26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

KÜRTLER'İN DİĞER TEMSİLCİLERİ NEDEN ORTADA YOKLAR?

Kürt kanaat önderleri konuştu: 'İlk kez ben gelinen noktadan ürktüm'. 'Belki bir ara formül bulunur.' 'Kürtlerin dörtte biri DTP'ye oy verdi. Peki diğer Kürtlerin temsilcileri nerede, neden ortada yoklar?'

 

Öcalan’ın hücresiyle ilgili şikâyetlerini dile getirmesiyle başlayan ve DTP’nin kapatılmasına yönelik davanın Anayasa Mahkemesi’nde esastan ele alınmasıyla süren gerginlik Kürt kanaat önderleri ve sivil toplum örgütlerini rahatsız etti. Yaşananlardan DTP ve AKP’yi sorumlu tutan kanaat önderleri, DTP’yi ‘inisiyatif almamakla’, AKP’li Kürt milletvekillerini ise ‘Açılımı Kürtlere anlatamamakla’ suçladı.

Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu: Yaşananlar çok da yabancısı olduğumuz şeyler değil. Ama ilk kez ben gelinen noktadan ürktüm. Şiddetin en yoğun olduğu dönemde bile bu bölünmüşlük yaşanmamıştı. Bu hale gelmesinde DTP’nin de, AKP’li Kürt milletvekillerinin de hataları oldu. DTP, Kürt sorununu savunmadaki haklılığı, sorunu dile getirme ve süreci iyi yönetememesinden dolayı haksız konuma düştü. Madem DTP legal siyaset yapıyor süreci iyi yönetmeliydi. Kapatma davası olumsuz sonuçlanırsa olaylar daha da büyüyecek. Bunun için sağduyu çağrısı yaparak, ‘çözümü dağda, sokakta aramak yerine siyasi zeminde yer alınması gerektiğini’ anlattık.

Açılım da parti kapatma ile bitmez. Bunları çözmek zorundayız. Açılım ile ilgili AKP’nin Kürt milletvekillerinin de suçu var. AKP’nin iyi niyetle çözüm için çalıştığını düşünüyorum ama bölgedeki aktörlerini iyi seçememiş. Ne Başbakan’ın yapmak istediğini kendi bölgelerine anlatabildiler ne de halkın isteklerini partiye anlatabildiler.

KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi: Anayasa Mahkemesi salt hukuki ölçülerle olaya yaklaşırsa DTP’yi kapatmak için bir sürü gerekçe bulabilir. Siyasi açıdan bakıldığı zaman DTP’nin kapatılmasının hiçbir yararı olmadığı görülür. Ayrıca DTP’nin kapatılması toplumun son derece ihtiyaç duyduğu huzur ve güven ortamını da bozucu olur. DTP milletvekillerinin eylemlerine bakarsak, onlar ne yazık ki kapatılma davasına çanak tutmuşlar. Ama buna rağmen toplumun huzuru için olaya biraz hoşgörü ile yaklaşmak gerekir.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey: Partinin kapatılması hem demokratik süreci geriye götürür, hem de Kürt sorununun çözümü konusunda çok sayıda kanalı kapatır. DTP kapatılmamalı. Belki bir ara formül bulunabilir. Kapatma kararı farklı düşüncelere tahammül olmadığı anlamına da gelir, ciddi problemlere de yol açar.

Kürt yazar Altan Tan: DTP’nin kapatılması açılımı olumsuz etkiler. Türkiye’nin bir değişim ve dönüşüme ihtiyacı var. Bunu yapmak isteyenlerle, engellemek isteyenlerin bir kavgası da var. CHP ve MHP değişim istemiyor ama AKP’nin isteyip istemediği de belli değil. İki yerin ismi bile değiştirilemedi. Kürtlerin dörtte biri DTP’ye oy verdi. Peki diğer Kürtlerin temsilcileri nerde? Ortada yoklar, yükün altına girmiyor, halkı örgütlemiyor, ne yapılacağını anlatmıyorlar. DTP ise bu sürecin sabote edilmesine yarayacak bir siyaset ortaya koydu.

Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar: Bu olayların yaşanacağı bekleniyordu. Birileri değişimi istemiyor, birileri de ben olmazsam olmaz diyor. Nitekim kapatma davası da gündeme geldi. Umarım bir ara formül bulunur. Bu süreçte hepimizin suçu var. DTP insiyatif kullanamıyor. Ama ondan önce şunu görmek gerekiyor inisiyatifin de hükümette olması gerekiyor.

Çatışmaya hayır
Batman Ticaret ve Sanayi Başkanı Mehmet Teymur: DTP’nin kapatılması neyi çözecek? Kapatılması bölgede ve Türkiye’nin bir çok yerinde tepkilerin yükselmesine neden olacak. Yavaş yavaş düzelen bölge ekonomisini de böylece öldürecekler.

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş: Bu süreçte beklentilerimiz çok fazlaydı. Ama maalesef biz de ne olduğunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Kardeşlik projesiyle birlikte huzur, güven ortamı ile bölgenin ekonomik olarak kalkınmasını bekliyorduk. Hükümetin gerçekten çok güzel projeleri var. Ancak, bunlar hemen olup bitebilecek şeyler değil. Demokratik açılıma evet, toplumsal çatışmaya hayır, geçmişle yüzleşmeye evet, geçmişle kavga etmeye ise hayır diyoruz.

Rifat Başaran - Radikal
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 20:18:14
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 20:46:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?