31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ERGENEKON'DA YEPYENİ İDDİA

Ergenekon iddianamesine göre örgüt tam 51 yıl önce kuruldu.

Yani 1957 yılında... Bu yılın önemi ise küçük bir darbe girişimine sahne olması. 27 Mayıs’tan 3 yıl önce yaşanan bu olayda 9 subayın darbe girişimi, içlerinden gelen bir ihbarla önlendi...

Her geçen gün birbirinden ilginç detayların sızdığı Ergenekon iddianamesindeki en çarpıcı iddialardan biri de örgütün kökenlerinin 1957 yılına dayanması. Darbesi bol tarihimizde bundan 51 yıl öncesine baktığımızda, yine bir darbe girişimiyle karşılaşıyoruz. İşte ’9 subay olayı’ olarak tarihe geçen girişimin öyküsü:

8 eve baskın yapıldı

Tarih 1957, Aralık ayı sonlarıydı... Milli Emniyet elemanları, Askeri Haber Alma Örgütü ve inzibat subayları İstanbul’da çeşitli mahallelerde 8 eve baskın yapmış ve biri emekli 3 albayla 4 subayı tutuklamıştı. Aynı gece tutuklu sayısı 9’a ulaştı. Haber, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fazıl Bilge’nin gazetelere gönderdiği yayın yasağı nedeniyle kamuoyuna ancak 16 Ocak 1958’de Anadolu Ajansı tarafından “9 subay ’isyan kışkırtıcılığı yapmak’ ve ’fesat çıkarmak’tan tutuklandı” cümlesiyle duyuruldu. Emekli Albay Cemal Yıldırım, Kurmay Albay Naci Aşkun, Kurmay Albay İlhami Barut, Topçu Yarbay Faruk Gürler, Kurmay Yüzbaşı Kazım Özfırat, Piyade Binbaşı Ata Tan, Ahmet Dalkılıç ve Piyade Yüzbaşı Hasan Sabuncu Harbiye’deki Merkez Komutanlığı’nda, muhbir Binbaşı Samet Kuşçu ise Kasımpaşa’daki Deniz Kuvvetleri’nde cezaevine konuldu.

Cezayı ihbarcı aldı

Demokrat Parti iktidarını devirmek amacıyla yola çıkan 9 subayın girişimi, içlerinden gelen bir ihbarla suya düşmüştü. Binbaşı Samet Kuşçu durumu İçişleri Bakanı Namık Gedik’e haber verince subaylar tutuklanmıştı. 9 sanık 26 Mayıs 1958’de 1.Ordu Mahkemesi’ne çıktı. Mahkeme Başkanı, adı o günlerde darbe söylentileriyle anılan General Cemal Tural’dı. Savcı, Emekli Albay Yıldırım ve muhbir Kuşçu’yu isyan tahrikçiliğiyle, diğer 7 subayı ise fesat çıkarmakla suçluyordu. Samet Kuşçu’nun mahkeme heyetine güven duymadığı için ret isteği kabul edilmedi. Haziran ayında askeri mahkeme muhbir Kuşçu’nun 2 yıl hapis ve askerlikten atılmasına hükmetti. Diğer subaylar ise serbest kaldı. Bir buçuk yıl sonra DP’ye karşı askeri darbe yaşandı. Cunta kurmakla suçlanan Emekli Albay Cemal Yıldırım, Kurucu Meclis’te CHP üyesi olarak yer aldı ve İstanbul senatörü oldu. Kurmay Albay Naci Aşkun Milli Emniyet Başkanlığı’na yani MİT’e atanadı. Görevine devam eden diğer subaylardan Faruk Gürler ise orgeneralliğe kadar yükseldi.

Vatan
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2008 Perşembe 12:41:45
Güncelleme :17 Temmuz 2008 Perşembe 13:31:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?