22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

Kutuderesi’nden çıkış yok 
8 bin Mehmetçik, Tunceli ve Şırnak’ta hava destekli operasyonla PKK’lı teröristleri kıstırdı. Cudi ve Gabar dağları helikopterler tarafından bombalanıyor. Kutuderesi’nde 40 PKK’lı kıskaca alındı.

17 PKK’lı öldürülürken 3 asker şehit oldu. Kıskaçtan çıkamayan teröristler canlı bomba eylemi talimatı verdi.

Tunceli’de 1 PKK’lı yakalandı, 1 kadın teröristin eşkali belirlendi.

"Cenazemi getirecek komutana sert davranmayın"
Hakkari Dağlıca'daki hain saldırıda şehit düşen Afyonkarahisarlı Piyade Uzman Çavuş Selçuk Gürdal'ın 5 ay önce balık tutarken çektirip gönderdiği fotoğraf ikiz kardeşi Celalettin Gürdal'ın yüreğini dağladı. Kardeşinden kalan son fotoğrafa bakıp gözyaşı döken ikiz kardeş, “Tuttuğu balığın fotoğrafını çekip yeniden dereye atmış. Balığa bile kıyamayan insana nasıl kıydılar” diyerek feryat etti. Şehidin son fotoğrafının Dağlıca bölgesindeki bir köprü kenarında çekildiği belirtildi.

Yine de güzelsin cumhuriyet... 


DÜN kırmızı-beyaza bürünmüş Türkiye’ye baktım, her şeye... Her şeye rağmen yine de güzelsin cumhuriyet.

Çocuklar oynaya oynaya geçtiler.

Büyükler ağlaya ağlaya seyrettiler.

Okurum Cevdet Yüksel’in notunu alınca bir kez daha baktım onlara, yüzüm güldü; her şeye rağmen.

Şeref locasındakiler, cumhuriyet karşıtlığının simgesi tesettürlü-türbanlı kadınlarını evde bırakmış, erkek erkeğe öyle sıralanmış oturmuş olsalar da...

Bekir Çoşkun yazdı...

Uçan dev İstanbul’da 

Dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A-380, dün Çin’in başkenti Pekin’den geldiği Atatürk Havalimanı’na indi. 850 yolcu taşıyabilen dev uçak, İstanbul’a 40 mürettebatıyla yolcusuz geldi. Kaptan pilot Jean-Michael Roy, kokpit camından Türk Bayrağı dalgalandırınca alkış yağmuruna tutuldu.
Ömer-N alabora oldu 6 Türk gemici kayıp 
Polonya’dan Fransa’ya gübre taşıyan 80 metrelik Ömer-N adlı gemi Danimarka açıklarında battı. Türk çarkçıbaşı ve eşi öldü, Kaptan Hakan Özbay ile kayıp 5 Türk gemici aranıyor.

BALTIK Denizi’nde alabora olan, "Sunmar Shipping Inc." şirketine ait Slovak bandıralı Ömer-N adlı geminin 11 kişilik Türk mürettebatından 3 kişi kurtarıldı. Çarkçıbaşı İrfan Özbakır (56) ve birlikte sefere çıktığı eşi Fatma Nadide Özbakır (54) yaşamını yitirdi. Kaptan Hakan Özbay, Serkan Öztürk, Sinan Akyüz, Mustafa Şen, Mustafa Arslan, Hasan Aktepe ise kayıp.
Hiç olmazsa alay etmeyin 


PAZAR günkü yazımda, "Ben çekiliyorum, siz konuşun" dedim.

Sonucunu merakla bekliyorum.

Herhalde bu kanı durduracak "makul çözüm önerileri" gelecektir.

Bu arada dikkatimi çeken bir noktaya da değinmeden edemeyeceğim.

Bazı gazetelerin bazı köşelerinde, "Türklerin hassasiyeti" ile dalga geçen, alay eden yazılar görüyorum.

Ertuğrul Özkök yazdı...
Ailesine bakabilmek için 12 yaşında okulu bıraktı 
Zeytinburnu’nda bir gecekonduda yaşayan 12 yaşındaki Buse Assı, ailesine bakabilmek için okulu bırakıp haftalık 50 YTL karşılığında tekstil atölyesinde işe girdi. Buse’nin annesi Nazan Assı ise kalınbağırsak kanserine yakalanan annesine bakmak için işten ayrıldı.

İLKÖĞRETİM okulu 6’ncı sınıf öğrencisi Buse Assı (12), 5 ay önce annesi Nazan ve babası Necdet Assı ile birlikte siroz olan dedesi Bahattin Gezen (55) ve kalınbağırsak kanseri olan anneannesi Sabire Gezen’e (53) bakmak için yaşadıkları Çerkezköy’den ayrılıp Zeytinburnu’ndaki iki göz gecekonduya taşındı
Çocuk bakıcılığıyla iki fakülte 

ADANALI 24 yaşındaki Gülten Aşnaz, bir yandan çocuk bakıcılığı yaparken, diğer yandan da okuyarak Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin 2003 yılında Maliye ve 2005 yılında da Kamu Yönetimi bölümlerini başarıyla bitirdi.

Fakülte, Gülten Aşnaz’a başarısından dolayı teşekkür belgesi gönderdi. Aşnaz, "Okuyabilmek için gündüzleri çocuk bakıcılığı yaptım.
Camide sapık var!


OKULLARININ bir haftalık ara tatilini geçirmek için kızımla birlikte İstanbul’a gelen bir yabancı arkadaşına, ülkemizin pek bilinmeyen köşelerini de gezdirelim diye kısa bir yolculuk yaptık.

Cumartesi günü Bursa’daydık. Bursa’nın tarihi yerlerini gezdik, eski garajın oradaki Cemal Usta’da kebap yedik. Yolumuz öğle namazından bir saat kadar önce Ulu Cami’ye de düştü.

600 yıllık bu muhteşem eserin içindeki restorasyon çalışması sürüyordu. Matkap seslerinin bile bozamadığı ulvi bir atmosfer vardı camide.
Mehmet Y. Yılmaz yazdı...

 

Bir başkadır Cumhuriyet 
Türkiye Cumhuriyeti'nin 84. yılı, son terör saldırılarına oluşan tepki nedeniyle daha bir coşkuyla kutlandı dün... 7'den 77'ye herkes ellerinde bayraklarla alanlarda ve törenlerdeydi. Sloganlar da "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" şeklindeydi

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde dün sabah Ankara'daki ilk tören Anıtkabir'de yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk'ün cumhuriyetin kuruluşuyla belirlediği ideallere Türkiye'nin her zamankinden daha yakın olduğunu belirterek, "Tarihimizden ve sahip olduklarımızdan güç alarak cumhuriyetimizi ilke ve kazanımlarıyla koruyarak yarınlara el birliğiyle taşıyacağız" dedi.
Tunceli ve Şırnak'ta 4 şehit 
Şırnak'ın Cudi ve Gabar Dağı'nda 'teslim ol' çağrılarına ateşle karşılık veren PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmalarda biri üsteğmen 3 asker şehit düştü. Tunceli'de mayına basan uzman çavuş şehit oldu

Şırnak'ın Cudi ve Gabar Dağı'nda PKK'lı teröristlere yönelik sürdürülen operasyonlarda 3 asker şehit düştü. Tunceli'de ise mayına basan bir uzman çavuş şehit oldu.
Şırnak'ın güvenlik güçlerinin 'teslim ol' çağrılarına ateşle karşılık vermesi üzerine Cudi'de çatışma çıktı. Çatışmada, Elazığlı Astsubay Halil Özçelik, Kilisli Jandarma Uzman Çavuş Ercan Çiçek Yozgatlı Jandarma Uzman Çavuş İlyas Karadavut şehit oldu.

'Nutuk' okumak

MİLLİ bayramların okul törenleri olmaktan öteye kitlesel katılımlarla kutlanmasını 'uluslaşma' sürecimizin bir göstergesi olarak mutlulukla karşılıyorum. Milli bayramlarda yapılan yayınlarda hamaset ve duygusallığın ağır basması da normaldir.
Ama tarihe bakışımız hep hamaset ve duygusallık açısından mı olmalı?
Tarihte "coşku" alacağımız şeyler çok da "bilgi" alacağımız şeyler az mı sanki?
Hele de "tarihin ruhu"nu kavramak?! Bu kavrayış coşkuyla da ansiklopedik bilgiyle de olmaz; bunların ötesinde bir kültür ve devamlılık bilinci lazımdır. Bu konuda yaptığımız en büyük katliam, bize "tarihin ruhu"nu taşıyan dilimizi öldürmektir.
"Tarihin dili"ni yok etmektir!

Taha Akyol yazdı...

150 terörist kıskaçta 
Irak'a geçiş yolları kesilen 150 PKK'lının Hakkâri'nin Yüksekova ilçesi yakınlarındaki İkiyaka Dağları'nda kıstırıldığı, yoğun operasyonlar yapıldığı bildiriliyor
Kuzey Irak sınırında terör örgütüne yönelik operasyonlar yoğunlaşarak devam ederken Hakkâri'nin Yüksekova ilçesi yakınlarındaki İkiyaka Dağları'nda yaklaşık 150 teröristin kıskaca alındığı bildirildi. Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesinde 12 askerin şehit edilmesi, 16 askerin yaralanması ve 8 askerin kaçırılmasının ardından operasyonlar hız kazanırken, teröristlerin Irak'a geçiş için kullandığı yollar kapatıldı.
Yabancı basının Kandil turları 
Talabani "Teröristleri yakalamamız imkânsız" diyor ama, Independent, The Times, The Guardian, Le Monde, New York Times muhabirleri art arda PKK liderleriyle görüşüyor

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin dağlarda yaşadıkları için "yakalamamız imkânsız" dediği PKK'lı teröristlere yabancı medyanın ilgisi sürüyor. Batı basını, Kandil Dağı'na adeta art arda turlar düzenleyip PKK liderleriyle görüşüyor.

PKK şiddetten vazgeçmezse Kürtleri de kaybeder 
Barzani: "Ben Türk milletinin dostuyum, düşmanı değil. PKK ya şiddetten vazgeçecektir ya da yalnız Türkiye'yi değil, bütün Kürt ulusunu karşısında bulacaktır. Türkiye'nin güvenliği açısından biz Kürtler tehdit değiliz ve olmayız." Barzani: "Onlarca defa söyledim, yine söylüyorum: Silahın, şiddetin zamanı geçmiştir. PKK silah bırakmalıdır. Artık olması gereken barışçı yoldur. Kürt sorunu çözüldükçe PKK da biter. Bize haksızlık yapılıyor."

Hasan Cemal yazdı...

Festival skandalı mahkemelik oluyor 
Antalya Film Festivali Başkanı Engin Yiğitgil'in saldırısına hedef olan Nimet Demir, suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Yiğitgil dava açacağını söyledi. Ulusal Sinema Platformu ise "Camiamız üzgün, olayı değerlendireceğiz" dedi

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Türkiye Sinema ve Adiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yiğitgil'in saldırısına hedef olan Bir TV Genel Müdürü ve Bir Yapım'ın ortağı Nimet Demir, suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Ankara'da Kürt temsilci krizi 
Ankara'ya son dakikada KDP ve KYB temsilcilerinin de listeye eklendiğini bildiren Irak heyetine tepki olarak uçuş izni geç verildi

Irak yönetiminin, PKK ile mücadele konusunu görüşmek için Ankara'ya gelen Irak heyetine Kuzey Iraklı Kürt grupların temsilcileri KDP'li Safin Dizai ile KYB'li İmad Ahmed'in de dahil edildiğini, uçağın kalkacağı gün Ankara'ya haber vermesi sıkıntı yarattı.

Malezya mı, İran mı? 

Oscar'a Fransa'nın aday gösterdiği "Persepolis" filmi, bir ulusun nasıl "kara çarşaflara sokulup, kara sakallı mollalara teslim edildiğinin" ve de bu süreçte "solcuların, liberallerin" nasıl kullanıldığının "ibret" belgeseli...
Film, Marjane Satrapi adlı İranlı bir kadının yaşam öyküsü.
Ayetullah Humeyni'nin ihtilal yıllarında çocukluktan başlayan ve sonrasında mollalar yönetimiyle yoğrulan yaşam çizgisi etrafında örülmüş "İran karartmasını" anlatıyor.
Marjane, bu animasyon filmin iki yönetmeninden biri.
Güneri Civaoğlu yazdı...

 

Kıskaç harekatı 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Hakkâri, Tunceli ve Şırnak'taki terörist avında bölge karış karış taranıyor, Sikorsky ve Kobra helikopterleri teröristlere bomba yağdırıyor. Bombalanan noktalardan çıkan dumanlar 50 kilometre öteden görülebiliyor.

MAĞARALARDA SAKLANDILAR
Yüz teröristin Hakkâri'nin Irak sınırındaki mağaralarda saklandığı duyumu alınınca operasyon bu bölgeye kaydırıldı. Şırnak'ta birliklere baskın düzenlemeyi planlayan terörist grubu gece boyunca bombalandı. Tunceli'de öldürülen PKK'lılar 17'ye çıktı.
Bu coşku bir başkaydı 
Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına teröre tepki damgasını vurdu. Bayrağını alan törene koştu. G. Doğu'da katılım her zamankinden fazlaydı..
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurtta bu yıl başka bir coşkuyla kutlandı. İstanbul'daki ilk tören Vatan Caddesi'nde yapıldı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile caddeyi dolduran yaklaşık 15 bin kişi, geçit töreni sırasında askeri birlikleri alkış yağmuruna tutup, ''Kahrolsun PKK'', ''Türk ve Kürt kardeştir'', ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'' sloganları attı.

Celal Bayar'ın 'Kürt' sırrı
Artık her türden bayram tebriki için cep telefonu kullanılıyor ya... Dün gelen mesajlardan biri de araştırma şirketi sahibi, siyasi danışman Erhan Göksel'e aitti ve şöyle diyordu: " Tarih bilmeyenin, ' tarih bilinci ', tarih bilinci olmayanın ' siyasal bilinci ' olmayacağını hatırlatması umuduyla Cumhuriyetimizin 84'üncü yılı kutlu olsun. "

 

Emre Aköz yazdı...

Baltık'ta facia: 4 türk ölü, 4 kayıp

KAZANIN NEDENİ BİLİNMİYOR... İki Türk denizcinin öldüğü, 6'sının da kaybolduğu kaza, Danimarka açıklarında meydana geldi. Yetkililer kaza nedeninin henüz kesinlik kazanmadığını belirterek, yaralı olarak kurtarılan üç denizcinin bilgisine başvurdu. 
Danimarka açıklarında batan Slovakya bandıralı kuru yük gemisinin 11 Türk mürettebatından dördü hayatını kaybetti. Üç gemici kurtarılırken, dört gemici ise halen kayıp. Ancak gemicilerin sağ olma ihtimalinin düşük olduğu belirtildi..

Costner, Ata'nın huzurunda 
Atatürk'ün mozolesine çiçek bırakıp, saygı duruşunda bulunan ünlü film yıldızı Costner Çankaya'daki resepsiyonda Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'la sohbet etti..

Konser vermek için Türkiye'ye gelen ünlü Amerikalı Oscar'lı aktör Kevin Costner, 29 Ekim'de Cumhuriyet bayramı kutlamaları için Ankara'ya geldi. Beyaz perdede Atatürk'ü canlandırmaya sıcak baktığını belirten Kevin Costner Anıtkabir'i ziyaret etti. Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine gelen Costner, özellikle kadınların ilgisi nedeniyle zorlukla ilerleyebildi.

Ertuğrul, gerçekten "Sus!.."
Ertuğrul Özkök son günlerde en konuşulan gazeteci. Bir yandan yönettiği gazete Hürriyet'in manşetleri, öte yanda kendisinin baş yazıları, Özkök'ün tehlikeli halde şahinleştiğini göstermeye başlayınca, her kesimden eleştiriler yoğunlaştı.


Özkök Pazar günü fena halde "susmayan" bir yazıyla "Ben susuyorum" derken kendisini eleştirenlere meydan okudu..Sevgili Dostuma, "Susuyorum" dediği gün kendi gazetesine bakmasını tavsiye edeceğim.

Hıncal Uluç yazdı...

Ata'nın resimleri kütüphane olacak 
İstanbul'da Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi'nin her köşesinde 1100 Atatürk fotoğrafı sergileniyor. 11 Kasım'a kadar açık kalacak olan "Yer Gök Atatürk" sergisi kapsamında yarın özel bir açık artırma yapılacak. Artırmada ve sergide satılacak fotoğrafların geliri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne aktarılarak 50 köy okuluna kütüphane yaptırılacak.

Hastalığı, 200 yıllık atalarından bulundu

İzmir'de güvenlik cihazları satan bir firmada çalışan Halil Emirdağ, ön dişleriyle doğmuş, tırnakları da aileden gelen bir rahatsızlık nedeniyle büyüdükçe kalınlaşmıştı. Ayrıca el ve ayaklarında da nasırlar oluşan Emirdağ'ın bazı akrabalarında da aynı rahatsızlıklar vardı. Eşi Adile Emirdağ hamile kaldığında büyük bir sevinç yaşayan Halil Emirdağ, kısa bir süre sonra kendisindeki rahatsızlıkların çocuğunda da çıkabileceği korkusuna kapıldı.

Devletin "ortak aklı" çalışınca...
Terör örgütü PKK'nın son saldırıları üzerine, Türkiye'de uzun süredir dağınık olan "devletin ortak aklı" da birlikte çalışmaya başladı.
Ayrılıklar terk edildi, ortak hedef için "akıl buluşması" gerçekleşti.
Birkaç çatlak ses dışında, sokaktaki insandan Cumhurbaşkanı'na, muhalefet liderlerinden Başbakan'a, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kadar hemen herkesin mesajı da üslubu da aynı.

Muharrem Sarıkaya yazdı...

 

Büyük kıskaç 
K. Irak'a geçiş noktaları kesilen PKK'lı teröristler Hakkari, Tunceli ve Şırnak'ta köşeye sıkıştı. 100 PKK'lı Hakkari İkiyaka Dağları'nda çembere alındı.


Hakkari'deki hain saldırının ardından, güvenlik güçlerinin bölgede başlattığı operasyonlar sürerken K. Irak'a geçiş noktaları kapatılan PKK'lı teröristler dağlarda sıkıştı. Önceki gün Tunceli'de başlatılan operasyonda dün çok sayıda teröristin öldürüldüğü bildirildi. Kutluderesi'ne sıkışan 40 kadar terörist için 'Borda Bereliler' bölgeye indirildi.

Bütün reklamlar kırmızı 

Ülke genelinde oluşan birlik beraberlik çağrısı gazete reklamlarına da yansıdı. Reklamlarda kırmızı renk ağır bastı. Petrol Ofisi'nin reklamında, kamuflaj desenli akaryakıt pompası bulunuyordu. TT Net'in reklamında “.tr değerini çok iyi biliyoruz” ifadesi yer aldı. Anadolu Sigorta ise, “Yürüyelim Arkadaşlar!” dedi. Reklamcı Ali Saydam, “11 ay susan gazeteler Ramazan'da en dindar gibi yayın yaptıklarında inandırıcı olmuyorlar. Cumhuriyetle ilgili sesi çıkmayanlar da bir günde ulusalcı kesildiler” dedi. Ali Atıf Bir de, “Birlik beraberlik mesajı veren daha fazla firma olmalıydı. Ulusalcı etkilenme var ama o kadar da fazla değil” dedi. 

Askerler de ağlar…
Sekiz asker PKK'nın elinde rehine… Anlamı ne bunun?

Basının, Genelkurmay'ın ve hükümet sözcülerinin açıklamalarına bakılırsa, “esir askerler”in anlamı sadece “askeri”…

Esir düşmek “güç kırıcı” olduğu oranda, esirleri göz ardı etmek bu çağda bile “güç politikasının doğal bir refleksi” haline gelebiliyor.

Vahim zira, bu konuda askeri kurum ile siyasetçi ve basın arasındaki hiçbir bakış farklılığı yok…
Ali Bayramoğlu yazdı...

Mavi Hat'ta aranan aranana 
Botaş'taki yolsuzluk iddiaları ile ilgili başlatılan Mavi Hat-3 soruşturması kapsamında ünlü işadamları aranıyor. Soruşturma kapsamında bugüne kadar 31 kişi tutuklandı

BOTAŞ'ın Şahdeniz Projesi kapsamındaki Çorum, Sivas ve Hanak kompresör istasyonları ihaleleri ile Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi ihalesi sürecindeki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla ilgili başlatılan Mavi Hat soruşturmasında daha önce yakalanamayanlarla birlikte aranan işadamı sayısı 17'ye ulaştı.
ABD'de başkanlık yarışı İran savaşına odaklandı 
ABD'de 2008'de yapılacak başkanlık seçimleri İran operasyonuna odaklandı. Cumhuriyetçiler, 'şahin' görünmek için rekabet ederken Demokratlar, halkın nabzını ölçmeyi hedefleyen temkinli açıklamalar yapıyor
ABD'de Bush yönetimi, tartışmalı nükleer programı nedeniyle İran'a yönelik tehditlerini giderek arttırırken, ülkede gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri için mücadele eden adayların dış politika tartışmaları da İran üzerine odaklandı.

İmparatorluğu bu yüzden yitirmiştik
Ulaşımın sınırlı, iletişimin güvercinle yapıldığı dönemlerde 'güçler dengesi' (balance of power) üzerine otururdu dünya sistemi; 'gücü gücüne yetene' düzeni olduğu için bu, işler olağanüstü kolaydı. Gelişmemiş bir ülkenin açıklarına silâh yüklü gemilerinizi gönderip teslim olmalarını istemeniz yeterdi...

Uluslararası ilişkiler terminolojisinde buna 'gunboat diplomacy' deniyor...

Fehmi Koru yazdı...

Nil Nehri'nin iki yakasını Türkler biraraya getirdi 
Sudan'ın başkenti Hartum'da El Mek Nimir Köprüsü'nü tamamlayan Türk müteahhitleri ikinci köprü için de temel attı. İş adamlarımızın riskli bir işi kısa zamanda tamamladığını belirten Bakan Tüzmen, "Sudan'da kalıcı olmak istiyoruz" dedi

Türk müteahhitleri Nil nehrinin iki yakasını bir araya getirdi. Sudan'ın başkenti Hartum'da El Mek Nimir Köprüsünü tamamlayan Yapı Merkezi İnşaat ikinci köprü için de temel attı.
Temel atma ve açılış törenlerinde konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Sudan'da önemli yatırımlar yapmak istediklerini belirterek, alt-üst yapı yatırımlarının yanı sıra enerji projeleriyle ülkede kalıcı olmak istediklerini söyledi
Sonsuza dek Cumhuriyet 
Cumhuriyet Bayramı, tüm Türkiye'de büyük bir coşkuyla kutlandı. Ellerden Türk bayrakları düşmezken, meydanları dolduran kalabalıklar, bölücü teröre lanet yağdırarak Cumhuriyeti sahiplendi. 84. yaşını kutlayan Türkiye'de birlik mesajları dillerden düşmedi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 84. kuruluş yıldönümü, Türkiye genelinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Bayram coşkusu alanları dolduran insanlarla kendisini gösterirken, Türk bayraklarını elinden düşürmeyen insanlar, teröre lanet yağdırdı. Doğusundan batısına Türkiye'nin bütün sokaklarında barış ve kardeşlik sesleri yükseldi.
Şapka çıkarıyorum
Siz o olun da kızmayın bakalım. Eskiden Osman Bölükbaşı güçlü hitabeti sebebiyle kendisini dinlemek üzere meydanlara gelen kalabalığa bakar ve “Siz yine gider oyunuzu rakip partilere verirsiniz” derdi. Bağımsız milletvekili adayı olarak Ankara/Çankaya'dan katıldığı son seçimde ancak 11 bin oy alabilen Hulki Cevizoğlu da aynı durumda.

Ne demek istediğimi anlatabilmek için dünkü Radikal'de İsmail Saymaz imzasıyla çıkan “TÜYAP Kitap Fuarı'na 'ulusalcı' akını” haberinden ilgili bölümü okuyalım: “26. TÜYAP Kitap Fuarı'nda adeta 'ulusalcı izdihamı' yaşanıyor.
Taha KIvanç yazdı...


Milyonlar statlara sığmadı 

Cumhuriyet'in 84. yılı bütün yurtta büyük bir coşku ile kutlandı. Artan terör olayları ve şehit cenazeleri sebebiyle duyguların yoğunlaştığı bir döneme rastlayan milli bayramda devlet erkânı ve vatandaşlar birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Hakkari'den Edirne'ye kadar bütün il ve ilçelerdeki kutlama törenlerine ilgi her zamankinden fazla idi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara'da törenlerin yapılacağı Hipodrom'a girişinde halkın sevgi seliyle karşılandı

Cumhuriyet coşkusuna bir tek CHP katılmadı 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, milli birlik ve beraberliğin simgesi olan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında dün ilk kez ev sahipliği yaptı. 
Gül, önce Meclis'te daha sonra Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyonda tebrikleri kabul etti. Törenlere Meclis Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan ve kabine üyeleri, yüksek yargı organları başkanları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile kuvvet komutanları, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal dışındaki muhalefet liderleri, DTP'li vekiller, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ve rektörler ile yabancı misyon şefleri katıldı.

Dar alanda derin paslaşmalar yerine

Tamam, PKK terörü yüzünden canımız yanıyor, içimiz kan ağlıyor ve bir an önce bir şeyler yapılmasını istiyoruz. Ancak öfkeyle kalkıp zararla oturmamak şart.
Devletlerin büyüklüğü böyle kritik dönemlerde ortaya çıkar. Tarihî tecrübelere sahip bir ülke, toy delikanlılar gibi narayı atıp meydana çıkmaz. Her stratejik hamlenin B planı C planı vardır. Ne yazık ki Türkiye'nin alternatif açılımlarının önü günlük tepkilerle kesiliyor...

Ekrem Dumanlı yazdı....

 

Cudi ve Gabar'a bomba yağıyor, 100 terörist çemberde 

Cudi, Gabar, Küpeli ve Kato dağlarında operasyonlarını sürdüren Silahlı Kuvvetler, önceki akşam yaklaşık 100 teröristin Cudi Dağı'na geldiğini termal kameralarla tespit etti.

Bunun üzerine saat 04.30 sularında komandolar dağa indirildi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Skorsky ve Kobra helikopterleri de militanların bulunduğu bölgeye bomba yağdırdı.

Şırnak ve Tunceli'de 5 asker şehit 
 
Şırnak ve Tunceli kırsalında dün çıkan sıcak çatışmalarda 2'si uzman çavuş 5 asker şehit düştü. Bir üsteğmen ise ağır yaralandı.

Şırnak ve Tunceli'deki operasyonlarda iki günde öldürülen terörist sayısı 21. Bir terörist ise sağ olarak ele geçirildi. Bölgede geniş çaplı operasyonlar Scorsky ve Kobra'ların desteğiyle sürüyor. Terör örgütü PKK Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yine ocaklara ateş düşürdü.

İktidar hırsı

Çok güçlü bir lobi, belli ki Türkiye'yi büyük güç kaybıyla sonuçlanacak bir maceraya sürükleme konusunda kararlı görünüyor.
Hükümeti, kamuoyunu itidale çağıran insanları korkaklıkla, hatta neredeyse ihanetle suçlayarak savaş kışkırtıcılığı yapıyor; böyle bir müdahalenin muhtemel sonuçları ne olacak, neleri getirecek neleri götürecek, bunun tartışılmasını istemiyor.

Ali Bulaç Yazdı...

Alman basını gerçeği gördü: PKK'nın derdi Kürt hakları değil, PKK devleti 
Türkiye'de yaşanan son terör eylemlerinin ardından Alman medyası da daha önce 'Kürt savaşçılar' dediği terör örgütü PKK'nın gerçek yüzünü görmeye başladı.

Ülkenin önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel, Kürt uzmanı Hans Krech'in 'PKK'nın amacının Kürtlerin hakları değil, PKK devleti kurmak' olduğuna ilişkin görüşlerine yer verirken, devlet kanalı ARD de PKK ile ilgili haberlerinde bundan böyle örgütün 37 bin insanın ölümüne yol açtığı ve birçok ülke tarafından terörist olarak kabul edildiğine ilişkin bilgilere yer vereceğini açıkladı

Güneydoğu'da teröre inat, düğün dernek 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde teröre rağmen hayat bütün güzellikleriyle devam ediyor. Düğünler yapılıyor, şenlikler kuruluyor, kol kola halaylar çekiliyor. Terörün sindiremediği bölge halkı hep bir ağızdan zılgıt çekerek hayatın tadını doyasıya çıkarıyor.

Güneydoğu son dönemdeki en sıcak günlerini yaşıyor. Bir yanda sınır ötesi operasyon hazırlıkları, öbür tarafta sıcak çatışmalar. Kalkan helikopterler, dağları döven tank topları. Ancak her şeye rağmen bölgede hayat sürüyor.

'Bir medya belgeseli'

Emin Çölaşan, Hürriyet gazetesindeki köşe yazarlığına son verilmesi üzerine "Kovulduk Ey Halkım Unutma Bizi" (Bilgi Kitabevi, Ekim 2007) başlıklı bir kitap yazdı.
Kitap, Türkiye'de medyanın birçok yüzünden bazılarını çok iyi bir şekilde yansıttığı için ders kitabı olarak okutulabilecek nitelikte; alt başlığının çok iyi ifade ettiği üzere "Bir Medya Belgeseli". 


Kitabın başkarakterlerinin birbirlerine ve birbirleri hakkında söyledikleri, Türk medyasının bir kısmında işlerin nasıl işlediğini gözler önüne seriyor.

Şahin Alpay yazdı...


 

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 05:35:34
Güncelleme :30 Ekim 2007 Salı 09:53:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?