20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

HASARSIZ RAPORUNU KİM VERDİ?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: ”Bakanlık ve AFAD mühendisleri yıkılan Aslan Oteli hasarsız olduğu yönünde rapor hazırladı. Bayram Otel için ise İTÜ’nün hasarsız olduğunu bildirdikleri bilgisine ulaştık.”

5.6 büyüklüğündeki ikinci Van depreminde 25 bina yıkılırken, enkaza dönen Aslan ve Bayram oteli ile ilgili olarak hasarsız raporu düzenlendiği iddia edildi. Bu idddianın sahibi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapım Daire Başkanı Uğur Serencam özellikle depremde yıkılan Aslan Oteli’nin bakanlık ve AFAD mühendisleri tarafından incelendiğini, gözleme dayalı yapılan çalışma sonucunda binanın hasarsız olduğuna dair rapor hazırlandığını ifade etti.

“Sizi ben doğru bilgilendirmek ile yükümlüyüm. Aslan Oteli’ne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik elemanları gidip inceleme yaptı. Yapılan incelemede bina hasarsız dendi. Mühendislerimiz kolonlarda, krişlerde ve herhangi bir taşıyıcı sistemde bir çatlama görmediği için oturulabilir dedi. Ön rapor şu anda Van Valiliği’nde ve raporda geçen ifadede şu söyleniyor: ”Dışarıdan yapılan gözlemde herhangi bir çatlağa , kırığa rastlanmadığı için hasarsız bir oteldir.”

BAYRAM OTEL BİLMECESİ
Uğur Serencam yıkılan Bayram Oteli ile ilgili olarak da, “O oteli İTÜ ekibinin incelediği bana söylendi. AFAD, Van’a gelip incelemelerde bulunan İTÜ yetkilileri ile konuştu. Deprem döneminde üniversitelerin resen rapor hazırlama yetkileri vardır. Bu kapsamda hazırlanan bir rapor olduğu ve raporunda da hasarsız ifadesinin kullanıldığı bilgisi bana ulaştı. “ diye konuştu. Ancak İTÜ heyetinde bulunan Yrd.Doç.Dr.Pınar Özdemir Bayram Otel’le ilgili iddiayı doğrulamadı:”Biz İTÜ olarak Bayram Oteli ile ilgili bir rapor hazırlamadık. Hatta binanın duvarları kaplandığı için yapılacak incelemenin sağlıksız olacağı sonucuna vararak ‘incelenemedi’ ifadesini kullandık. “

41 YILLIK BİNA BU YÜZDEN BOŞALTILMADI
Alınan bilgilere göre 7,2'lik ilk depremden sonra hasar tespit ekipleri Bayram Oteli'nde de incelemelerde bulundu. Göz kararıyla denetim yapan heyet, dış cephesine giydirme yapılan otelin sadece bazı duvarlarında çatlaklar olduğunu belirtti. Otelin kalınabilecek durumda olduğu sonucuna varan yetkililerin bir kısmı da burada konakladı. 'Oturulamaz' raporu verilmeyen binada misafir ağırlamaya da devam edildi. Otelin sahibi Aslan Bayram da göz kararı verilen oturulabilir sözüne dayanarak güvenli olduğu düşüncesiyle evi yerine otelde geceledi. 47 yıllık Bayram Oteli, geçen sene tadilata alınmıştı. Cumhuriyet Caddesi ile Soydan Kavşağı'nın kesiştiği noktada bulunan 60 odalı otel, İran Şahı Rıza Pehlevi ile 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ı da ağırlamıştı.

AFAD: SADECE GÖZLEMSEL İNCELEME YAPTIK
Zaman Gazetesine konuşan AFAD Acil Durum Müdahale Genel Müdürü Ejder Kaya, 7,2'lik depremden sonra yaptıkları ön hasar tespiti incelemelerinin sadece gözlemsel olarak yapıldığını söyledi. Kaya 100 binden fazla haneyi incelediğini bunlardan 30 hanenin hasarlı olduğunu dile getirdi. Erkoç, "İncelemeler hasarlı binaların tespiti için sadece gözlemsel yapıldı. Depreme dayanıklılık testi yapmadık." dedi. Mevcut usullere göre ön hasar tespit çalışması görsel materyalle gerçekleştiriyor. Uzmanların hazırladığı rapor bina sahiplerine verilmiyor. Depremden sonra ön hasar tespit çalışması ev sahiplerinin yazılı dilekçesi ile gerçekleştiriliyor. Deprem bölgesindeki binaların yaklaşık yüzde 30'unun gözle kontrol edildiği, diğerlerine ise henüz bakılmadığı belirtiliyor. Kesin hasar tespit raporları ise binalardan alınan numunelerin incelenmesi sonrası hazırlanıyor. Van'daki bir binanın kapıcısı ön hasar tespit çalışmasını şöyle anlattı: "28 Ekim günü öğlene doğru iki kişi geldi ve binayı gözle kontrol ettiler. Bize herhangi bir belge vermediler. 'Binamızın durumu nedir oturabilir miyiz?' diye sorduğumda bir şey söylemeden gittiler."

KOLONLARDAN NÜMUNE ALINMALIYDI
Van Beton ve Yapı Malzemeleri Test Laboratuvarı'nda görevli inşaat mühendisi Faruk Görünüş, 7,2'lik depremin ardından ayakta kalan binalarla ilgili nitelikli bir çalışma yapılmadığını öne sürdü. Görünüş, "Ağır hasarı olmayan binalarda sadece gözlem yoluyla inceleme yapıldı. Bu da sağlıklı sonuç vermedi." dedi. Normbeton Mühendislik Şirket Müdürü Murat Doğan da, yıkılan Bayram Oteli'nin tadilat geçirmiş ve dış cephe kaplaması yapılmış bir yapı olduğunu hatırlatarak, "Kaplama yapılmış binalarda muhakkak kaplamaların altına da bakılmalı. Belirli yerlerden matkaplarla bu kaplamalar açılarak sıvalarda, kolonlarda çatlak olup olmadığı incelenmeli." diye konuştu. Bayram Oteli'nin hasar aldığı yönünde kendisine bilgi geldiğini aktaran Doğan, "Önlem alınmaması büyük bir hata." değerlendirmesini yaptı.

 

....
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2011 Cuma 11:55:04
Güncelleme :11 Kasım 2011 Cuma 12:08:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?