22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Bürokrasi bu yatırımıda kaçırdı

Haber, Vatan Gazetesi’nin…
Başlık; “1.5 yılda alınabilen ÇED raporu, 1.4 milyar dolarlık Ford yatırımını kaçırttı”.


Evet aslında Türkiye gibi bir ülkede devletin her kademesinden, her türlü şoka alışık olduğumuz için bir çoğumuz pek garipsemeyiz.

Çünkü hangi birimiz çekmemişizdir ki, ‘bürokrasi’ denilen bu ürkütücü devden?

Hangi birimiz devlet dairelerinde saatlerce kuyruk bekledikten sonra, ‘bugün git, yarın gel’ diye gönderilip, ertesi gün yine erkenden sıraya girmek için koşturmamışızdır?

Ama bıçak, yoksulluk, işsizlik, fakirlik boğazına dayanıyorsa, insanın o zaman isyan edesi geliyor işte. Yani şairin dediği gibi, ‘Nevaib-i Eyyam’ı inliyor.

Evet eleştirirsiniz, takdir edersiniz. Ama şu bir gerçek ki, bu memleketin yatırıma, istihdama, üretime ve kalkınmaya ihtiyacı var. Bunun için de sermayeye. Kim ne kadar karşı çıkarsa çıksın, özellikle de yabancı sermayeye. Adam dışarıdan döviz getirecek, fabrika kuracak, iş yaratacak iş!

Peki bu yabancı sermaye gelmek için ne ister?

Mutlaka güvenli bir yatırım ortamı, vergileriyle, istihdam üzerindeki yükleriyle, rekabet edebilecek bir oyun alanı…

Bunlar yoksa, hele bir de bunun üzerine yıllardır bazen ağır aksak işleyen, bazen hiç yürümeyen ‘bürokrasi’ denen o hantal dev biniyorsa, gelmez adamlar gelmez!

İnanın başta Romanya ve Bulgaristan gibi hemen kapı bitişiğimiz komşu ülkeler, bu adamların ayağına kırmızı halı seriyorlar. Ki bunlar daha dün ona buna el açarken, şimdi yatırım cenneti ve bir de üzerine AB üyesi oldular. Yakın bir zaman içinde bizi sollarken, arkalarındaki toz bulutunda nefes almaya çalışacağız.

Habere göre, Ford’dan 1 milyar 390 milyon euroluk yatırım, ÇED’e takılmış ve firma yatırım için Romanya’yı seçmiş.

Japon ev kadınına bile getirdiği ‘sanal’ parayla dünyanın en yüksek reel faizini kazandırırken vergi bile alma, senin işsizine iş verecek adamı cezalandırıp kaçır.

Yazıklar olsun!

Daha önce de Hyundai böyle bir yatırımdan yine benzer sebepler nedeniyle vazgeçmiş, yanlış hatırlamıyorsam, Volvo, Türkiye’deki ‘rüşvet’ çarkından dolayı isyan etmişti. Her sektörden bunun gibi en az yüz örnek sayabiliriz.

Ama bitmeyecek, bitmez.

Şu sıralar, başı Ankara’da olan o dev müthiş hareketli. Birçok bürokratın yeri değişiyor, koridorlarda hızlı koşuşturmalar var. Hiç bu kadar hızlı olmamışlardı. Ama işin kötüsü, bizim yine umudumuz yok. Şimdilerde kendisi için çok hızlı hareket eden o ‘hantal dev’, taşlar yerli yerine oturduktan sonra yine rehavete kapılacak, yine kış uykusuna yatacak.

KENTHABER
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 13:09:05
Güncelleme :14 Eylül 2007 Cuma 15:39:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zercan kırım IP: 88.234.214.xxx Tarih : 16.09.2007 23:07:13

eeee bizlerde kışın bitmesini beklicez artık neyazıkki bu hep böyle sürmüştür ve sürecektir herkimki ben daha iyisini yaparım demişsede koça bir(yalan)ÜLKEMİZDE okadar güzel zenginliklerimiz varki biz bunları değerlendiremiyoruz ne yazıkki budan yetkililere sesleniyorum lütfen kendinize gelin yeter yahu iliğimizi kemiğimizi kuruttunuz yeter artık..