31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İZMİR OPERASYONUNUN SİYASİ ŞİFRELERİ

İzmir’de yaşananları CHP’liler, “Bu oyunun sonunu yazanlar da bilmiyor” diye özetlerken, Ak Partililer, “CHP’nin ekmeğine yağ sürülüyor” diyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 2 Mayıs’ta ilk, 21 Kasım’da da ikinci operasyon yapıldı... İlkinde de ikincisinde de operasyona neden olan olaylardan çok siyaset ve siyasetçilerin söylemleri tartışıldı.

Özellikle “ikinci dalga” yani son operasyon siyaseten daha ön plana çıktı. Bunda da gözaltılar ve sonrasındaki adli süreçte yaşananlar etkin oldu. Özetlersek:
Son operasyonda 44 kişi gözaltına alındı. Operasyonun yargı sürecindeki ilk 48 saat, dosyaya bakan özel yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi İsmail Şahin’di.
Savcılıktan gönderilen belediye bürokratları ve sendikacıların çoğu özel yetkili savcıların istemi doğrultusunda Hâkim Şahin tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sonrasında... İsmail Şahin, süreç devam ederken aniden “rapor” aldı.

Ve polis sorgulaması sonrası adliyeye sevk edilen 15 Büyükşehir bürokratı, daha öncesinde olduğu gibi, savcının tutuklama istemine rağmen, Şahin’in yerine aynı dosyaya bakan başka bir nösetçi hâkim tarafından serbest bırakıldılar.

Cihaner baskını yapan hâkim

CHP İzmir Milletvekilleri, bunun üzerine, tutuklamaları yapan Hâkim İsmail Şahin’i topa tuttular. İddiaları şöyle:
İsmail Şahin, Erzincan’daki Ergenekon soruşturmasının hâkimi. Bugün CHP Denizli Milletvekili olan, o dönemin Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner’in makamının ve evinin aranması emri ve tutuklama kararını veren hâkim.
İzmir’deki operasyon sonrası Anadolu Ajansı’na yazılı açıklama yapan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, “Habur Savcısı” olarak bilinen eski Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı.
Bu İddiaların sahibi kim? CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu...Kısacası; İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyon, CHP’lilere göre siyaseten sahneye konular ve oynanan bir oyun. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’da aynı görüşte. Nitekim Paris’ten dönüşünde ayağının tozuyla Konak Meydanı’nda yaptığı konuşmada şu sözleri, bunu doğruluyor:“İzmir üzerine birileri oyun oynuyor. Bu işin nereye varacağını ben bile bilmiyorum. Sonucu sadece bu oyunu yazan, oynayan ve oynattıran kişi biliyor(!)”

Ak Parti ne diyor?
CHP’liler Aziz Bey’in büyükşehirine düzenlenen iki operasyonu siyaseten böyle değerlendiriyor da, Ak Parti nasıl yorumluyor? İlk operasyon 12 Haziran genel seçimlerden 40 gün önce yapılmıştı. CHP seçim öncesi mağdurdu. Bunun CHP’ye yarayacağı, oylarını artıracağı görüşü hakimdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; o gün olayı şöyle yorumlamıştı:
“Ben bunu bize karşı (Ak Parti’ye) tehlikeli bir oyun olarak görüyorum. Türkiye’de son birkaç yıl içinde bizimle ilgili her kritik dönemeçte, yargı büyük operasyonlar yapıyor. Gündem birden kayıyor. Bizim projelerimiz güme gidiyor.”
İkinci operasyon, Ak Parti oylarının tırmandığının konuşulduğu günlere rastladı. Ak Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, bu operasyonun CHP’nin ekmeğine yağ süreceğini söyledi. Yani, Ak Parti’ye göre İzmir’de hâkimler ve savcılar CHP’ye çalışmışlardı.

Bir de İzmir’in duruşu var
Sonuç: İzmir’de altı ay süreyle düzenlenen operasyonlara siyasetin bakışı ve değerlendirmeleri böyle. Bir de İzmir’in duruşu var.
Genel kanı, baskınların, gözaltıların, tutuklama ve cezaevine konmaların, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “dürüst Başkan” imajını yıpratmaya yönelik olduğu doğrultusunda.

Hamdi Türkmen/ Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2011 Cuma 14:22:24
Güncelleme :2 Aralık 2011 Cuma 14:35:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?