22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Bu Gafın Faturasını Kim Ödeyecek? (Nükhet Everi)

Bu hafta köşemi Kültür ve Turizm Bakanı tarafından suratına telefon kapatılma saygısızlığı gösterilen, seçimle başa gelmiş ve turizmin lokomotifi binlerce rehberi temsil eden TUREB (Turist Rehberleri Birliği) başkanı Şerif Yenen’e bırakıyorum. Lütfen TUREB’in basın duyurusunu elinizi vicdanınıza koyarak sonuna kadar okuyun:
 
BU GAFIN FATURASINI KİM ÖDEYECEK?
 
Türkiye'nin dört bir yanındaki 9 bin profesyonel turist rehberi adına Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, Rus turistlere yönelik 'gaf'ını kınayan Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen, sektörün gerçeklerinden bu kadar uzak kişilerin yönettiği bu kurumun yanlış politikalarını olabildiğince yüksek sesle kamuoyuna bir kez daha haykırıyor.

"Şakacı zihniyetimin verdiği bir sözle bu hadise olmuştur" diyen Bakan Koç'a seslenen TUREB Başkanı Yenen, "Türk turizmi şakaya gelecek bir sektör değildir. Türkiye'ye tatile gelmeye hazırlanan yüz binlerce Rus turistin destinasyon değiştirmesinin faturasını kim ödeyecek? Bakan mı, yoksa bizim gibi gönüllü turizm elçileri olan on binlerce turizm emekçisi mi?" diye sordu.

Bakanlığın yanlış politikalarına artık dur demenin vaktinin çoktan geldiğini söyleyen Yenen, turist rehberlerinin disiplin işlerinden tutun, çalışma koşullarına kadar tüm yetkileri elinde bulunduran Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, sorumluluklarını tam olarak yerine getiremediğinin de altını çizdi. Yenen şöyle konuştu:

“Bakanın kendisi başta olmak üzere üst düzey hiçbir Bakanlık bürokratı turizm eğitimi almamış, turizm deneyimi yok, turizm vizyonu yok. Ama Bakanlığın tutumu biz her şeyi biliriz şeklinde. Bakanlık sektör yokmuş gibi davranıyor, Bakan her gün başka gaf yapıyor, ülke turizmi milyonlarca dolar zarar görüyor. Bu gidişle daha çok zarar ederiz. Hükümeti göreve çağırmak gerekiyor. Ülke turizmi ehil ellerde değil.”

Bakanlık koltuğuna oturur oturmaz, İstanbul'da ve Antalya'da yeni rehberlik kursları açan Bakan Atilla Koç'u eleştiren TUREB Başkanı Yenen, "Turizme yabancı, hayatında hiç rehber görmemiş, turist rehberinin anlamını bile bilmeyen Bakanlık bürokratlarının rehberlere ve örgütlerine danışmadan rehberlerin geleceğine ilişkin kararlar alıyor olması da durumun çarpıklığını gösteriyor. Yılda 3 gün çalıştırmak için veya daha ucuza hatta bedavaya çalıştırmak için daha fazla rehber yetiştirilmesine seyirci kalınamaz. Bugün kokart sahibi 9 bin rehberden sadece bini iş bulabilirken, piyasaya yeni işsiz rehberler yetiştirilmek isteniyor. Turizmin gerçeklerinden bu kadar uzak kişilerin yönettiği bu kurumun yanlış politikaları dayanma sınırlarımızı zorluyor" dedi.

'Rus turist gafının' bardağı taşıran son damla olduğunu savunan Şerif Yenen, Bakan Koç'a turizmin ne kadar hassas bir sektör olduğunu hatırlattı. Her türlü ekonomik, sosyal, politik gelişmeden ilk etkilenen sektörün turizm olduğunu vurgulayan profesyonel turist rehberleri, 20 milyon turist beklenen bir sezon öncesinde böyle bir gafın ancak kendi kendimizi baltalamaktan başka bir şey olamayacağını ifade etti.


Şerif Yenen
Turist rehberleri Birliği Yürütme Kurulu Başkanı
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 22:04:10
Güncelleme :9 Nisan 2005 Cumartesi 02:09:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aziz erkuş IP: 195.174.132.xxx Tarih : 9.04.2005 13:13:48
bir bu eksikti... ya sevgili rus turistlerimiz gelmezse bir daha ülkemize... ya tek sağlam sektörümüz,turizm sektörümüz, sekteye uğrarsa, çok merak ediyorum, sayın bakan ne diyecek? sanırım şöyle bir senaryo uydurur artık : "ruslar çok esprili insanlar, seneye geleceklermiş" galiba bu yıl sezon ciddi sıkıntılı geçicek sevgili bakanımız sayesinde... faturası kime kesilecek bu işin, tabikii halkaaa... hadi hayırlısı. "biri" si el atsın şu işe artık... saygılar