19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

"Millet Meclisi, hükümetin meclisi gibi değil, milletin Meclisi gibi davranmalıdır..."

DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan, Türkiye’nin azınlık AKP iktidarının Lübnan’a asker gönderme kararıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Anayasal yetkilerine dayanarak, Bakanlar Kurul ile Milli Güvenlik Kurulu’nu zaman yitirmeden toplantıya çağırmasını istedi.

Eski bir gazeteci de olan yazar Tan, “Millet Meclisi, Lübnan’a asker gönderme konusunda hükümetin Meclisi gibi değil, milletin Meclisi gibi davranmalıdır” dedi.

Lübnan’a asker gönderme kararının ardından, TBMM’yi olağan üstü toplantıya çağıran AKP iktidarının ve AKP’nin, Lübnan’a asker göndermedeki ulusal çıkarın ne olduğunu halka da açıklamasının gerekli olduğunu söyleyen Tan, “Millet, AKP grubundan ibaret değildir” diye konuştu.

DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan'ın, Hürriyet Gazetesi’nden Yalçın Bayer’in sorularına verdiği yanıtlar şöyle: 


Bayer - Bakanlar Kurulu, Lübnan'a asker gönderilmesi yönünde karar aldı. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek ise Cumhurbaşkanı Sezer'in görüşlerine hükümet olarak katılmadıklarını söylüyor.

Tan -  Sayın Çiçek, Cumhurbaşkanı'nın görüşlerine karşı olabilir. Bu konuda her görüşe saygı duyabiliriz. Ama "Cumhurbaşkanı kendi kanaatini ifade etmiştir" demesi doğru değildir. Sözünü ettiği kişi, Anayasa'nın 104. maddesine göre, TBMM adına TSK’nın Başkomutanlığı'nı temsil etmektedir. Cumhurbaşkanlığı, devletin varlığını ve bağımsızlığını ve milletin bütünlüğünü
temsil etmekle en yüce makamdır.
Bu bakımdan Sayın Sezer'in "Lübnan'a asker gönderilmesine karşıyım" demesi, en yüce makamın görüşüdür, herhangi bir makamın görüşü değildir. 

Bayer - Yani AKP kulak vermelidir bu görüşe.

Tan - Tabii... AKP vatandaşa, Lübnan'da asker bulundurma kararı alırken, medyaya ve kamuoyuna ulusal çıkarlarımızın ne olduğunu açıklamalıdır. Hükümet, bu açıklamayı sadece AKP grubuna yapmakla yetinemez. Millet, AKP grubundan ibaret değildir; Lübnan'a milletin çocukları girecektir.

Bayer - Cumhurbaşkanı'ndan sonra bütün muhalefet ve parlamento dışı güçler asker göndermeye karşı...

- Sayın Sezer, asker gönderilmesine karşıyım derken, rüyasında gördüklerini açıklamıyor, devletin başı sıfatıyla konuşuyor. Cumhurbaşkanı tarafsızdır ama 'etkin' olarak tarafsızlığını yürütmelidir. Cumhurbaşkanı, bütün partilerin katılacağı bir devlet zirvesi düzenlemelidir. Bakanlar Kurulu'nu bizzat toplantıya çağırmalı, neden asker gönderilemeyeceğini açıklamalıdır. Hatta Meclis'te konuşmalıdır. Çünkü bu konularda yetkisi vardır. 

Bayer - Arınç gene gerekli-gereksiz konuşuyor... 

Tan - Sayın Arınç da tarafsızdır ama iki gün önce yaptığı açıklamada, bu tarafsızlığını çiğnemiş, oy kullanma hakkı bile bulunmadığı halde oyunun hükümetle birlikte hareket edeceğini açıklamıştır. Böylelikle Anayasa'yı çiğnemiştir.
Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığı herhalde Meclis Başkanı'nın sözde tarafsızlığı gibi olamaz; çünkü onun parti grubu yoktur; onun grubu 'cumhur'dur. 

Bayer - 1 Mart Tezkeresi... 

Tan - Millet Meclisi, Lübnan'a asker gönderme konusunda hükümetin meclisi gibi değil, milletin meclisi gibi davranmalıdır. Aynı geçen 1 Mart'ta olduğu gibi... TBMM hükümetin değil, milletin meclisi olduğunu göstermelidir. “ (30 Ağustos 2006 Çarşamba Yeter Söz Milletindir/Hürriyrt)
Kent Haber
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2006 Çarşamba 12:35:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?