19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

OBAMA AKP’Yİ BÖLECEK Mİ?

ABD oldum olası, dünyanın neresinde olursa olsun, bir takım planlarını uygulamaya koymaya meraklıdır.

Çünkü ABD’nin çıkarları dünyanın her yerindedir:

Güney Amerika’dan tutun Uzak Doğu’ya; Orta Doğu’dan Kafkasya’ya Amerika’nın ilgili olmadığı tek bir toprak parçası yoktur.

ABD bu devasa satranç oyununu çok dikkatli oynamak zorundadır.

Ama her hamlesi doğru mudur?

Buna “evet” demek çok zor.

Mesela; geçenlerde ülkemizi ziyaret eden ABD Başkanı Obama bile selefi Bush’un başlattığı Irak savaşının bir “hata” olduğunu itiraf etti.

* * *

ABD – Türkiye – Irak üçgeninde olabilecek gelişmeleri bir kenara bırakıp, Türkiye’nin üzerine ABD gölgesi düşen, Kafkasya komşularıyla ilişkilerine ve Türk dış politikasını ölümcül bir zaafiyete düşürebilecek olan AKP içindeki görüş farklılıklarına bir göz atalım.

ABD’nin Türkiye ile çıkar çatışmaları bulunan Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan Yerel Yönetimi ile Kafkasya’daki Ermenistan’ı Türkiye’nin bir şekilde desteklemesini istemesi ve Türk askerini Afganistan’da mutlak görmek istemesi iç dengeleri etkilediği gibi, Azerbaycan gibi tarihi dostlarımızla olan ilişkilerimizi de etkiliyor.

* * *

Tüm bu gelişmeler olurken, aslında asıl sorun AKP ekolü içinde yaşanıyor.

Bir tarafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başını çektiği Ali Babacan, Beşir Atalay gibi bakanlardan oluşan bir gurup yer alırken; diğer tarafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başka bir görüş iç ve dış politikaya hakim olmaya çalışıyor.

ABD – İsrail çizgisine çok yakın duran Abdullah Gül ekibine karşılık, Erdoğan ve ekibi dış politikada ABD – İsrail taraftarı bir tutum izlemeyecekleri ve Türkiye’yi zor durumda bırakacak cesur adımlar atmakta ayak sürüyeceklerinin sinyallerini verdi.

* * *

Tayyip Erdoğan bu cesurca çıkışlarının karşılığında hükümetten düşürülerek, koltuğunu Ali Babacan’a terk etmek zorunda bırakılmak suretiyle cezalandırılmak istenebilir mi; onu şimdiden kestirmek çok güç?

Ama Türk iç siyasetinin, yerel seçimlerin ardından, büyük değişimlere gebe olduğu apaçık ortada.

* * *
Bu arada, Türkiye, ABD istekleri doğrultusunda Ermenistan ile flört etmeye başlayarak ezeli dostumuz Azerbaycan’ı fena halde küstürmüş oldu.

Azerilerin Türk Kurtuluş Savaşındaki katkıları göz önüne alındığında, Türklerden gelen böylesi bir “ihaneti” nasıl karşılayacakları da başka bir merak konusu?

* * *

Gündem artık herkes için ısınıyor.

Obama’nın “PR artırıcı” Türkiye ziyaretinin su altındaki yüzü zamanla ortaya çıkacak galiba?
 

Feramuz Erdin/Kenthaber
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 15:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SELAMİ IP: 78.188.62.xxx Tarih : 12.04.2009 16:43:26

SELAM BENİM DİKATİMİ HİÇ BİR ŞEY ÇEKMEDİ TAYİP BEY BAHÇELİ BAYKAL OBAMANIN ÖNÜNDE EL PENÇE DURDU AKLIMA BİRDEN OBANIN OKŞADIĞI KEDİ GELDİ KEDİ HİÇ OBAMAYA İLGİ GÖSTERMEDİ   SADECE AHMET TÜRKÜN DURUŞU MUHTEŞEMDİ ELAZIĞDAN SELAMLAR