örgütler saldırılarına 2002 sonlarına doğru başlıyor. İstihbarat bilgilerine göre El Kaide’nin 40-50 civarında ülkede militanları ve bağlantıda olduğu örgütler var.

El Kaide ile en yakın ilişkiye sahip örgüt Afganistan’daki Taliban. Bir dönem Afganistan’ın kontrolünü elinde tutan Molla Ömer liderliğindeki Taliban El Kaide ile önce Sovyet sonra da Amerikan işgaline karşı birlikte savaştı.

El Kaide’nin eğitim kampları Taliban’ın korumasında kuruldu. İki örgüt hala birlikte çalışıyor.

kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2004 Cumartesi 10:59:18
Güncelleme :23 Ekim 2004 Cumartesi 22:02:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?