19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bürokratlardan pislikler!

Tanrım; ülkemizi ve halkımızı mantık dışı BÜROKRASİ kurallarından, “adama iş” zihniyeti ile bürokrat yapılan bürokratlardan ve art niyetli bürokratlardan kurtar.

Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ı Yüce Divan’lık yapan Ford Otosan, Fabrikası’nın Genel MüdürüTurgay Durak, Yılmaz’ın kendisine söylediği olayı Sabah gazetesi ekonomi yazarı Yavuz Semerci’ye anlatıyor:

"Ford’dan önce Toyota gelmişti. Teşvik istiyorlardı. Büyük yatırım yapacaklardı. BÜROKRAT’ larım karşı çıktı. Toyota’da ilk fabrikasını Fransa’ya kurdu. Sonra Peugeot ile birlikte Çekoslovakya’ya yatırım kararı aldı. Milyarlarca dolarlık yatırımı kaçırdık. Ford işinde bu kez bürokratlarımı dinlemedim."

*******

7 aralık 2004 tarihli Milliyet gazetesindeki haber :
" Bin 400 kişinin çalıştığı ve yılda 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Standart profil, doğalgaz çevirim santralı ruhsat sorununu çözemeyince fabrikasını Bulgaristan’a taşıma kararı aldı.”

Gazetedeki resimdende görülebileceği gibi harika bir tesis, pırıl pırıl tezgahlar.

Sahibi her kimse, bu tesisi kurabilmek için kim bilir neler çekmiştir, ne uykusuz geceler geçirmiştir, kimlere yalvarmıştır, hayatında selam vermiyeceği kim bilir kaç kişiyi yemek masalarında ağırlamıştır ve onların ağız kokularını çekmiştir.

Bunu ancak, ufakta olsa bir iş kurmağa çalışan, “mevzuat hazretleri” ile boğuşan kimseler bilebilir. Hayatı boyunca taş taş üstüne koymamış, çalıştığı kurumdan veya iş yerinden aldığı maaştan başka bir düşüncesi olmayan kimseler bilemez.

Firmanın şimdi yapmak istediği şey ise, fabrikasının elektrik ihtiyacını karşılamak için doğal gaz çevirim santralı.

Yani yine yüzlerce işsize iş.

Ama karşısına hemen BÜROKRAT hazretleri, MEVZUAT hazretleri çıkar,

Hayır olmaz.

30 milyon dolarlık ihracatı ile Türkiye sıralamasında 152. sırada yer alan firmanın genel müdürü Hamit Noyan, Bulgaristan’da yatırım yapmaları için her türlü kolaylığın gösterildiğini, burada ise bir tesisin ruhsatı için kendilerini oyaladıklarını söylüyormuş.

Sayın Noyan; bu tür olaylar sadece sizin başınıza gelmiş değil. Elimizdeki
eski bir bilgiye göre, Romanya’ya kaçırılan 500 milyon dolarlık, Bulgaristan’a kaçırılan 220 milyon dolarlık sermayede yine bu tür BÜROKRATLAR yüzündendir.

İstanbuldaki 40 metrekarelik iki katlı tarihi mülkünü restore ederek, büro yapmak istiyen bir iş sahibinden yangın merdiveni isteyen, “yeni yönetmeliğe uyacaksın” diye on katlı iş yerinin esk ruhsatını kabul etmeyerk, beton yangın merdivenlerini kırdıran, “yönetmelik tekrar değişirse ne yapacağız” diyen iş sahibine de “onu o zaman düşünürüz” diye cevap veren, yönetmenlikleri hazırlarken saece ve sadece yatırımcıya kan kusturmayı düşünen BÜROKRATLAR lütfen biraz beyninizi çalıştırın. Bu iş yerlerinden çocuğunuz ve yakınınız için iş istiyenler yine siz olacaksınız.

Sultanahmet civarında bir iş yeri açmak için 500 bin dolarla İstanbul’a gelen Hollandalı bir yatırımcının, bazen belediye tarafından, bazan de emniyet tarafından açılıp kapatılan işyerlerini görünce yatırımından vaz geçmesini yaşamanın, insanları nasıl bir umutsuzluğa soktuğunu görmek, acaba bir bürokratın düşünebileceği bir şey mi?


İzmir, Konak Pier alış veriş merkezindeki yatırımcıya ve orada dükkan açan esnafa yine bürokratların çektirdiği eziyeti unutmak mümkün mü?

Hele Şirince’de Türk turizmine bir şekilde katkıda bulunmak isteyen Sevan Nişanyan’ın başına gelenler…

Yıllardır yabancı sermaye gelsin diye çalışan devlet yöneticileri, ülkemizin kalkınmasındaki en büyük engel olan bu bürokrat kafaları değiştirmez iseniz, bırakın yabancı sermayeyi getirmeyi yerli sermayeyi de kaçıracaksınız.

Remzi Erbaş
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2004 Perşembe 17:36:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?