19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Tarihi kucaklayan antik kent: Kuşadası

Kuşadası ülkemizin en güzel tatil yerlerinden biri . Uçakla İzmir’e gelirseniz 45 dakikalık bir araba yolculuğundan sonra bu güzel kentimize ulaşabilirsiniz.

Bir ya da iki gününüzü tarihe ayırmaya ne dersiniz? Efes Antik kenti, Meryem Ana’nın Evi. Didim, Priene ve Milet. Selçuk kasabası ve Şirince köyü. Hepsi bu bölgede.

Bir akşam yemeğini limanın hemen yanındaki Kazım Usta’da deneyin. Menü’de tabii ki balık ve deniz mahsulleri. Kısmet Otel’in restoranı da tavsiyelerimiz arasında. Akşamları açık büfe yemekleri harika Kuşadası manzarası eşliğinde iytah kabartıylor adeta.
Gerçek antika el yapımı halı ve kilim görmek istiyorsanız Selçuk Kuşadası yolunun üstündeki Türkmen Halı Köyü’ne uğrayınız.
Kuşadası barlarını da görmeden dönmeyin.
Ege’nin en güzel koyuna sahip olan Kuşadası’nda iki tane mavi bayraklı plajı bulunmakta. Milli Park bölgesindeki Dilekyarım adası ve Çamlimanı.

Aydın il merkezine 71 km. uzaklıkta, Ege Bölgesi’nin denizle buluştuğu kıyı şeridinde yer almaktadır. Kuzeyde Selçuk ve Pamucak, güneyde Dilek Yarımadası ile sınırlanan ilçe merkezi İzmir, Efes, Meryemana, Milet, Didim, Pamukkale, Marmaris, Bodrum gibi önemli turistik merkezlerin odağında bulunmaktadır. Kuşadası Limanı, Yunanistan’a ait Sisam adasına yakın olması nedeniyle, buraya gelen turistler için Türkiye’nin ikinci önemli deniz kapısıdır.
Güvercinada : 19 yy.da Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı karakol olarak Osmanlılar tarafından yapılmıştır

Kuşadası’nda turist gemilerinin yanaştığı iki adet iskele ve ayrıca 650 yat kapasiteli yat limanı bulunmaktadır. Kuşadası Limanına her mevsim gemiler yanaşmaktadır. Kuşadası limanından Yunan Adası olan Sisam (Samos)’a bahar ve yaz aylarında (1 Nisan - 20 Ekim arası her gün) düzenli olarak yolcu motor seferleri yapılıp, kış aylarında bu seferler charter olarak değişir. Limanda günübirlik ve saatlik piknik turu yapan yolcu motorlar mevcut olup, Mavi Tur yapan yatlar da yat limanında bulunmaktadır.

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı : 1618 yılında Sadrazam Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Dış duvarlarda görülen top delikleri şehrin korsan saldırılarına karşı korunması amacıyla yapılmıştır. Kale İçi Camii : 1618 yılında Sadrazam Öküz Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Şehrin içindeki kervansaray 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.İki katlı olan ve bir bahçe etrafında 56 odalı kervansaray, deniz kenarında oluşu nedeniyle bir kale gibi yapılmış olup yüksek duvarlarına da toplar yerleştirilmiştir. 1966 yıllında restore edilmiş ve bugün otel olarak kullanılmaktadır.

Gerçekten de, Efes’in 3 bin yılı aşan muhteşem tarihi, bir tek kentin surlarıyla sınırlı kalmamıştır. Bugünkü Selçuk ilçesini de sayarsak, Efes tam 5 kez, 5 değişik yerde kurulmuştur. Günümüzde turistlere gezdirilen Efes, greko-romen dönemi (M.Ö.3 - M.S.6’ıncı yy’lar) kapsayan 3’üncü Efes’tir.

M.Ö. 287 dolaylarında inşaatına başlanan Efes’in güneydoğudaki en yüksek noktasında yer alan meydana Devlet Agorası denirdi çünkü bütün resmi binalar bu meydanın çevresinde yer alırdı. Bunlar arasında hem konser salonu, hem de kent meclisi olarak hizmet veren Buleterion da vardı. Bin 400 kişilik bu binanın üzeri çatıyla örtülüydü.

Özge Berber-Kenthaber
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2004 Perşembe 11:03:43
Güncelleme :14 Ekim 2004 Perşembe 11:26:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan dere IP: 194.27.49.xxx Tarih : 15.03.2005 14:40:17
ben yorumunuzu çok beğendim yalnız sizden bi kaç isteğim olacak hem siteyi ziyaret edenler için hemde Türkiyr için bence siteyi bol resimle zenginleştirmelisiniz ve Türkiye'yi daha iyi bi şekilde tanıtıp hem Türkiye'nin Kuşadasından daha fazla gelir sağlamasını hemde Kusadasını bilen kişi sayısını arttırmalısınız böylece siteniz daha çok ilgi görüp hem sitenizin da çok ilgi görmesini hemde Türkiye'nin daha çok ilgi görmesini sağlayabilirsiniz. İYİ GÜNLER...