25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

KKTC'DE UBP KAZANMADI, CTP KAYBETTİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) önceki gün yapılan seçimlerde, oyların yüzde 44'ünü alıp 50 sandalyeli meclise 26 milletvekili sokan Derviş Eroğlu liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi (UBP) yeni hükümeti kurmaya hak kazandı. Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in liderliğini yaptığı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 29,2 ile 15 milletvekili çıkarabildi. Demokrat Parti (DP) yüzde 10,6 ile 5 milletvekili, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) yüzde 6,8, Özgürlük ve Reform Partisi yüzde 6,2 ile 2'şer milletvekili çıkardı. Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerelerin yürütüldüğü, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde Kıbrıs ile ilgili koşulların önem kazandığı bir dönemde yapılan bu seçimler yalnızca Kıbrıs'ta değil, Türkiye, Yunanistan, İngiltere, AB ve ABD tarafından da yakından izleniyordu.

CTP'yi tepki oyları UBP'yi iktidar yaptı
2005 seçimlerinde yüzde 44,51 oranında oy alarak 24 milletvekili çıkaran iktidarın büyük ortağı CTP'nin oyları ise yüzde 15 oranında azaldı. Kıbrıs'ı yakından takip eden uzmanların önemli bir bölümü seçimleri UBP'nin kazanmadığını, CTP'nin kaybettiğini söylüyor. Kendisini AB üyeliği ve çözüm politikalarının partisi olarak ortaya koyan ve izolasyonların kaldırılması konusunda büyük bir umut yaratan CTP bu alandaki hedeflerini gerçekleştiremeyince, halkta hayal kırıklığı yarattı. Kıbrıs ekonomisinin küresel kriz öncesinde hızını kaybetmesi, krizin bu durumu ağırlaştırmasıyla birlikte işsizliğin artması, iş yerlerinin kapanması CTP'yi ekonomi cephesinde de yaraladı. Bunun da ötesinde yolsuzluk ve adam kayırma söylentileri halkın muhalif partilere yönelmesinde etkili oldu.

Eroğlu'nun elinde sihirli değnek yok
Şimdi KKTC halkı CTP döneminde umut edip bulamadığı ekonomik ve siyasi açılımları Eroğlu'nun kuracağı hükümetten bekliyor. Ancak Eroğlu'nun elinde sihirli bir değnek yok ve hem ekonomik hem de siyasi açıdan zor bir dönemeçte olan KKTC'nin özlediği günlere ulaşması kolay olmayacak.
Seçimlerin galibi Eroğlu, önceki gece partililere hitaben yaptığı konuşmada anlaşma masasında sadece Rumların değil, Kıbrıslı Türklerin istediğinin de olacağını belirterek, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a müzakerelerde destek olacaklarını yineledi. UBP'yi anlaşma ve AB karşıtı göstermeye çalışanlar olduğunu ifade eden Eroğlu, "Bizim anlatmaya çalıştığımızı halkımız anlamış ve bizi iktidara taşıdı. Birlik beraberliğimizi koruyacağız. Müzakere masasında elimizin daha da güçlü olması için güçlü hükümetimizi, güçlü ekonomimizi sağlayacağız" diye konuştu. "Bu topraklarda huzur ve güven içinde yaşayacakları bir anlaşma arayışı içinde olacaklarını kaydeden Eroğlu, anavatan Türkiye'nin de bundan farklı düşündüğünü sanmadığını" kaydetti. Öte yandan UBP'nin seçim bildirgesinde ve Eroğlu'nun önceki açıklamalarında, Talat'ın sürdürdüğü federal yapıya dayalı çözüme yönelik itirazlar dile getirilmiş ve konfederal yapıya yönelik görüşler savunulmuştu. Bu durum uzmanların Eroğlu'nun Talat'la müzakereler konusunda Soyer kadar uyumlu olmayacağını ve çatışma yaşanabileceğini düşünmelerine neden oluyor. Bununla birlikte, bazı uzmanlar Eroğlu'nun farklı düşünse bile, Türkiye, ABD, İngiltere ve Birleşmiş Milletler'in desteğine sahip Talat'ı karşısına almakta zorlanacağını dile getirdi.

 

Tamer Çetin/Referans
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 11:11:00
Güncelleme :21 Nisan 2009 Salı 11:26:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aktif IP: 78.43.71.xxx Tarih : 21.04.2009 21:23:06

kktc baslarindaki beladan kurtuldu.darisi ..