29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

BUGÜNÜN BASIN ÖZETLERİ

 

Demokrasi daha da kuvvet bulacak

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır’daki saldırının hedefinin ’bütün Türkiye’ olduğunu söyleyerek, "Ölen kardeşlerim benim Kürt kökenli vatandaşlarım değil mi?" diye konuştu. Erdoğan, eylemlerin teröre karşı kararlılığı artırdığını vuguladı, "Demokrasi mücadelesi, inanıyorum ki çok daha kuvvet bulacaktır" dedi.

Paşam, tatbikat olmasa ölürdük

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Diyarbakır’da yaralıları ziyaret ederek, "Geçmiş olsun" dileklerini iletti. Havaya uçan servis otobüsünün sivil şoförü Cahit Kara, "Tahliye tatbikatları olmasa çoğumuz içerde kalırdık" diyerek, Büyükanıt’ın elini öptü.

Askerin köpeği... 

O sınırdaki soğuk dağda bir asker nöbet bekliyor, yanında köpeği var.
İkisi de uzaklara bakıyorlar.
Biliyorum; asker yurdunu, köpek askeri seviyor.
Asker yurdu için, köpek asker için ölmeye hazır.
Bekir Çoşkun yazdı...

 Kürtlere darbe

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani, Diyarbakır’daki olayın terör saldırısı olduğunu, saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyledi.

Barzani ardından da bunun öncelikle Kürtlere yapıldığını vurguladı. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de, saldırının insanlık dışı bir eylem olduğunu belirterek, "Olayı kınıyoruz" dedi.

Gecekondudan çıkan satranç şampiyonu

Annesi, babası, felçli dedesiyle Mamak’ın Tepecik Mahallesi’nde bir gecekonduda büyüdü Kübra Öztürk. İlkokul ikinci sınftayken mahallede açılan satranç okuluna gitmeye başladı. Öylesine yatkın ve tutkundu ki satranca, kısa sürede ödüller gelmeye başladı. Bulgur pilavı ve tarhanayla beslenen o ufak kız bugün ABD üniversitelerinin peşinden koştuğu genç şampiyon adayı.

Karı koca mırr mırı

ARALARINDAKİ anlaşma şuydu.Kavga ettikleri zaman kim kendini haksız görürse, ötekini arayacak ve kedi diliyle konuşacaktı.

Yani ona "Mırr" diyecek ve barışacaklardı.

Ertuğrul Özkök yazdı

İşe Mehmetçiğin yeni silahları

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Makine Kimya Enstitüsü (MKE) Kırıkkale fabrikasını ziyaretinde yeni piyade tüfeği Mehmetçik-1’in tanıtımına katıldı.

Gönül, bundan böyle Mehmetçiğin Türk yapımı silah kullanacağını belirterek, bunun için Kırıkkale’de prototip silah üretiminin başladığını açıkladı. Gönül, "Patent satın almadan...

Alkışlar muhtara

Ağrı’nın Eleşkirt İlçesi’ne bağlı Goncalı Köyü Muhtarı Mehmet Sıddık Yıldız, 4 yılda köyde okula gitmeyen bir tek kız çocuğu dahi bırakmadı.

ELEŞKİRT İlçesi’ne 20 kilometre uzaklıktaki 230 haneli, 2 bin nüfuslu Goncalı Köyü’nde 2004 yılında muhtar seçilen Mehmet Sıddık Yıldız, önceliği eğitime verdi.

Spor...

IVAN Klasnic.

Hırvat.

Milli futbolcu.

Werder Bremen’in yıldızı.

28 yaşında.

Yılmaz Özdil yazdı...

 

Kürtçe eğitime Erdoğan freni

Başbakan Erdoğan, Kürt sorununa açılım isterken "Kürtçe eğitim, seçmeli ders" gibi örnekler veren Diyarbakır Baro Başkanı Tanrıkulu'na "Yarın Çerkezi, Lazı da isterse ne olacak? Sorumluluk mevkiinde değilsen atış serbest!" karşılığını verdi.

 Kahraman'a çifte ziyaret

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Diyarbakır'da yaralanan askerlerin "Göreve hazırız komutanım" sözleriyle duygulandı. Askeri servis aracının 'kahraman' şoförü de Büyükanıt'ın ellerini öptü .

Demirel: Hediyede takdir Gül'e aittir
Suudi Arabistan Kralı'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e getirdiği hediye kamuoyunda merak konusu olmuştu. TRT'de katıldığımız programda Cumhurbaşkanı Gül'e, Kral'ın getirdiği

Fikret Bila yazdı...

Direnselerdi bu kadar çok şehit verilmezdi

Dağlıca baskınından sonra PKK tarafından kaçırılan 8 asker hakkında açılan davada, arkadaşları da yeminli ifade verdi: "Eğer şüpheliler görevlerini yapsalardı ve direnselerdi bu kadar çok şehit ve yaralı verilmeyecekti"

Öğrencileri bile bile katlettiler
Diyarbakır'daki saldırıda can veren Ferhat Mutlu ile Rıdvan Süer'in son anları, terör örgütünün öğrencileri bilerek ve görerek bombayı ateşlediğini ortaya koyuyor

Kar yağdı, böyle oldu Cuma sabahı daha gün doğmadan Malatya'ya gitmek için yollara düştük. Doğu ve Güneydoğu uçakları, nedense çok erken

Abbas Güçlü yazdı...

 Bizans'ın izlerini ortadan kaldırıyoruz

Tarihi kalıntılar üzerinde inşası devam eden Four Seasons Oteli ek binası vesilesiyle tarihe karşı duyarsızlığımıza dikkat çeken Prof. Dr. Murat Belge: "Sistematik biçimde Bizans'ı ortadan kaldırıyoruz. Osmanlı'da öyle yok edelim diye kasıtlı ve bilinçli bir kaygı yok.

Mehmetçik kar ve fırtınada mayın aradı
Güvenlik güçleri, Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde, aşırı soğuk ve fırtınaya rağmen mayın tarama faaliyetlerini aralıksız şekilde sürdürüyor.

Çankaya etiği
Özel televizyonların, dizi ve eğlence furyası içinde Türkiye'nin gerçek gündemiyle ilgili 'tartışma' programlarını gece

 Derya Sazak yazdı...

 

Demokrasi ile çözeceğiz

Diyarbakır'a giden Başbakan, "Bu eylemler azim ve kararlılığımızı artırıyor. Onun için daha ileri daha geliştirilmiş demokrasi diyoruz. Dayanışmayı birlikte yapacağız" dedi Saldırıda hedefin tüm Türkiye olduğunu ifade eden Erdoğan birlik vurgusu yaptı: Bizim kardeşlik bağlarımızı güçlendiriyor, daha çok kenetleniyoruz..

Başbakan Tayyip Erdoğan, 2'si çocuk beş kişinin yaşamını yitirdiği bombalı terör saldırısının ardından...

Türk oyuncular onu tercih ediyor

Oyuncularımızın Eric Morris 'aşkı' devam ediyor. Meltem Cumbul önce kitabını okuyup sonra Amerika'da kaldığı dönemde tanışıp eğitim aldığı ünlü oyuncu eğitimcisi Erric Morris'in son Türk öğrencisi Ebru Akel oldu. Çok izlenen yarışmaların sunucusu olarak bilinen Ebru Akel, kariyerinde oyunculuğu öne geçirmek için kendine yatırım yapmaya devam ediyor. Yeni yılda yeni oyunculuk projelerini değerlendirmek isteyen Akel, Actor Studio'nun kurucusu Eric Morris'ten ilk eğitimini geçen yaz almıştı.

Ahmet Hamdi Başar

"Türkiye'nin makineleşmesi ve sanayileşmesi davasının devletin yardım ve müdahalesi olmadan, hususi sermaye tarafından başarılamayacağı kanaatindeyim.
Hatta ecnebi sermayesi tarafından bile.  Biz farzımuhal, en liberal bir kapitalizm rejimi kurmak istesek, bunun için dahi bir devletçilik tatbik etmek, yani devlete kurucu...

Ergun Babahan yazdı...

Gaylerle yan yana gelmek istemem

Vakit gazetesinde yazdığı provokatif yazılarla olay üstüne olay yaratan Hasan Karakaya konuştu: "Gazeteciliğe CHP'nin yayın organında başladım, sol ortamda yetiştim. Danstan rahatsız oluyorum. Yılbaşını kutlayacaklar evde kutlasın. Gaylerle yan yana gelmek istemem."

Konut kredilerinde faizleri düşürmek için 'sepet' geliyor

Anadolubank, bir kısmı döviz, bir kısmı YTL olan kredi ürünü çıkarmaya hazırlanıyor. Bu krediyi alanlar hem daha düşük faiz oranı ile kredi kullanacak hem de kur riskini azaltacak..

Uzun vadeli konut ve otomobil kredisi kullanacaklara hem daha düşük faiz oranlı hem de kur riskini azaltacak yeni bir kredi geliyor. Bankalar, dolar ve Euro'ya göre çok daha düşük faiz oranlı Yen ve İsviçre Frangı kredilerinden sonra bu kredilerde...

İzmirliler ve de İstanbullular!.. 

Öyle sanıyorum ki, ağabeyim Öcal bugünlerde elinde bir anahtarla karşıma dikilecek "Al ulan bu benim Urla'daki evimin anahtarı. Ver sen de bana İstanbul'daki evini.. Değişelim" diyecek.. 
O iki gün için geliyor ara ara İstanbul'a.. Âşık..
Ben iki gün için gidiyorum İzmir'e.. Tutkun..

Hıncal Uluç yazdı...

İnsanlar tek dilde anlaşacak

Dünyada 6 - 7 bine yakın dil konuşuluyor ama bunun bir süre sonra tek dile ineceği iddia ediliyor... Bu iddianın sahibi ise Alman Max Planck Enstitüsü'ndeki dilbilimci Sabine Stoll... Stoll, dünyada halen var olan dillerin 50 yılda bir azalacağını ve insanların bir süre sonra tek dille anlaşacağını iddia ediyor. Stoll'a göre, yapılan çevirilerin...

Müziğin Orhan Pamuk'u 

Tarkan, yılbaşı gecesi TRT ekranındaki performansı ve yeni albümündeki klişe şarkı sözleriyle eleştiri topladı. Hem hayran olunan ve peşinde koşulan hem de kıskanılan ve lanetlenen bir isim. Tıpkı Nobel ödüllü romancımız Orhan Pamuk gibi.

Devlet adamları

Fransa eski Başbakanı Dominique de Villepin'in özel kalem müdürlüğünü yapan ve şimdi iktidar partisi UMP (Halk İçin Hareket Birliği) milletvekili olan Bruno Le Maire, "Devlet Adamları" adıyla bir kitap yazdı.

Erdal Şafak yazdı..

Cevabı halk verdi

5 öğrencinin ölümüne 68 vatandaşın yaralanmasına neden olan bombalı saldırıya cevabı Diyarbakır halkı verdi. Erdoğan ve Büyükanıt'ın bölgeye yaptığı ziyarette bütün sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar, “Saldırı Türkiye'ye yapılmıştır, dayanışmayı ve demokrasiyi birlikte geliştireceğiz” mesajı verdi.

Bir trilyon dolarlık suikast!

Hariri suikasti Lübnan'ı ve bölgeyi karıştırdı. Suriye köşeye sıkıştı, İsrail Lübnan'a saldırdı, suikastler ardı ardına geldi, özel mahkeme kuruldu. Ancak hiçbir şey aydınlatılamadı. Suriye mi öldürdü, yeni 'Ortadoğu Projesi'ni hazırlayanlar mı? Lübnan'a taşınan Irak dolarlarının, bölgedeki 1 trilyon dolar kayıt dışı paranın...

Yeni paradigmaya yeni üslup gerek 

PKK'nın Diyarbakır'daki kanlı saldırısı terör örgütünün köşeye sıkışmışlığını ve umutsuzluk ('desperados') eylemleriyle cevap verme dışında bir seçeneği kalmadığını gören gözlere gösterdi. Başka ülkelerde de terör örgütleri sona yaklaşıldığında benzer davranış biçimleri sergilemişlerdi.

Fehmi Koru yazdı...

AİHM'e gidenler işkenceden değil artık yargıdan şikayetçi

AİHM'e yapılan başvurular nitelik değiştirdi. 90'lı yıllarda işkenceyle ilgili başvurular ilk sıradayken 2007 yılında öncelikli şikayet yargı sürecinin uzunluğu oldu.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2007 yılı bilançosunu ele alan Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Türkiye'den AİHM'e yığınla başvuru...

Dönemine göre sigara tüttürdük

Sigara yasağını konuşan Türkiye'de sigaranın tarihi siyasetle başabaş ilerledi. Cumhuriyet'in ilk yıllarında 'Müdafa-i Milliye', 'Asker' diye çıkan sigaralar 50'lerde 'Mebus' ve 'Bahar'; 1960'tan sonraysa '27 Mayıs', 'Astsubay', 'Silahlı Kuvvetler' isimlerini aldı. İşte Cumhuriyet'ten bugüne sigaranın seyri...

 Diyarbakır'daki vahşeti nasıl okumalı?

Önceki gün Diyarbakır'da şehri cehenneme çeviren terör eylemi, olayda çoğu çocuk beş kişinin ölümü ve onlarca kişinin yaralanması karşısında duyduğumuz derin acı dışında, herkesi farklı bir durum değerlendirmesi yapmaya sürüklüyor gibi sanki...

Kürşat Bumin yazdı

Muzaffer Tekin'den 'savcı yavaş' şikayeti

Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombalarıyla bağlantısı olduğu gerekçesiyle 6.5 aydır tutuklu bulunan emekli albay Muzaffer Tekin, soruşturmayı yürüten savcıyı dava açma süresini kasıtlı olarak uzattığı iddasıyla Adalet Bakanlığı'na şikayet etti.  Tekin'in avukatı Kemal Kerinçsiz, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı'na sunduğu...

Tiryakiler hayli efkarlı

İç mekanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasıyla tiryakilerle işletme sahipleri dertli. Tiryakiler nerede sigara içebileceklerini, işletme sahipleriyse bundan böyle gelmeyecek müşterilerini düşünüyor.. Sigara yasağını düzenleyen 12 maddelik yasa teklifinin 5 maddesinin kabul edilmesi...

Forrest Gump Bin Ladin'le tokalaştı mı?

Tom Hanks'in bundan on dört yıl önce canlandırdığı Forrest Gump karakterini hatırlıyor olmalısınız…

O meşhur filmde Forrest bilgisayar teknolojisi marifetiyle Başkan Kennedy ile Oval Ofis'te el sıkışıyordu. 
 
Tamer Korkmaz yazdı...


Teröre karşı inadına yatırım

Diyarbakır'a 4 bakanla çıkarma yapan Başbakan Erdoğan, terörle mücadelede özgürlük ve demokrasiden taviz verilmeyeceğini söyledi, bölgeye yeni yatırım sözü verdi. PKK'nın Kürtleri öldürdüğünü vurgulayan Başbakan, "Teröre ilk tepki koyan, Kürt orijinli insanlar olmalı." dedi.
Güneydoğulu kanaat önderlerinden iade-i ziyaret

Kimse Yok mu Derneği'nin Kurban Bayramı'nda Güneydoğu'ya uzattığı kardeşlik köprüsüne, bölge halkının cevabı gecikmedi. Teşekkür amacıyla İstanbul'daki işadamlarına iade-i ziyarette bulunan kanaat önderleri, "Kardeşliğimizi kimse bozamaz" mesajı verdi.

Derin yara 


Alışmak her şeyi sıradanlaştırıyor. En acı olaylar, insan olarak asla kabullenemeyeceğimiz şeyler, görülmez ve hissedilmez oluyor. Yani ülfet ve ünsiyetten doğan gaflet, dünyayı körler ve sağırlar arenasına çeviriyor.

Hamdullah Öztürk Yazdı..

Kolay para kazanmak isteseydim yarışmalarda jüri üyesi olurdum

Yıllardır şarkılarıyla adından söz ettiren Mahsun Kırmızıgül, son dönemde yazıp yönettiği ilk filmi Beyaz Melek'le gündemde. Film, usta sinemacılardan devletin zirvesine kadar toplumun farklı kesimlerince beğeniyle izlendi.
Eski albayın eşi 28 Şubat mücadelesini kazandı


Nurcan Akçay'ı kamuoyu, 28 Şubat sürecindeki rolüyle tanıyor. Eski eşi Tabip Albay Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol'a 'irtica' suçlamasında bulunarak 1997'de ordudan uzaklaştırılmasını sağlamış; ancak 8 yıl sonra ihbar mektubunun kendisine yazdırıldığını itiraf etmişti.
'Canlı yayında' bir Cumhurbaşkanı 

Perşembe akşamı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TRT'de canlı yayınlanan 'Zirveden Bakış' programının ilk konuğuydu. Çiçeği burnunda Genel Müdür İbrahim Şahin, programının tüm ayrıntılarıyla yakından ilgilendi. Zafer Kiraz'ın sunduğu programın arkası gelecek.

Mustafa Ünal Yazdı..

Petrol fiyatlarında 200 dolar korkusu

On yıl içinde petrol fiyatları ona katlanarak 21 Kasım 2007 tarihinde varil başına 99,29 dolar seviyesine ulaştı ve Butto'nun öldürülmesinin ardından 2007 yılını 100 dolara ulaşamadan kapattı. 2008'in daha birinci haftasında beklenen oldu ve fiyatlar 100 dolar sınırını geçti.

Fiyatların bu seviyelere ulaşmasındaki sebepler genelde üç ana kategori altında toplanıyor: Arz-talep dengesi, spekülatörler ve eko-teknik faktörler.

Uyuşturucuyla terörün artışı paralel 

DTP milletvekili Pervin Buldan'ın kayınbiraderi Nihat Buldan'ın 90 kilo eroinle yakalanması siyasi gündemi sarstı ve dikkatleri uyuşturucuyla mücadeleye çekti. Görevi uyuşturucu kaçakçılarını yakalamak olan bir yetkili ile konuyu enine boyuna konuşmak istedim. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürü Tufan Ergüder'in verdiği bilgiler Türk polisinin kaçakçılarla mücadelede aldığı sonuçlar bakımından ne kadar gurur vericiyse, "Türkiye'de esrar kullanımı artıyor. Buna bağlı olarak önümüzdeki yıllarda cinayet ve intiharlar da artacak" saptaması da o kadar düşündürücüydü...

Laiklik mi, müsamaha mı? 
 

Fransa'nın en itibarlı gazetesi Le Monde'un, 27 Aralık 2007 Perşembe günkü manşeti şuydu: 'Tanrı, Amerikan Başkanlık Seçim tartışmalarına hakim oldu' ('Dieu, domine le débat présidentiel americain'). Haber, Dinin, Amerikan seçim kampanyalarında ağırlığını şimdiye kadar bu kertede güçlü bir şekilde nadiren hissettirdiğini bildiriyor, ilahiyat konularının, ekonomik meselelerin önüne geçtiğini belirtiyordu.

Hilmi Yavuz Yazdı


 

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2008 Pazar 04:23:36
Güncelleme :6 Ocak 2008 Pazar 10:31:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?