22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

TÜRKİYE SANDIK BAŞINDA

Türkiye bugün, son yılların en tartışmalı oylaması için sandık başında. Kayıtlı 42 milyon 629 bin 733 seçmenin, 134 bin 700 sandıkta oy kullanması bekleniyor. Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıdı ve geçerli kimlik belgelerini ibraz ederek oy kullanabilecek. 

Oy verme işlemi, Türkiye’nin doğusundaki illerde 07.00-16.00, batısındaki illerde 08.00-17.00 saatleri arasında. Medyada, bugün saat 18.00’e kadar, referandumun sonucuna ilişkin yorumda bulunmak yasak. 06.00-24.00 saatleri arasında alkollü içki satışı da yapılmayacak. Oy kullanmayanlara 19 YTL para cezası verilecek. 

Bu ceza genel seçime göre iki kat daha yüksek. Ama CHP lideri Deniz Baykal “Sandığa gitmeyin” çağrısını tekrarladı.

“Ceza uygulanmaz” diyen Baykal'a göre, referandumdan “evet” sonucu çıksa bile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün durumuyla ilgili tartışmalar devam edecek.

Baykal'dan sonra DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de “hayır” oyu kullanılmasını istedi. Sezer “Bu referanduma katılacak olan arkadaşlarımız hayır oyu kullanacaklardır” açıklamasını yaptı.

“Hayır” diyen bir başka parti de MHP. AK Parti, DTP, Demokrat Parti ve Anavatan Partisi ise “evet” oyu için kampanya yürütüyor.

Halkoylamasında, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ve 5 yıl görev yapmasına, milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasına ve meclisin seçim ve diğer işlerde 184 milletvekili ile toplanmasına "evet" ya da "hayır" denilecek.

HALKOYUNA SUNULACAK TAM METİN

Halkoyuna sunulacak 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun tam metni şöyle:

MADDE 1 – 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye CumhuriyetiAnayasasının 77. maddesinin birinci fıkrasında geçen 'beş' ibaresi' dört' olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 79 uncu maddesinin ikincifıkrasında geçen 'seçim tutanaklarını' ibaresinden sonra gelmek üzere' ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını' ibaresi; son fıkrasında geçen 'halkoyuna sunulması' ibaresinden sonra gelmek üzere 'Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi' ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 96'ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 'Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa'da başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz.'

MADDE 4 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 101 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 101 – Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı'na Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılıteklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TürkiyeBüyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.'

MADDE 5 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 102 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

'MADDE 102 – "Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinindolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, buoylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanı'nın görevi devam eder. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir."

ajanslar
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2007 Pazar 09:20:57
Güncelleme :21 Ekim 2007 Pazar 11:04:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?