1924 yılında il olan, ardından 1933 yılında ilçe yapılarak Niğde'ye bağlanan Aksaray tekrar il ünvanını aldığı 1989'dan sonra, sanayi, tarım, sağlık ve turizm alanlarında önemli gelişme gösterdi.
Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Süleyman Baydilli, il statüsü verilen Aksaray'ın gösterdiği hızlı değişim ve gelişimin, takdir edilmesi gerektiğini söyledi.
Baydilli, ilçeyken devlet yatırımlarından yeterince yararlanamayan Aksaray'ın, il olduktan sonra sanayi, tarım, sağlık ve turizm alanlarında hızla geliştiğini vurguladı.
SEKTÖR ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIYOR
Bugün Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 147 sanayi parselde yüzde 100'lük doluluk oranına ulaşıldığını belirten Baydilli, şöyle devam etti:
''Bu firmalardan 78'i aktif olarak üretim yapıyor. 22'si inşaatını tamamlandı. 29'nun inşaatı devam ederken, 14 firma yeni yatırım için proje çalışmalarına devam ediyor. Halen yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edildiği OSB'de istihdam sayısı 10 bini bulacak.''
Baydilli, Aksaray'daki devlet okullarındaki eğitimin bugünlerde özellikle hayırseverlerin yaptığı ciddi desteklerle çok daha iyi düzeye ulaştığını da ifade etti.
İlçe iken Aksaray'da küçük bir devlet hastanesi bulunduğunu, bugün 10 hastane ve 1 ağız ve diş sağlığı merkezinin hizmet verdiğini bildiren Baydilli, ''Aksaray, bu gelişmeyi sürdürecek potansiyele sahiptir. Özellikle turizm alanındaki kapasitenin iyi değerlendirilmesi durumunda Aksaray, bu alanda büyük gelişme gösterecek'' diye konuştu.
KIRIKKALE
Sanayi kenti olarak bilinen, aynı zamanda tarım alanında da adından söz ettiren Kırıkkale'de il olduktan sonra 1994 yılında Organize Sanayi Bölgesi kuruldu.
Kırıkkale Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Vural Örsdemir bugün bölgedeki tüm parsellerin satıldığını ve kurulan işletmelerin faaliyete geçtiğini söyledi.
Kırıkkale ekonomisinin önemli bir alanını teşkil eden bölgedeki sanayi işletmelerinde ilin nüfusuna orantılı olarak önemli bir işçi istihdamı olduğunu ifade etti.
Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Yalçın Şengül da sağlık alanında tüm bu gelişmelerin 1989 yılından sonra yaşandığını söyledi. Şengül Kırıkkale'nin sağlık sektöründe ileri bir noktada olduğunu bildirdi.
Bu arada, ilde 1992 yılında Kırıkkale Üniversitesi kuruldu. Üniversite bünyesinde 1998 yılında Kırıkkale Üniversitesi Süleyman Demirel Araştırma ve Uygulama hastanesi açıldı. Şu anda Tıp Fakültesi Kırıkkale'nin sağlık alanında
önemli bir açığını kapatmış görünüyor.
Bu arada Kırıkkale'ye büyük katkı sağlayan Makine Kimya Endüstri Kurumunda istihdamda gerileme dikkat çekerken, gelinen noktada ise istihdam 10-15 binlerden 3 bin 320'lere kadar indi.
BURADA DA İŞSİZLİK EN BÜYÜK YARA
Tüm bu gelişmeler karşısında Kırıkkale'nin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda olumlu gelişmeler olması nüfusun hızlı biçimde artmasına neden oldu.
Kırıkkale ilçe iken 89 bin olan toplam nüfusu bugün 383 bin 508 rakamına ulaştı. İşsizliğin ilin en büyük sorunlarından birisi olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Veli Korkmaz, bu konuda MKEK fabrikalarının küçülmesinden kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi için özel sektöre ağırlık verildiğini kaydetti.
SON İL OLAN İLÇE DÜZCE'YE SADECE 'TABELA' MI ASILDI?
Son il olan Düzce'nin Valisi Ercan Topaca, bir yerleşim biriminin il yapılmasının sadece tabela takılması ve yöneticilerin atanması demek olmadığını, statünün değişmesinin yanı sıra birçok alanda dönüşüm sürecini beraberinde getirdiğini belirtti.
İl olma sürecin, iyi yönetilmesi gereken ve gelecekte alınacak ekonomik ve sosyal pozisyonu derinden etkileyen bir süreç olduğunu vurgulayan Topaca, 1999 yılında il olan Düzce'nin emin ve sağlam adımlarla geleceğe hazırlandığını söyledi.
İl olduktan sonra Düzce'de köklü bir değişimin yaşandığını ve uluslararası ölçekte üretim yapan birçok fabrika ve tesis açıldığını bildiren Topaca, ''2000 yılında 1500 dolar civarında olan kişi başına düşen milli gelir, yeniden
yapılanma sürecinde ve birçok sanayi tesislerinin kurulması ile 8 bin dolar seviyelerine kadar çıktı. Kentte deprem öncesi nüfus 76 bin iken, 2000 yılındaki sayım ile 56 bin üzerinden işlem yapıldı, bu yıl sonunda 110 bin olarak kayda geçirilmiştir'' diye konuştu.
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ise kısa vadede, bir yerin il olmasının, yıkılmış bir kent için yararlı olmadığını söyledi.
Düzce'nin geçirdiği iki büyük depremin ardından il olduğunu hatırlatan Keleş, Düzce'de depremler sırasında oluşan tahribatın yasa çıkarmakla ortadan kaldırılamayacağını, sorunu bütün düşünmek ve ona göre çözüm önerileri getirmek gerektiğini ifade etti.
İL OLMAK ERMENEK İLÇESİ;ANTALYA VE MERSİN'İN ORTASINDA TAŞELİ PLATOSUNDA BAĞLI OLDUĞU İL İLE DİREK YOL BAĞLANTISI OLMAYAN KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERİN EN BAŞINDA GELMEKTEDİR.ARAZİ YAPISI TERAS TERAS BİR BİÇİMDE OLDUĞU İÇİN EKİLİ DİKİLİ ALAN YOK DENECEK KADAR AZDIR.SÜREKLİ GÖÇ VERMEKTEDİR. KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRE KAPSAMINDAN İL YAPILMASI ESASEN BİR ZORUNLULUKTUR.
kurban olurum dedem sana sen aglama devlet nerde nerde bu insanlara bakınnnn allahım yardım et sana emanetizz allahımm
başka bir ilin sınırlarından geçerek kendi iline 3 saatte gidilen tek ilçe olan karaman ili ermenek ilçesinin bir an önce il olmasını bekliyoruz yetkililere duyurulur.
Yeter Artık! CİZRE İLÇESİ BİR ÇOK İLDEN BÜYÜK AMA İL OLAMADIK ARTIK İL OLMAK İSTİYORUZ.
Bir yerleşim alanının il ve ya ilçe olması insanlar için hiçbir şey ifade etmiyor.İnsan gücünden yaralanılacak,bireylerin mutlu olacak işte çalışacak iş imkanları oluşturulmalıdır.Öncelikle işsizlik sorunu çözülmelidir.
ALT YAPISI HAZIRLANMADAN BİR İLÇENİN SİYASİ NEDENLERDEN DOLAYI İL YAPILMASI KAOSTAN BAŞKA BİR ŞEYE YARAMAZ BU İLÇELERİN ÖNCE GELİŞMESİNİ SAGLAYACAK YATIRIMLAR YAPLMALI YATIRIM İÇİN CAZİP HALE GETİRİLDİKTEN SONRA BROKRATİK ALT YAPISI TAMAMLANDIKTAN SORA İL YAPILMALIDIR FAKİRLİGİN DİZBOYU OLDUGU YERLERİN İSMİNİN İL OLMASI İLÇE OLMASI NE ANLAM İFADE EDİYOR ANLAMAK MÜMKÜN DEGİL